Geplaatst op: 07-11-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Kamperen in Polen: gastvrij en verrassend veelzijdig

Kamperen in Polen: gastvrij en verrassend veelzijdig

Een uitgestrekt landschap met historische steden, ongerepte natuurschoon en prima campings. Ga naar Warschau, Gdansk of één van de 23 natuurparken en geniet van de verrassende Poolse keuken. Wil je eens iets anders? Ga dan kamperen in Polen.

Steeds meer kampeerders slaan hun haringen in Poolse grond. En geef ze eens ongelijk. Polen is een veelzijdig en mooi land, waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Tel daar de gastvrijheid van de Poolse bevolking bij op, de rijke historie en de verrassende Poolse natuur en je weet: dit is een perfecte kampeerbestemming. En dan nog een groot voordeel: het is nog hartstikke betaalbaar ook.

Camping in Polen zijn comfortabel en prima
Camping in Polen zijn comfortabel en prima

Volop natuur in Polen

Natuurliefhebbers kunnen in het hele land terecht. In het noorden liggen de nationale natuurparken waarvan een groot deel prijkt op de werelderfgoedlijst van Unesco. Zoals Nationaal park Narwianski met zijn schilderachtige natuurmeanders, ook wel ‘de Poolse Amazone’ genoemd. Die ligt in het Noordoosten, net onder de Mazurische meren: een gebied met 2.000 (!) meren waar je fietsend, wandelend of kanoënd doorheen kunt trekken.

Romantische zonsondergang aan de Mazurische meren
Romantische zonsondergang aan de Mazurische meren

Bergwandelaars kunnen zich in het zuiden van Polen vergapen aan het natuurschoon van de drie bergketens Tatra, Sudeten en Pieniny. Nog zo’n pareltje: het oerbos van Białowieża, op de grens met de Sovjetunie, waar vroeger middeleeuwse Poolse koningen en Russische tsaren gingen jagen.

Prachtige zandstranden

In het noorden aan de Ostsee vind je het best bewaarde geheim van Polen. De Baltische kust heeft namelijk… prachtige zandstranden. Het strand van Rewal is zelfs hagelwit. In het ‘Mediterrane’ deel van Polen kun je zeilen, surfen, chillen in strandtentjes en struinen op leuke markten. Nog meer heerlijke stranden zijn die van Dąbki, Kołobrzeg en Łazy. En als je hier toch bent: Natuurpark Wolin (aan de noordwestkust) telt 95 kliffen en is wonderschoon.

De 95 kliffen van Wolin
De 95 kliffen van Wolin

Ook niet te missen is de oude havenstad Gdansk. In deze eeuwenoude Hanzestad stikt het van de leuke middeleeuwse straatjes, kerken en handelshuizen. Wie nog meer beroemde historische steden wil bewonderen, kan op citytrip naar Warschau of Krakau. De Poolse hoofdstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De oude Koningsstad Krakau is door de Tweede Wereldoorlog bespaard gebleven. Je vindt hier meer dan honderd eeuwenoude kerken, kloosters en paleizen. En op anderhalf uur rijden vanaf Krakau ligt concentratiekamp Auschwitz, voor wie stil wil staan bij een donkere bladzijde uit de Europese geschiedenis.

Uitgestrekte Poolse natuur
Uitgestrekte Poolse natuur

Tips in Polen

Moet je doen

Witte adelaars spotten in het Wolinski Nationaal Park op het eiland Wolin. Met 230 vogelsoorten is dit een paradijs voor vogelliefhebbers.

Meer info: www.wolinpn.pl

Met de kids

Helm op en afdalen naar 40 meter ondergronds. In mijntreintjes en bootjes krijg je uitleg over de wereld van de mijnwerkers in Tarnowskie Góry.

Meer info: www.kopalniasrebra.pl

Moet je proeven

Gekruide vleesgerechten met zuurkool zijn typisch Pools. Tip: bestel Bigos – vleesstoof met witte en zure kool, rundvlees, worst, tomaten, honing en paddestoelen.

Groot aanbod in campers en caravans

Op zoek naar een camper of caravan waarmee je Polen kunt verkennen? Op onze website staat een groot en actueel aanbod campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden