Geplaatst op: 12-01-2021 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Brexit en kamperen: dit moet je weten

Brexit en kamperen: dit moet je weten

Het Verenigd Koninkrijk hoort officieel niet meer bij de Europese Unie. Maar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn natuurlijk wel prachtige en veelzijdige vakantielanden. Perfect om met camper of caravan te verkennen. Per 2021 verandert er echter wel het een en ander. Brexit en kamperen: waar moet je rekening mee houden?

Ondanks de Brexit, kun je in de toekomst nog prima op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk. Er zijn alleen een paar extra zaken die je in orde moet hebben.

Reisdocumenten

Zo kun je tot en met 30 september 2021 met je ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Vanaf 1 oktober 2021 kan dat niet meer, dan heb je een geldig paspoort nodig. Meer informatie en uitzonderingen hierop vind je op de website van de Rijksoverheid. Goed om te weten dat je rijbewijs wel geldig blijft in het Verenigd Koninkrijk.

Schotland is een prachtig en veelzijdig vakantieland
Schotland is een prachtig en veelzijdig vakantieland

Grenscontroles en wachttijden

Zo makkelijk als je met je camper of caravan over de grens naar Duitsland of België rijdt, zo makkelijk zal het niet zijn als je vanaf nu naar het Verenigd Koninkrijk gaat. Ga je na de Brexit kamperen in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland, dan reis je naar een niet Europees land. En daarbij horen uitgebreidere grenscontroles. Zowel als je het Verenigd Koninkrijk in gaat, als wanneer je terug naar Nederland gaat. Dat kan dus ook zorgen voor langere wachttijden bij de grens.

De regels bij de douane van het Verenigd Koninkrijk lees je hier (Engelse website). De regels bij de Nederlands douane (als je weer terugkomt) lees je op de website van de Belastingdienst.

Huisdier mee?

Wel zo gezellig als je hond of kat ook mee op vakantie gaat! Maar kan dat ook na de Brexit? Op de website van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenwet) staan de regels over het meenemen van een huisdier van en naar het Verenigd Koninkrijk. Vooralsnog verandert daar niets, toch moet je wel een en ander in orde maken. Begin dus ruim op tijd met het regelen van de juiste documenten.

Wel zo gezellig als je hond mee gaat.
Wel zo gezellig als je hond mee gaat.

Tijdens je vakantie

Als je eenmaal in het Verenigd Koninkrijk bent, kun je profiteren van de lage waarde van het Britse pond. Volgens dit artikel in het Parool zal dit ook nog wel even zo blijven. Hierin is ook het advies te lezen je camper of caravan niet vol te stoppen met etenswaren uit Nederland, de regels hieromtrent zijn namelijk een stuk strenger geworden.

Nog meer handige tips vanuit dit artikel:

  • Zet bij je bank ‘pinnen buiten Europa’ aan.
  • Sluit een goede zorgverzekering af die ook dekking heeft buiten Europa.
  • Controleer of je mobiele abonnement dekking heeft, zodat je achteraf niet verrast wordt met een hoge rekening.

Op zoek?

Heel graag naar het Verenigd Koninkrijk in je eigen caravan of camper? Bekijk eens het actuele aanbod. Je avontuur begint bij CampersCaravans.nl. Je kunt natuurlijk ook nog meer kampeertips bekijken.

 

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws