Geplaatst op: 02-05-2018 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 3 minuten
Portugal Algarve: meer dan zon en strand

Portugal Algarve: meer dan zon en strand

Zon, zee, strand. De Portugese streek Algarve heeft een kustlijn van 200 kilometer. Maar er is meer: ga dolfijnen spotten, op je dooie gemak paleizen bekijken of… relaxed badderen in zwavelbronnen. De Algarve zit vol verrassingen.

Picknickmand, flesje water, meloenen en factor-20 mee: zonaanbidders kunnen hun handdoekje uitslaan op de eindeloze zandstranden of juist op de verborgen strandjes tussen de rotsen, ten westen van Algarves hoofdstad Faro. Algarve is een naam die vanuit het Arabisch ‘het westen van Andalusië betekent: El Gharb al-Andalus . De naam vind z’n oorsprong in de 600 jaar dat de Algarve werd overheerst door de Moren. Voor cultuurliefhebbers zijn vooral de steden Tavira en Silves aanraders: daar zijn nog kasteelmuren en stadswallen te vinden waarvan de oorsprong terug gaat tot de 8e eeuw.

Algarve

Binnenland van de Algarve

Ook het binnenland is adembenemend: pijnbomen, lavendelstruiken en eucalyptusbomen, in een glooiend heuvellandschap. En als je van wandelen houdt: bezoek dan de heuvels rond de Pico da Foia (hoogste punt is 902 meter) bij het dorpje Monchique. Wees niet verbaasd als je hier in de omgeving sinaasappelbomen en zelfs bananenbomen aantreft: de grond is hier enorm vruchtbaar door de aanwezigheid van zwavelbronnen met een temperatuur van tegen de 35 graden. De Romeinen maakten er hun warmwaterbaden en die zijn er nog steeds!

Algarve

Moet je doen

De Algarveroute is een aaneenschakeling van wandelpaden langs een adembenemend stukje Portugese kust. Bij elkaar opgeteld kom je uit op ruim 255 kilometer, vanaf de Spaanse grens bij Alcoutim tot aan het zuidwestelijkste puntje van Portugal: Cabo de Sao Vicente. Extra tip: dolfijnen spotten met een bootje vanuit de haven van Portimão. Doen!

Moet je zien

Praia da Marinha is één van de mooiste stranden van de Algarve, en bekroond met de ‘Golden Beach’-award – en die krijg je niet zomaar! Kristalhelder water, een uitgestrekt zandstrand met uitzicht op robuuste kliffen waarvandaan een trap je naar beneden voert (flinke klim!). Een populaire bestemming voor snorkelaars. Ook bootexcursies naar de grotten.

Algarve

Moet je proeven

Bekende specialiteiten uit de regio zijn sardientjes van de grill (Sardines Assadas) en Frango Assado com piri-piri (kip piri-piri). Nog zo’n aanrader: Ameijoas na Cataplana: een gerecht met verse schelpdieren, gezouten ham (presunto), chourico-worst, tomaten, citroen, paprika, koriander en olijfolie. Om je vingers bij op te eten!

Vind de perfecte camper of caravan

Op zoek naar een prachtige camper of caravan waarmee je deze campings kunt gaan ontdekken?
Klik hier om het meest recente aanbod te bekijken

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden