Geplaatst op: 13-09-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Oostenrijk: fietsen rond de Wolfgangsee

Oostenrijk: fietsen rond de Wolfgangsee

De Wolfgangsee is het paradepaardje van het Salzkammergut, een geweldige streek in Oostenrijk. Op Seeterrassencamping Ried parkeren we de camper op een droomplekje en vanuit onze luie stoel genieten we van het meer, omringd door bergen. Een levend schilderij. Soms valt alles op een plek samen, kampeerstekjes waar je niet meer weg wilt.

Romantische panorama’s

Na het ontbijt fietsen we exact één kilometer: naar de aanlegsteiger van een veerdienst. Zo varen we, compleet met fiets, naar St. Gilgen, een stadje op het westelijkste puntje van de Wolfgangsee. Na zo’n twintig minuten stappen we aan wal in het toeristische Sankt Gilgen. Een duidelijk aangegeven route brengt ons over mooie fietspaden met romantische panorama’s als beloning.

Fietsen Oostenrijk Wolfgangsee

Klingelende koebellen

Aan de zuidzijde, richting Strobl, blijken we plots in het spoor van de vroegere Salzkammerguttrein te fietsen. Fietsen maakt hongerig. Na een hapje en een drankje op het terras van een pizzeria vervolgen we ons fietsrondje van zo’n dertig kilometer. Glooiende graslanden en klingelende koebellen geven een vredig gevoel. Vlakbij onze camping passeren we het laatste dorp: St. Wolfgang, beroemd door de operette ‘Im Weissen Rössl’. We krijgen zin in een wijntje op ons eigen camperterras en even later plonzen we in de ‘see’. Wat een topdag!

Imposante reuzen

Camping am See in Obertraun is onze volgende stop. Een camping pal aan de Hallstättersee met een Mediterrane sfeer. Het lieflijke karakter van de Wolfgangsee maakt plaats voor robuuste rotspartijen waartussen de Hallstättersee lijkt weggemoffeld. De regio Salzkammergut dankt z’n naam aan de zoutwinning in de Romeinse tijd. Het witte goud werd door gangenstelsels in de bergen uitgehakt, waardoor zogenaamde zoutkamers ontstonden. Tegenwoordig zijn toeristeninkomsten belangrijker dan zout, alhoewel het nog steeds wordt gewonnen.

Kabelbaan Wolfgangsee

IJsformaties

Ook hier treffen we fietsroutes rondom het meer. De zuidelijke oevers van de Hallstättersee grenzen aan het Dachsteinmassief, op slechts een paar kilometer van de camping. Al fietsend bereiken we de kabelbaan die met drie tussenstops naar boven gaat. Bij de eerste stop, de Schönbergalm, is een ijsgrot met fascinerende ijsformaties en bij station Krippenstein heb je, bij helder weer, zicht op de gletsjers van de Dachstein.

Zoutwinning

Hallstatt staat in de top-10 van meest gefotografeerde Oostenrijkse steden. Daarom fietsen wij er pas aan het einde van de middag naar toe, zo’n vier kilometer vanaf de camping. We dwalen door kneuterige straatjes en dalen in het Hallstätter Salzbergtal af via spectaculaire mijnwerkersglijbanen om met eigen ogen te zien dat er nog steeds zout gewonnen wordt.

Hallstatt

Mondsee

We sturen de camper weer richting Wolfgangsee en komen na een uurtje aan op Camp MondSeeLand in Mondsee, een plek met fabelachtig uitzicht op de bergen. Bij de campingreceptie wijzen ze ons een mooie binnendoor fiets- en wandelroute naar het stadje Mondsee en het gelijknamige meer. Spectaculair! Langs smalle paden en een wild stromend riviertje. Geweldig. Na zo’n 5 kilometer bezoeken we de beroemde Basilika van Mondsee, bekend van trouwpartij van Maria en Kapitein Von Trapp in de film The sound of music (1965) – een plaatje.

Camping am See in Obertraun met mediterrane sfeer

Zoeken in groot aanbod

Op zoek naar een camper of caravan waar je de Wolfgangsee in Oostenrijk mee kunt gaan verkennen? Bekijk hier het huidige aanbod

 

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden