Geplaatst op: 25-01-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Denemarken: Struinen op Funen

Denemarken: Struinen op Funen

Glooiende heuvels, prachtige stranden en leuke dorpjes met – jawel – vakwerkhuizen. Maar toch is hier alles anders: laat je verrassen in Funen, het op een na grootste eiland van Denemarken.

Funen is na één na grootste eiland van Denemarken, ingeklemd tussen grote broer Seeland en het vaste land van Denemarken. Het eiland wordt omringd door het zoute zeewater van de Grote en de Kleine Belt en wordt ook wel de Tuin van Denemarken genoemd: door het glooiende landschap, de boomgaarden en de enorme hoeveelheid wilde bloemen die je overal tegenkomt.

Funen, Denemarken

Prachtige Margriet-route

De leukste manier om Funen te ontdekken? Gewoon met de auto, langs de Margrietroute, gemarkeerd met bruine bordjes met daarop de afbeelding van de margriet – zo kom je langs de mooiste plekken en de leukste dorpjes. De route voert ook naar het zuiden van het eiland, waar je lekker kunt wandelen langs mooie baaien en inhammen van de zee. Met een ongehinderd uitzicht op de eilandjes van de Zuid-Funense Archipel – sommige zijn via een brug bereikbaar, andere met pontjes. Als je tijd hebt, kun je bijvoorbeeld het eiland Ærø: een visserseiland met oude havendorpjes als Marstal en Ærøskøbing. Vooral die laatste is echt het bezoeken waard, met z’n geplaveide straatjes en vissershuisjes waarvan de deuren met kleurrijk beschilderd zijn.

Funen, Denemarken

Leuke stadjes en dorpjes

Leuke stadjes en dorpjes zijn er nog veel meer op het eiland. Zoals Kerteminde, een vissersdorp in het noorden van het eiland. Dit was de thuisbasis van het beroemde schildersechtpaar Johannes en Alhed Larsen, van wie je werken kunt zien in het naar hen genoemde museum, vlakbij het huis waar ze veel andere schilders ontvingen. In Kerteminde mag je ook Amanda niet missen: het standbeeld van een lokaal vissersmeisje – leuk voor een selfie. Helemaal aan de oostkust ligt Nyborg waar vroeger de veerpont opreed richting Seeland. De grote brug over de Grote Belt maakt die oversteek nu overbodig, maar het stadje – maar zeker ook het kasteel – is erg leuk om te bezoeken.

De stad Odense

De belangrijkste stad van Funen is echter Odense, in het binnenland. Het is de geboorteplaats van schoenmakerszoon Hans Christian Andersen, die tientallen sprookjes op zijn naam heeft staan. Er is een museum waar je meer over de wereldberoemde dichter en schrijver te weten kunt komen. Ook is er een dierentuin en – niet onbelangrijk – je kunt er geweldig shoppen!

Funen, Denemarken

Leuke tips op Funen

Moet je doen

Sprookjeskasteel Egeskov in Odense! Bijzondere combi, want hier vind je ook musea met oldtimers, straaljagers en helikopters!

Met de kids

Het Hans Christian Andersen museum natuurlijk (Odense). En ‘Kiss a crab!’: krabben vangen onder leiding van een natuurgids, in Middelfart.

Moet je proeven

Gerookte kaas, gemaakt van zure melk. Dat is Rygeost, een locale specialiteit van het eiland Funen. Het is een zachte kaas die je vaak tegenkomt op roggebrood met plakjes radijs en augurk.

Op zoek naar een camper of caravan waarmee je Funen kunt ontdekken? Klik hier voor het aanbod

 

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden