Geplaatst op: 23-04-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Betaalbare caravan steeds luxer

Betaalbare caravan steeds luxer

Wakker worden met een stramme rug, koffie zetten met een fluitketel of moeizaam je bed ombouwen tot een zithoek: dat is geschiedenis, zo blijkt uit een rondje langs de kampeerwinkels. Ook de betaalbare caravan is volwassen geworden.

Na jaren van malaise is de caravan bezig met een come-back, en hoe. Zelfs de meest basic modellen hebben tegenwoordig bedden met lattenbodems en comfortmatrassen, een keuken met drie automatische gaspitten, boiler, koelkast en verwarming. Ook het in de jaren ’80 geïntroduceerde toilet is niet meer weg te denken uit het mobiele vakantiehuisje – er is geen caravan meer te koop zónder eigen sanitair. Sommige modellen zijn zelfs voorzien van een douche: kamperen is allang geen kramperen meer.

Betaalbare caravans
Adria Aviva

Instapmodellen

Terwijl de gemiddelde caravan zo maar tegen de 20 mille aanhikt, introduceren de gevestigde merken steeds meer modellen met een vanafprijs van net boven de 11 duizend euro. Nog steeds veel geld, maar qua luxe doen ze nauwelijks onder voor hun duurdere, met veel blingbling uitgeruste broertjes en zusjes. Voor de prijs van een tweedehands caravan koop je dus ook een nieuwe, betaalbare caravan.

Sommige merken, waaronder Knaus, introduceerden zelfs een apart merk met budgetvriendelijke caravans: Weinsberg. Dat merk levert de CaraOne-caravan die voor net 11 mille met een strik erom de showroom wordt uitgeduwd. Maar ook merken als Adria, Dethleffs, Bürstner en de Franse merken Sterckeman en Caravelair zitten in diezelfde prijsrange.

Betaalbare caravans
Weinsberg CaraOne

Gezin met twee kinderen

Voor dat geld heb je een caravan die is uitgerust verwarming, keuken, koelkast en een vast tweepersoonsbed met comfortabele matrassen. De zithoek kan bovendien tot een tweede tweepersoonsbed kan worden omgebouwd, waardoor in totaal vier slaapplaatsen ontstaan: perfect voor een gezin met twee opgroeiende kinderen. Ook zijn er uitvoeringen met een apart stapelbed voor de kleintjes, zoals de compacte Adria Aviva 360DK.

Caravan op CampersCaravans.nl

De Duitse merken Bürstner en Dethleffs introduceerden afgelopen winter twee nieuw ontwikkelde instapcaravans voor gezinnen: de Premio Life en de C’joy, die door de gekozen houtkleuren voor het meubelwerk en moccakleurige bekledingvarianten een luxe uitstraling hebben gekregen.

Betaalbare caravan
Sterckeman Starlett

Luxepakketten

Waar je bij de aanschaf van een betaalbare caravan op moet letten is de standaarduitrusting van de ‘instappers’ onder de caravans: vaak is bijvoorbeeld een reservewiel niet inbegrepen – bestel die er dan los bij want je wilt niet met een lekke band stranden op de Franse Péage. Iets anders om op te letten is de lengte van het bed, zeker als je wat langer bent. Sommige caravanbedden houden op bij 189 cm, terwijl andere bedden de twee meter aantikken; voldoende voor de gemiddelde basketballer. Kosten voor rijklaarmaken zijn inmiddels in de prijs verwerkt; aanvullende kosten zijn gasflessen en een luifel of voortent.

En mocht je je betaalbare caravan willen upgraden, dan bieden alle fabrikanten luxepakketten aan waarin bijvoorbeeld een antislingerkoppeling, een hordeur, panoramadakluik en een grotere koelkast voor een interessante verzamelprijs worden aangeboden. Niet nodig, wél leuk. Misschien voor als straks in mei het vakantiegeld wordt overgemaakt!

Betaalbare caravan
Burstner Premio Life

Gewoon met je B-rijbewijs

Door versoepelde wetgeving kun je sinds 2013 ook met het normale B-rijbewijs een caravan trekken. Zolang het maximum gewicht van de auto plús het maximum gewicht van de caravan (leeggewicht plus laadvermogen) maar onder de 3.500 kg blijft. De enige beperking is wat je auto mag trekken: dat zogenaamde maximum aanhanger gewicht vind je op het kentekenbewijs van de auto, of je tikt even je kenteken in op www.rdw.nl.

Groot aanbod caravans

Op zoek naar een nieuwe of gebruikte caravan? Bekijk het huidige aanbod

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws