Geplaatst op: 13-02-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Op vakantie naar Kroatië: zonovergoten Istrië

Op vakantie naar Kroatië: zonovergoten Istrië

Zon, zee, zaligheid. Istrië, het hartvormige schiereiland van Kroatië is populair bij Nederlandse toeristen. Niet zo gek, met romantische kiezelstranden, een betoverend binnenland en kustplaatsjes als het dromerige Rovinj.

Ooit was het een eilandje, maar sinds 1763 is het verbonden met de kust: Rovinj, het meest gefotografeerde stadje van Istrië. Een heuvel eigenlijk, volledig bebouwd met schilderachtige huisjes met rode dakpannen die hun silhouet in de kalme zee weerspiegelen. Achter hun gevels gaan mooie kleine steegjes schuil, geplaveid met grote natuurstenen tegels waarvan er geen eentje gelijk ligt. Eigenlijk is hier álles mooi. Overdag bulkt het van de toeristen – ’s morgens vroeg nog niet. Dan dool je in je eentje rond door de nauwe straatjes.

Fietsroute Parenzana

De prachtige kustlijn en de kiezelstranden zijn de belangrijkste toeristentrekkers, maar voor wie graag ook ‘ns actief aan de slag gaat, is de Parenzana een aanrader: een prachtige fietsroute – voor mountainbikes – over een voormalige spoorlijn van Triëst (Italië) naar Porec in Kroatië. De spoorlijn dateert uit 1902 maar werd in 1935 afgebroken in opdracht van Mussolini omdat hij de stalen rails wilden laten omsmelten tot wapens voor de oorlog in Afrika.

De Parenzana doet ook het plaatsje Livade aan, bekend om z’n truffels: een zwam die onder de grond groeit, meestal in eikenbossen. Boeren gebruiken honden om ze te vinden.

Het plaatsje Livade staat bekend om z’n truffels.
Het plaatsje Livade staat bekend om z’n truffels.

Groznjan en de Brioni-eilanden

Een ander leuk dorpje in het binnenland is Groznjan, boven in de bergen. De schots en scheve huisjes herbergen nu het ene na het andere kunstenaarsatelier – leuk om doorheen te struinen. Nog een leuk uitstapje is naar de Brioni-eilanden, ooit het zomerverblijf van Joegoslavië-president Tito die daar volop andere staatshoofden, hoogwaardigheidsbekleders en beroemde acteurs ontving. Bijzonder zijn z’n eigen drive-in bisocoop – met plaats voor maar één auto -, de privé-dierentuin van Tito en de Romeinse ruïnes, waar je nog heel goed kunt zien hoe olijven werden geperst.

Kamperen op Istrië

Kamperen kun je op superluxe vakantieparken zoals Lanterna en de compleet verbouwde Istra Camp Premium Resort, een vijfsterrencamping op een eigen minischiereiland met prachtige plekken, twee geweldige restaurants en een sanitairgebouw dat nergens in Europa wordt overtroffen. Beide campings zijn onderdeel van Valamar die in Kroatië nog veel meer campings heeft (www.camping-adriatic.com).

De prachtige kustlijn en de kiezelstranden zijn de belangrijkste toeristentrekkers
De prachtige kustlijn en de kiezelstranden zijn de belangrijkste toeristentrekkers

Andere tips op Istrië

Moet je doen

Met de mountainbike over de Parenzana-fietsroute. Liefst downhill, vanaf Groznan naar Livade – het mooiste stuk! Kan ook met kinderen vanaf 8 jaar.

Met de kids

Naar de Brioni-eilanden, met het pontje vanaf Fazana. Daar kun je ook de privé-direntuin van voormalig Joegoslavië-president Tito bezoeken.

Moet je proberen

Truffels! Rond Livade zijn zomaar 60 truffeljagers actief en restaurant Zigante in Livade heeft zelfs een uitgebreid truffelmenu, van voorgerecht tot toetje.

Groot aanbod in campers en caravans

Op zoek naar een camper of caravan waarmee je Istrië kunt verkennen? Op onze website staat een groot en actueel aanbod campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden