Geplaatst op: 18-09-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Genieten in het Teutoburgerwald, Duitsland

Genieten in het Teutoburgerwald, Duitsland

Vakwerkhuizen, slingerweggetjes en gele koolzaadvelden in een glooiend heuvellandschap: het Teutoburgerwald bezorgt je meteen een buitenlandgevoel. Kamperen in het land van de rattenvanger van Hamelen.

Rattenplaag in Hamelen

Ze zaten overal, vraten alles op en vermenigvuldigen zich als… ratten. We schrijven 1284 als de het Duitse stadje Hamelen wordt geteisterd door ratten en muizen. Totdat een sjofel gekleed heerschap op het gemeentehuis meldt dat hij de stad voor eens en altijd van de rattenplaag kan bevrijden. Het levert de burgemeester de slappe lach op en in een lollige bui belooft hij de rattenvanger het enorme bedrag van honderd gouden dukaten als ’t zal lukken.

Happy end?

Op vakantie in Teutoburgerwald

Het verhaal is bekend: met een liedje op zijn dwarsfluit lokt de rattenvanger al het ongedierte naar de Weser, waar ze in de rivier verdrinken. Als de burgemeester weigert te betalen, herhaalt de rattenvanger dat kunstje, maar: met de kinderen van Hamelen, Van de 130 jongens en meisjes is nooit meer iets vernomen… Geen happy end dus, voor de inwoners – dat kwam pas heel veel kwam later. Want nú lokt de legende lokt jaarlijks tienduizenden toeristen naar de stad, waar inscripties in eeuwenoude vakwerkhuizen het verhaal van de rattenvanger-sage bevestigen. In de zomer wordt de legende van de elke zondag nagespeeld op het marktplein van Hamelen. En op woensdagen is er leuke musical over.

Mooi in Teutoburgerwald: Extersteine

Een aanrader in Teutoburgerwald: het Hermannsdenkmal, een soort vrijheidsbeeld bij Detmold, verscholen in het groen. Het 53 meter hoge standbeeld is een eerbetoon veldheer Hermann, die oprukkende Romeinen op die plek in de val lokte en versloeg. Vlakbij kun je je ook vergapen aan een bijzonder natuurverschijnsel bij Externsteine. Dat is een 120 miljoen jaar oude rotsformatie die door verschuivende aardplaten uit de – verder vlakke – aardbodem omhoog werd gedrukt. Het is bijna Disney-achtig: een rijtje enorme Obelisken die uit de grasmat rijzen. In de oertijd hebben er zelfs nog mensen in gewoond, je moet het zien om te kunnen geloven.

Prachtige eeuwenoude omgeving

Het is al bijna zeshonderd jaar privébezit van de familie Von Klencke: Schloss Hämelschenburg in Emmenthal, een deftig kasteel op de plek waar vroeger een pelgrimsroute passeerde. Het slot is opengesteld voor het publiek en dat geldt ook voor het omliggende park – met grafpiramide -, de bijbehorende kerk, stallen, schuren en een oude smidse. En niet te vergeten: de Biergarten op de binnenplaats van het kasteel – hier waan je je echt in de Middeleeuwen. En omdat de rivier de Weser niet ver weg is, knoop je natuurlijk de fietsen op de auto. Want het fietspad langs de rivier bij Höxter is een van de mooiste routes in de regio.

Vakwerkhuizen en schnitzels

Op vakantie in Teutoburgerwald

Ben je op zoek naar bijzondere vakwerkhuizen, dan moet je echt even een tussenstop maken in het dorpje Schwalenberg, een soort openlichtmuseum waar je heerlijk door smalle kasseienstraatjes kunt slenteren. De houten geraamten van de vakwerkhuizen zijn rijkelijk voorzien van schilderingen en inscripties. Van de vakwerkhuizen is er geen eentje hetzelfde en ze lijken bovendien bijna voorover te vallen – zo bleven de gevels beschut voor weersinvloeden. Nog ’n lunchtip: Paradiesmühle in het dorpje Rischenau. In deze verbouwde molen kun je heerlijk eten op de binnenplaats. Met loslopende pauwen in de Biergarten. Hou ze in de gaten, want ze pikken zo wat van je bord…

Over de camping

Ferienpark Teutoburgerwald is een mooie, kleine camping onder Nederlandse beheer. Er zijn zo’n honderd staanplaatsen onder oude eikenbomen en je wandelt in een paar minuten naar het stadje Barntrup. Een reusachtige notenboom op de camping zorgt elk jaar voor emmers vol walnoten. Perfect sanitair, wifi en er zijn compleet ingerichte glampingtenten te huur. Nederlandstalige animatie in het hoogseizoen. Tip: de reuzenschnitzels van restaurant Zum Raben in Barntrup, op loopafstand van de camping. Zo groot als een Perzich tapijt.

Zo kom je er

Op vakantie in Teutoburgerwald Vanuit Utrecht over de A28, de A1 en de A30 richting Osnabrück. Bij afslag 28 (Hiddenhausen) over de B239 richting Bad Salzuflen en Lemgo. Vervolgens de borden Barntrup aanhouden. In het stadje de campingborden volgen. Adres camping: Badeanstaltsweg 4, D-32683 Barntrup.

Op zoek naar een nieuwe camper of carvavan waarmee je het Teutoburgerwald  kunt gaan verkennen? Bekijk eens ons aanbod op CampersCaravans.nl

Milieusticker Duitsland

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden