Geplaatst op: 13-10-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Kroatië: eilandgeluk op Krk

Kroatië: eilandgeluk op Krk

Veertig kilometer lang, het hoogste punt op 568 meter en overal waar je kijkt: mediterraan blauw. Dat is Krk (spreek uit: kurk), een bounty-eiland in de Adriatische zee. Inclusief een ritselende branding door de rollende kiezelsteentjes…

De hoofdstad van het eiland draagt dezelfde naam: Krk. Hier zie je volop Romeinse overblijfselen, maar doordat het water in de Middellandse Zee elk jaar stijgt met een millimeter bevinden veel herinneringen zich inmiddels onder de waterspiegel bevinden. Een paar van die overblijfselen ontdek je nog in de kelders van Café-bar Volsonis, een klein barretje met intieme binnenplaats, ommuurd door Middeleeuwse stadswallen.

Het eiland krk

Straatjes van glanzend marmeren straatjes leiden naar Romaanse en Gotische kerken, waaronder de Maria Hemelvaart kathedraal uit de 13e eeuw. Bijzonder zijn ook de Glagolitische inscripties in de bouwwerken, uit de 11e eeuw. Leuke terrasjes vind je op het centrale plein onder de klokkentoren, en vlak daarachter, met uitzicht op zee. Ook fijn: naar camping Krk is het slechts een kwartiertje wandelen, over de boulevard langs het water. En camping Jezevac ligt ook op loopafstand, aan de andere kant.

Perfecte plekken om de caravanpootjes uit te draaien. Enne: Krk heeft een vaste verbinding met het vasteland van Kroatie: een brug waar je alleen voor de heenweg een paar euro’s tol betaalt.

eilandgeluk op Krk

Het sleepnet overboord

Een ander leuk stadje is Punat, met z’n mooie wandelboulevard langs de haven.
Daar kun je een mini-cruise maken naar het monikkeneilandje Kosljun: niet veel groter dan twee voetbalvelden, met een kathedraaltje en een Franciscaans klooster waar nog vijf monniken leven.

Vanuit Punat kun je ook een geweldige vis-excursie maken. De Zlatopruzica is een 52 jaar oude visserstrawler. Tegen de schemering gaat het sleepnet overboord. Bij het omhoog halen komen er garnaaltjes, langoustines, vissen, pijlinktvissen en octopussen te voorschijn, die meteen naar de kombuis verdwijnen En even later zitten je aan de maaltijd, aan boord: verser kan niet, en het smaakt echt geweldig, samen met een heerlijke plastic beker Zlatina-wijn, afkomstig van de wijngaarden rond bergdorpje Vbrnik (spreek uit: Vuh-bur-nik).

Dat stadje is ook leuk om te bezoeken. Smallere straatjes zul je niet tegenkomen op het eiland: 43 centimeter – buik inhouden. En áls je er bent: ’s avonds een tafeltje reserveren in restaurant Nada, met een geweldig uitzicht op het vasteland van Kroatië – een aanrader.

Tips op Krk

Modder Soline

Moet je doen

Je moet erin geloven: de modder bij het dorpje Soline zou een heilzame werking hebben. Mudfight! Of probeer een van de massages op het strand.

bootje huren Krk

Met de kids

Huur een bootje of ga lekker een dagje kayakken. Overal op het eiland zijn verhuurbedrijfjes.

zelfgemaakte wijnen

Moet je proeven

Restaurant Nada, aan de buitenrand van het bergstadje Vbrnik. Uitstekende gerechten en zelfgemaakte Zlatina-wijnen. Meer info: nada-vrbnik.hr

Groot aanbod in campers en caravans

Op zoek naar een camper of caravan waarmee je Kroatië kunt verkennen? Op onze website staat een groot en actueel aanbod campers en caravans. Bekijk hier het aanbod

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden