Geplaatst op: 02-07-2020 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 7 minuten
Hotspots in Midden Limburg

Hotspots in Midden Limburg

Genieten van een overdaad aan groen, varen op de Maasplassen, lokale specialiteiten die je mee naar huis wil nemen of een dagje outlet winkelen. Je hoeft daarvoor enkel je camper op een van de campings die Midden Limburg rijk is. Een selectie van plaatsen die je hier bezocht moet hebben.

De grote peel

Nationaal Park De Groote Peel

Een bijzonder natuurgebied is Nationaal Park De Groote Peel, het kleinste nationale park van Nederland vol grootse natuur. Het gebied staat vooral bekend om de turfwinning die zijn sporen heeft nagelaten in dit hoogveengebied. Open vlaktes worden afgewisseld met water, heide, berkenbossen en zandruggen en dat maakt dit landschap een walhalla voor de ruim negentig vogelsoorten die dit gebied als broedplaats hebben gekozen. Van de dodaars tot de waterral en van de blauwborst tot de roodborst¬tapuit. De leukste manier om De Groote Peel te bezoeken is te voet. Daarvoor zijn vele wandelroutes uitgezet, onder meer over de knuppelbruggen en vanuit de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over dit landschap.

Meer informatie: www.vvvmiddenlimburg.nl

Designer outlet roermond Designer Outlet Roermond

In een bezoek aan deze regio mag het Designer Outlet Roermond niet ontbreken. Het is een van dé hotspots waarmee Roermond zich op de kaart heeft gezet. Jaarlijks bezoeken ruim 8 miljoen mensen dit winkeleldorado. Je vind hier zo’n 185 winkels van alle grote merken die designerkleding en andere producten met kortingen tot wel 70%  aanbieden, het hele jaar door met 1e Kerstdag en nieuwjaarsdag als uitzondering.

Meer informatie: www.designeroutletroermond.nl

de venhof

Paardrijden in Nationaal Park De Meinweg

Een huifkartocht of zelf paardrijden door het Nationaal Park De Meinweg. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Het park ligt ten oosten van Roermond en heeft een oppervlakte van maar liefst 1.800 hectare. Rust, ruimte en groene natuur met tientallen ruiterpaden. Aan de rand van het natuurpark ligt manege Rijstal Venhof, waar je begeleide buitenritten en huifkartochten kunt boeken. Het terras in de natuur is een ander onderdeel van de manege. Een lommerijke buitenplaats om na een stevige wandeling weer helemaal op te kunnen laden.

Meer informatie: www.venhof.nl

de brouwschuur

Bier proeven in de stadsbrouwerij van Weert

De Brouwschuur is de locatie van de Weerter Stadsbrouwerij. Hier kun je de meest bijzondere bieren proeven zoals de Doef van d’n Daeke, Weerts dialect voor ‘Zwarte Kraai’. Of drink een Bockie Bè, een ondergistend bokbier.  Sla ook de Dae Willich niet over, een zware jongen met een alcoholpercentage van 11 procent. Brouwmeester Erwin Strijbosch doet echter nog meer. Hij begeleidt andere brouwers in de brouwerij, ontwikkelt recepten voor anderen én je kunt hier je eigen bier brouwen, naar eigen recept, met de installatie van de Brouwschuur. Een trendy placet o be in een voormalige smelterij.

Meer informatie: www.weerterstadsbrouwerij.nl

stevensweert

Eilandwandeling in de Maas

Op een eiland tussen twee Maasarmen liggen het oude vestingstadje Stevensweert en het dorpje Ohé en Laak. Het eiland is ongeveer 5 kilometer lang en 2,5 km breed. Je kunt er een duidelijk bewegwijzerde wandelroute lopen van zo’n 12 kilometer.  Je komt dan langs kasteel Walburg, kasteel Hasselholt en de Sint Rochuskapel. De wandeling start  en eindigt  bij De Hompesche Molen in Stevensweert. Korter kan ook. Een rondje Ohé en Laak is slechts 7 kilometer lang en het rondje Stevensweert nog maar 6 kilometer. Leuk om in Stevensweert te bekijken zijn de oude vestingwerken waarvan een deel in oude luister is hersteld. De route is verkrijgbaar bij de VVV Midden-Limburg.

Meer informatie: www.vvvmiddenlimburg.nl

maasplassen

Varen over de Maasplassen

Een boot huren of inschepen voor een rondvaart. Daarvoor kun je terecht op de Maasplassen. Vanaf de maasstadjes Maasbracht, Wessem en Thorn kun je met een rondvaartboot de Maas op en in Roermond kun je zomers vanaf de Roerkade dagelijks een rondvaart van ruim een uur maken. De Maasplassen vormen het mooiste vaargebied voor iedere watersporter. Je kunt hier zwemmen, surfen, zeilen, suppen, duiken, roeien of kanoën.  Thrillseekers kiezen voor het snelle werk zoals flyboarden, waterskiën of wakeboarden. Maar lekker niks doen kan natuurlijk ook, op een van de mooie dagstranden of op de terrasjes van de hippe beachclubs die je hier kunt vinden.

Meer informatie: www.maasplassen.com

beesel

Drakendorp Beesel

Pal aan de Duitse grens ligt het dorpje Beesel, bekend om het draaksteken. Een openlucht theaterspektakel dat eens in de zeven jaar wordt gehouden bij kasteel Nieuwenbroeck. De oudst bekende uitvoering dateert van 1736. Na afloop van de voorstellingen is er een historische optocht met een vuurspuwende draak van 14 meter lang. In 2016 was de laatste editie van het Draaksteken, je zult dus moeten wachten tot de zomer van 2023 voor een nieuwe voorstelling. Maar ook zonder draaksteken is Beesel een bezoek waard. al was het maar voor de autovrije grensovergang waarbij je door het groen naar Duitsland kunt fietsen.

Meer informatie: www.vvvbeesel.nl

thorn

Thorn, het witte stadje

Feminisme avant la lettre. Het ministaatje Thorn werd eeuwenlang bestuurd door vrouwen. Het was er vredig en welvarend. Tot Napoleon, een man, dat kwam verpesten. Thorn ligt er tegenwoordig netjes bij. Welvarend zelfs. Maar ooit was dat anders. De bewoners konden de belastingen niet betalen die met de komst van Napoleon werden geint. Hoe meer ramen een huis aan de straatkant had, hoe hoger het bedrag wat de fiscus opeiste. Met puin van vernielde kloostergebouwen metselden ze daarom hun ramen dicht. En met een laag witkalk werd die schande verhuld. Pas sinds 1842 maakt Thorn formeel deel uit van Nederland, tot 1794 was het zelfs een afzonderlijk land. Een ministaatje waar een vrouw de scepter zwaaide. De vaste expositie van museum Het Land van Thorn geeft een inkijkje in de opvallende geschiedenis van dit hoekje van Midden-Limburg.

Meer informatie: www.museumhetlandvanthorn.nl

Campings in Midden-Limburg

Kamperen bij de boer of juist lekker luxe op een vakantiepark met alle voorzieningen. In Midden-Limburg beleef je het met tent, vouwwagen, camper of caravan. Een overzicht van campings vind je op: www.vvvmiddenlimburg.nl/nl/overnachten

Groot aanbod campers en caravans

Verliefd worden op Midden-Limburg in een eigen camper of caravan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod nieuwe en gebruikte campers en caravans. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden