Geplaatst op: 23-11-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
De geheimen van Bretagne

De geheimen van Bretagne

Ruige rotsen, steile kliffen, menhirs en vuurtorens. Dat is Bretagne, het woeste schiereiland van La Douce France. Met een lief randje: heerlijke stranden in het zuiden en in het binnenland bossen, weilanden en grazige heuvels.

Dertig kilometer roze graniet. De Côte de Granit Rose – bij Ploumanac’h – is één van de vier plekken ter wereld waar deze zeldzame natuursteen voor het oprapen ligt. De invloeden van water en wind, driehonderd miljoen jaar lang, zorgden voor de bijzondere vormen. Nog zo’n wereldwonder – maar dan ontstaan door mensenhanden – ligt in Carnac: een verzameling van 2600 menhirs in lange rijen. De naam betekent letterlijk ‘hoge steen’, sommige zijn 11 meter hoog en wegen dus tónnen. Archeologen krabben nog steeds op hun hoofd over hoe ze er komen.

Ook niet te missen: Mont Saint Michel, zo’n beetje op de grens van Normandië en Bretagne:, een tot de laatste vierkante centimeter bebouwd schiereiland op een kilometer uit de kust. Het is één van de drukste bezochte trekpleisters van Frankrijk en bij extreme vloed staat de enige toegangsweg nog steeds onder water.

Bretagne - Colorful Hydrangeas flowers in a small village, Brittany, France

Wandelen naar het einde van de wereld

Finistère: de letterlijke vertaling daarvan is ‘het einde van de wereld’, in het Bretons. Ruig, woest en wild. Nog veel meer ‘einde van de wereld’ is de Pointe du Raz, op het meest westelijke puntje van Frankrijk. Hier kijk je zeventig meter naar beneden, hoe de woeste golven stukslaan op de rotsen. In de verste zie je een van Frankrijks’ beroemdste vuurtorens, de Phare Ar Men, op het eilandje Île de Sein. De paar huisjes op dit eiland staan dicht bij elkaar, als koeien in de storm. Want áls het spookt, dan spookt het hier echt…

Er liggen nog veel meer eilandjes voor de Bretonse kust, waaronder het bloemeneiland Île de Bréhat en Île de Bratz met een tropische tuin, dankzij het zachte microklimaat. In het zuiden van Bretagne ligt Belle Île, met z’n witte zandstranden, duinen en kliffen. Op dezelfde hoogte liggen overigens nog veel meer eilandjes, in de Golfe du Morbihan: honderden moeten het er zijn, grote eilanden die soms zelfs bewoond zijn, en schattige piepkleine – niemand die er zo eentje mist als je die mee naar huis neemt… Een prachtig gebied om een boottocht te maken, of om een zeilbootje te huren.

Bretagne

Tips in Bretagne

Moet je doen

Leuke citytrips: Saint-Malo (mooi centrum!), Brest (marinestad), Douarnenez, met het enige drijvende scheepsmuseum van Frankrijk: le Port-Musée.

Met de kids

In Brest kun je naar het aquarium en themapark Océanopolis, www.oceanopolis.com. Nog zo’n topper: het Grand Aquarium in Saint Malo, www.aquarium-st-malo.com.

Moet je proeven

‘Kig ha farz’ is een traditioneel Bretons stoofpotje uit de Finistère. Met varkensvlees, groente en ‘far’: pasta gemaakt van boekweit die in een linnen zakje wordt meegekookt bij de rest.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden