Geplaatst op: 01-03-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Baskenland in Spanje: verleidelijk veelzijdig

Baskenland in Spanje: verleidelijk veelzijdig

Een gevarieerd landschap, een zacht klimaat, een eeuwenoude cultuur en een wereldberoemde gastronomie… Pas op, want je valt als een blok voor Baskenland: een vakantieland vol tradities, gastvrijheid en lekker eten.

Baskenland ligt in het noorden van Spanje, ingeklemd tussen de Pyreneeën, de Golf van Biskaje en het Spaanse achterland. De kust en de bergen hebben de cultuur en de manier van leven sterk beïnvloed. Hier vind je glooiende zandstranden, maar ook angstwekkend steile kliffen met een adembenemend panorama. En wat dacht je van citytrips? San Sebastian bijvoorbeeld: de parel van ‘Cantabrië aan Zee’. Of Vitoria-Gasteiz, met de officiële titel ‘European Green Capital 2012’.

Baskenland Spanje

Bliboa: cultureel hoogtepunt

Klap op de culturele vuurpijl is natuurlijk Bilbao, de stad van design en… het Guggenheim museum. Ooit was het een grauwe industriestad, maar inmiddels wordt Bilbao genoemd in het rijtje populaire citytrips: een hippe plek waar gastronomie, kunst en cultuur samengaan. En dat komt bepaald niet in de laatste plaats door het Guggenheim museum dat jaarlijks 1 miljoen bezoekers trekt.

Locals prijzen vooral de rivier Nervión (in het Baskisch: Nerbioi) die de stad doorkruist. Ooit was dat een open riool met alle kleuren van de regenboog, door de gedumpte chemicaliën uit de industriegebieden. Na een grootscheepse opknapbeurt is het nu een belangrijke levensader die de stad juist meer aantrekkingskracht geeft. Met heerlijke plekken om te ontspannen, sierlijke kades en volop vermaak op het water.

Baskenland Spanje

Traditie en gastvrijheid

De Basken vullen hun land met veel gevoel voor traditie en gastvrijheid. En bij die gastvrijheid hoort natuurlijk: eten. Je kunt geweldig genieten van heerlijke visgerechten op terrasjes in gezellig knusse vissersdorpjes. Vergeet tapas, want hier geniet je van Pintxos: heerlijke minigerechtjes die perfect samengaan met een glaasje cava.

In drie hoofdsteden Bilbao, San Sebastian en Vitoria-Gasteiz vind je zelfs speciale Pintxos-rondleidingen waar je tot in de kleinste uurtjes kunt genieten van lekkernijen die achter een glazen ruit worden tentoongesteld.
De Baskische keuken is wereldberoemd en het lijkt wel of elke Bask achter het fornuis verandert in een professionele chef, met heerlijkheden om je vingers bij af te likken. Kies vis of vlees in een Erretegiak (grill-restaurant) of bezoek een Sagardotegiak (ciderhuis).

Of je kiest voor de typische sfeer van een Rioja wijnhuis, waar je behalve de wijn ook heerlijk menu’s kunt vinden. En dan hebben we het nog niet gehad over de festivals en de sportevenementen: typisch Baskische sporten als Pelota, Jai-alai of Pala, waar weddenschappen met veel emotie – en commotie – worden afgesloten. Baskenland? Dat heeft ’t gewoon hélemaal.

Baskenland Spanje

Tips in Baskenland

Moet je doen

Verwonder je op de tribune tijdens typisch Baskische sporten als Pelota, Jai-alai of Pala.

Moet je proeven

Baskisch gebak is wereldberoemd, maar probeer ook ‘ns een Pintxos-route. Dat kan in elke Baskische stad.

Met de kids

Vermaak je op de stranden van Zarautz: perfect om te surfen en kajakken

Baskenland Spanje

Groot aanbod in campers en caravans

Op zoek naar een camper of caravan waar je Baskenland mee kunt gaan verkennen? Op onze website staat een groot en actueel aanbod campers en caravans. Bekijk hier het aanbod

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden