Geplaatst op: 05-06-2018 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 3 minuten
Frankrijk: afwisseling in de Aquitaine

Frankrijk: afwisseling in de Aquitaine

Bijna driehonderd kilometer kustlijn, eindeloze pijnboombossen en: gastronomie wordt hier met hoofdletters geschreven. Welkom in de Aquitaine, het meest zuidwestelijke puntje van Frankrijk. Tussen de Dordogne en de Pyreneeën vieren veel Nederlanders vakantie. En dat is niet voor niets!

De kustlijn van de Aquitaine is één van de mooiste van Frankrijk. Hier ontdek je adembenemende verstilde dorpjes als Hendaye, maar bijvoorbeeld ook het mondaine Biarritz waar je de grandeur van vroeger nog steeds kunt voelen. De golven uit de Atlantische Oceaan zijn populair bij de stoere surfjongens en –meisjes. Iets noordelijker ligt het Bassin d’Arcachon: een binnenzee die tweemaal per dag droogvalt bij eb. Vrolijk gekleurde vissersboten wachten geduldig op de vloed en oesterkwekers zijn druk met hun oesterbanken. Tip: combineer een bezoek met een oesterproeverij en maak een rondvaart in een pinasse : een platte boot waarmee vissers de oesters aan wal brengen.

Aantrekkingskracht van de Aquitaine

Ook het binnenland heeft de Dordorgne aantrekkingskracht: een populaire bestemming voor Nederlandse kampeerders en een walhalla voor vissers, kanoërs, zwemmers en rafters. Ben je meer van de citytrips? Ga dan naar Bordeaux. Bekijk de monumentale fonteinen op de Place de Quinconces (het grootste plein van Frankrijk), tel de enorme zuilen van het Grand Théatre aan de Place de Comédie, bezoek de kathedraal van St André en… ga lekker winkelen. Shopahalics zweren bij de Rue des Remparts die, samen met de Rue du pas de St Georges strijdt om de titel ‘leukste winkelstraat van Bordeaux’. Na afloop zetel je je op een terras met… een wijntje natuurlijk: je bent in de wijnhoofdstad van Europa!

Aquitaine

Moet je doen

Romantischer wordt het niet: paardrijden! Op het strand, door de bossen en rivieren van Les Landes of langs het meer van Aureilhan. Ritjes van een uur tot meerdaagse trektochten: alles is mogelijk. Maneges vind je op www.cheval-aquitaine.com

Aquitaine

Moet je zien

Ga op citytrip naar de drie B’s van de Aquitaine. (1) het mondaine Biarritz (met zeeleeuwen langs de boulevard!), (2) de historische havenstad Bayonne en (3) Bordeaux – dé wijnhoofdstad van Frankrijk: Bordeaux. Dat wordt cultuur snuiven, terrasjes pikken en shoppen!

Moet je proeven

Van de niet te versmaden entrecôte tot rivierkreeften, oesters en slakken… De lokale gerechten worden vaak ‘à la bordelaise’ bereid: een saus met als basis rode wijn en sjalotjes. Lekker: Lamprei à la bordelaise: een vis uit de Gironde, gekookt in Médoc wijn met prei en kruiden.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden