Geplaatst op: 13-07-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Vakantie in Nederland: de Achterhoek

Vakantie in Nederland: de Achterhoek

In het meest oostelijke gedeelte van de provincie Gelderland vind je de Achterhoek. Het noorden van deze streek grenst aan Twente en Salland. In het oosten en zuiden is de landsgrens met Duitsland de rand van het gebied. De Achterhoek is dichtbij en er is genoeg te doen!

Wanneer je in de Achterhoek de route langs de IJssel volgt, merk je direct het veranderende landschap. Ontelbare kilometers vol bossen, een weg wat niet meer recht is, grote bomen en boerderijen om je heen. Dit maakt het veelzijdig en hiermee biedt de Achterhoek de perfecte ontdekkingsreis door Gelderland heen. Je hebt talloze wandelroutes, bezienswaardigheden, evenementen en uiteraard campings. Je hoeft je dus geen moment te vervelen!

Leuk om te doen

Kastelen

De Achterhoek staat bekend om vele kastelen. Kasteel Huis Bergh is een middeleeuwse kasteel, dat meteen een eyecatcher is voor wie komt aanlopen. Omringd door een gracht en half omsloten door een oude vestigingswal. Voor alle andere kastelen kun je hier verder kijken.

Musea

Er zijn velen musea die je kunt bezoeken in de Achterhoek! Leer over de geschiedenis van het gebied, bekijk prachtige kunstwerken en snuif de cultuur op. Kijk hier voor de verschillende musea die het regio biedt.

Wellness

Tot ultieme ontspanning komen? Bezoek een van de wellness centra die de Achterhoek heeft. Volledige rust tussen de natuur en bossen. Laat jezelf verwennen met een massage, dat is pas ontspannen!

Lekkere wijn

Wat veel mensen niet weten, is dat de Achterhoek een van de grootste wijnstreken van Nederland is. Er zijn zo’n twintig wijngaarden in de regio. Boek er een rondleiding, proeverij of maak gebruik van volledig verzorgde arrangementen.

Voor meer evenementen, musea, outdoor activiteiten en recreatie, lees je hier meer.

de achterhoek
Kasteel Huis Bergh

Campings in de Achterhoek

De Achterhoek heeft een kleine honderd campings en ook nog eens tientallen camperplaatsen. Ben je op zoek naar een rustige camping bij een boerderij, een kampeerplek op het water of misschien wel eentje die verscholen is in het groen? Hier is voor ieder wat wils!

Het is een heerlijke regio om te kamperen. Je kunt van de natuur, de rust en de ruimte genieten. Behalve kleine en grote campings, zijn er ook speciale voorzieningen verspreid in de streek. Op maar liefst 27 locaties, zijn speciale zuilen geplaatst die stroom en water aanbieden en de mogelijkheden voor de afvoer van vuil water.

Bekijk hier de hele lijst van campings en hier de volledige lijst van camperplaatsen.

Geschiedenis Achterhoek

Zo’n 200.000 jaar geleden werd de geologische basis van de Achterhoek gelegd tijdens de voorlaatste ijstijd. Het fenomeen ontstond door een enorme massa landijs die bewoog door het huidige IJsseldal naar het zuiden tot waar nu Nijmegen ligt.

In het Oosten waren er ook ijsverschuivingen en daarbij werden enorme hoeveelheden zand, stenen en klei opgestuwd tot de hoge heuvels van Montferland, de Lochemse Berg en de Kalenberg. Na het smelten van het ijs, bleef een dikke laag keileem achter. Deze werd door de duizenden jaren heen opgevuld door erosiemateriaal van hoger gelegen gebieden en ander materiaal die rivieren aanvoerden.

In combinatie met de laatste ijstijd die niet alleen kou kende, maar ook winden en droogte, werd de Achterhoek bedekt met zand. Dit waren allemaal ingrediënten van moedernatuur om een karakteristieke dekzandlandschap te creëren: langgerekte, licht golvende ruggen en ondiepe laagten, die slecht afwateren omdat de keileem dicht onder het zand zit. Na de laatste ijstijd werd het klimaat wat milder en raakten de hogere delen van de Achterhoek begroeid met bos. In de ondoorlaatbare laagten ontstonden moerassen en venen.

Meer ontdekken

Andere kampeergebieden ontdekken? Lees dan hier verder.
Zelf op zoek naar een camper of caravan? Bekijk ons aanbod.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden