Geplaatst op: 23-10-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Antidiefstal: extra zekerheid met Disklok

Antidiefstal: extra zekerheid met Disklok

Campers zijn tegen diefstal beveiligd door een stuurslot en daarnaast eisen de meeste verzekeringsmaatschappijen een versnellingsbakslot bij kampeerauto’s boven een bepaalde waarde. Je kunt nog een extra drempel opwerpen om je kostbare bezit te beschermen: met een after-market stuurslot, zoals Disklok.

Strikt genomen is een extra stuurslot niet nodig als je camper is verzekerd tegen diefstal. Maar niemand zit erop te wachten als je camper daags voor de vakantie is verdwenen. Een extra stuurslot is dan een goed afschrikmiddel. Het standaard stuurslot dat af-fabriek al is gemonteerd, is voor de gemiddelde autodief geen obstakel. Vandaar dat verzekeringsmaatschappijen bij campers boven de 75.000 euro een extra slot op de versnellingsbak verplicht stellen, zoals de sloten van Construct of Bearlock.

Enkel vertraging met slot

Maar zelfs zulke professionele sloten bieden geen garantie tegen diefstal, want uiteindelijk zorgt elk slot alleen voor vertraging van diefstal: het SCM-keurmerk van door verzekeraars goedgekeurde sloten betekent dat zo’n slot het drie minuten moet kunnen uithouden tegen aanvallen met handgereedschap. Om je camper onaantrekkelijker te maken voor het dievengilde kun je wel extra hindernissen opwerpen, zoals een after-market stuurslot. Die bestaan meestal uit een lange beugel die aan het stuur wordt geklemd, waarna het stuur klem loopt tegen de stoel of de voorruit.

Nadeel van zulke stuursloten is dat die beugel ook als hefboom kan worden gebruikt op het stuurslot met een flinke ruk te forceren. Daarnaast kunnen zulke sloten relatief eenvoudig worden verwijderd: door het stuur door te zagen bijvoorbeeld.

Stuurslot van Disklok

Het Britse merk Disklok pakt dat anders aan. Het stuurslot bestaat uit een cirkelvormige hardstalen behuizing met twee scharnierende delen, die het hele stuur omsluiten. Een stalen handle verbindt beide delen en zodra je een cilinderslot indrukt, is de Disklok vergrendeld. Het titanium cilinderslot is niet stuk te boren, mede door de constructie met inwendige losse schijven. Alleen met de bijgeleverde sleutel (3 stuks) is het te ontgrendelen, waarna je het Disklok-slot weer kunt afnemen.

Doordat het Disklok losjes om het stuur is geklemd, kan de vergrendelstang niet – zoals bij andere stuursloten – als hefboom worden gebruikt om het originele stuurslot van de auto te forceren. Ook is het onmogelijk om bijvoorbeeld de airbag te stelen. Het aanbrengen van het slot is heel gebruiksvriendelijk. Het opbergen van het slot is een iets ander verhaal, omdat het een vrij groot apparaat is.

Ook de Disklok is SCM-goedgekeurd en moet dus drie minuten standhouden tegen aanvallen met handgereedschap. In onafhankelijke tests lukt dat zelfs 15 minuten. Het belangrijkste effect is echter diefstalpreventie: door het extra stuurslot zullen dieven sneller uitwijken naar een makkelijker prooi.

Het Disklok is leverbaar in drie afmetingen (39, 41,5 en 44 cm) en daardoor geschikt voor stuurwielen van 35 tot en met 44 cm. Zelf opmeten kan, maar op de disklok-website kun je het juiste slot ook vinden op basis van merk, type en bouwjaar van de camper.

Conclusie Disklok

Plus/min

+/+ robuuste constructie
+/+ gebruiksgemak
-/- opbergen

Specificaties

Diameter: 39 cm – 41,5 cm – 44 cm
Dikte: 10 cm
Gewicht: 5,5 kg
Garantie: 1 jaar

Prijs vanaf € 149,95
Bestellen en informatie: www.disklokshop.nl

Groot aanbod

Nog op zoek naar een nieuwe camper of caravan? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog het laatste Kampeernieuws?

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws