Geplaatst op: 12-07-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Puberen in de Ardennen: Buitensport voor beeldschermkijkers

Puberen in de Ardennen: Buitensport voor beeldschermkijkers

‘Geen zin’. ‘Kweenie’. ‘La-me-nou, duh’. Op vakantie met pubers is voor veel ouders best een uitdaging. Hoe week je wifi-verslaafden los van hun beeldschermpjes? Daar hebben ze in de Belgische Ardennen iets op gevonden…

‘Whaaaa!’ In de steengroeve hangen Marieke (16) en Paulien (17) aan de rotswand. Dertig meter lager kijken de andere tieners met grote ogen naar de onwennige verrichtingen van de twee meiden. In de groeve is een via ferrata uitgezet: een staalkabel boven een tien centimeter brede richel tegen de steile rotswand.

Klimmen

Uitgerust met helm, heupgordel en dubbele lifelines schuifelen de meiden voetje voor voetje over de richel, waarbij de veiligheidshaken zijn vastgeklikt aan de staalkabel. Onder toeziend oog van outdoorinstructeur-Björn volgt even later het klim- en hindernisparcours door de boomtoppen inclusief de oversteek van een heus ravijn. Met als afsluitende hoogtepunt: abseilen vanaf dertig meter hoogte. Probeer dan maar ‘ns een glimlach op die bleke gezichtjes te toveren, voor de foto.

Maar: het lukt. En de adrenaline giert nog door hun lijf als we later in de auto terugrijden naar de camping. Daar wacht de wifi, zodat ze hun ervaringen meteen kunnen delen met hun vriendennetwerk.

Gelukt

Vijfsterrencamping in de Ardennen

We zijn op camping Parc La Clusure, in de Belgische Ardennen. De vijfsterrencamping is gespecialiseerd in gezinsvakanties en dan vooral op families met pubers. ‘Veel campings vinden dat een lastige groep en focussen op de leeftijd tot 12 jaar. Daar hebben wij ook activiteiten voor, zoals Ardennen Rangers, Aquaball in het zwembad en coole-brillen-workshops.

Maar bij ons begint het dan pas’, vertelt de Nederlandse campingbaas Jan Jehee. Van oorsprong gymleraar, later verantwoordelijk voor de activiteiten op pretpark Duinrell. Maar dat is inmiddels een kwart eeuw geleden, want samen met echtgenote Nympha runt hij Parc La Clusure nu 25 jaar: tijdens het pinksterweekend wordt dat jubileum groots gevierd. ‘Recreatie en animatie is ons speerpunt. Hier activeren we de jeugd die normaal gesproken alleen op hun beeldschermpjes tuurt: dat is de ultieme uitdaging.

Kampvuur

Teenage campfire

Onze kracht zit ‘m erin dat we personeel inhuren uit dezelfde leeftijd – gemotiveerde stagiairs en studenten van recreatie- en sportopleidingen. Tijdens de wekelijkse teenage-meetings bepalen ze samen met onze gasten wat het recreatieprogramma van de komende week gaat worden. Mountainbiken in de bossen, kanovaren over de Ourthe, teenage campfire, levend tafelvoetbal, abseilen in een steengroeve: wat ze maar willen.

We hebben een ijzersterk outdoorprogramma. Daar schakelen we zelfs een apart bedrijf voor in: B-Adventure. Met professionele instructeurs en CIOS-studenten. En naast het outdoorprogramma hebben we ook activiteiten voor alle leeftijden: vanmiddag bijvoorbeeld een roofvogelshow, door een valkenier uit Zeeland. En vanavond, als het campingrestaurant is omgebouwd tot theater volgt de hypnoseshow. Voor pubers’.

Roofvogelshow

Onder hypnose

‘Je kijkt me nú aan en als ik in je gezicht blaas, val je in slaap’. De hypnoseshow is begonnen. Lukraak pikt Patrick Pickart – vreemd jasje, dito bril – jongeren uit het publiek en binnen een paar minuten hangen er acht jongelui in stoelen op het podium, in diepe slaap. De hypnotiseur laat ze fietsen, roeien en hun eigen vingers tellen waarbij ze het cijfer 5 compleet negeren. ‘Elf vingers, hoe kan dat nou?’

Hypnose

Het publiek in het restaurant – voornamelijk tieners en hun ouders – komt niet meer bij als de hypnose-slachtoffers de ene na de andere hilarische act op het podium volbrengen. Ongeloof is er ook, als een veertien jarig meisje onder hypnose stijf als een plank op twee schraagjes wordt gelegd. Schouders aan de ene kant, voeten op de andere – later herinnert ze zich er niets meer van. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. ‘Écht? Heb ík dat gedaan? Mail effe door, dan zet ik ’t meteen op Snapchat! Dat geloven m’n vriendinnen nooit!’

Als de hypnotiseur zich na de anderhalf uur durende show in het nakletsende publiek mengt, is iemand van het recreatieteam aan de beurt. Rob: ‘Ik zei tegen ‘m dat het allemaal show was, en even later lag ik slapend op de grond. Hij heeft me allemaal selfies laten maken met gekke bekken, maar zag ik pas later op mijn telefoon. Echt bizar!’

LaClusure

Over Parc La Clusure

Camping Parc La Clusure ligt in het hart van de Ardennen, vlakbij St. Hubert en Rochefort. De camping ligt in een mooie vallei aan de oever van het riviertje de l’Homme. De camping is prima uitgerust met modern sanitair, een uitstekend restaurant, bistro, bruine kroeg en een bikini-bar bij het zwembad.

LaClusure

Parc la Clusure staat bekend om z’n uitgebreide recreatie- en animatieprogramma. Het hele jaar zijn er allerlei (sport)activiteiten, thema-avonden en muziekoptredens. Zoals de Colorrun, Westernavond, kampvuur sing-a-song en de legendarische griezelavonden in het bos. Waarbij ook de ouders worden ingeschakeld om hun kroost – vanaf 14 jaar – de stuipen op het lijf te jagen. ‘Ze piesen echt in hun broek’, lachen Nympha en Jan Jehee, eigenaars van de camping. Op de camping is ook een outdoorbedrijf gevestigd: B-Adventure. Professionele instructeurs organiseren o.a. mountainbiketochten, klimmen en abseilen.

Meer informatie: www.parclaclusure.be

Groot aanbod

Op zoek naar een camper of caravan waarmee je op vakantie naar de Ardennen kunt gaan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod campers en caravans. Bekijk hier het aanbod

 

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden