Geplaatst op: 17-11-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Bommen en granaten: 5 tips in de Ardennen

Bommen en granaten: 5 tips in de Ardennen

Tanks, standbeelden en herdenkingsmonumenten – je kunt er niet om heen. In de Tweede Wereldoorlog waren de Ardennen een enorm strijdtoneel. Je kunt geen dorpje binnenrijden of je struikelt er over een verlaten tank op een dorpsplein. En: er zijn bijna meer oorlogsmusea dan campings. Bekijk deze 5 tips in de Ardennen, die een bezoekje meer dan waar zijn. 

Glooiende heuvels, groene bossen, glinsterende riviertjes. Op goed tweeënhalf uur liggen de Ardennen – een heerlijke bestemming voor kampeerders. En: een gebied boordevol historie. In zo’n vredig landschap kun je je nauwelijks voorstellen wat zich hier decennia geleden afspeelde. De Ardennen waren het decor van een enorm strijdtoneel in de Tweede Wereldoorlog, waarbij Adolf Hitler de opmars van de geallieerde troepen tevergeefs probeerde te stoppen, na hun landing op de Normandische kust tijdens D-Day.

Tips in de Ardennen

In de barre winter van ’44-’45 sneuvelden meer dan veertigduizend militairen, sommigen in de leeftijd van slechts 18 jaar. Daarmee was het een van de bloedigste veldslagen uit WOII – geen wonder dat het in de Ardennen wemelt van de herdenkingsmonumenten en musea. Vanaf de camping kun je interessante excursies maken en je kunt zelfs deelnemen aan speciale Battletours, langs belangrijke plekken. Voor je volgende kampeervakantie selecteerden we 5 tips die je kippenvel opleveren.

Tip-1 – Tanks spotten

In de Ardennen wemelt het van de verlaten tanks. In Grandmenil, Celles en Houffalize staan bijvoorbeeld drie Duitse Panther-tanks, die dor de Duitsers werden achtergelaten. En in La Roche-en-Ardenne kun je zowel een Britse Destroyer M10 als een Amerikaanse Sherman-tank bewonderen. Een bijzondere is de Duitse Köningstiger in La Gleize: een monster van 69.000 kilo met pantserplaten tot 20 centimeter dik – geen Amerikaanse bazooka die er doorheen kwam. Toch werd-ie veroverd door de geallieerden: de Duitsers moesten ‘m achterlaten omdat de brandstof op was…

Tips in de Ardennen

Tip-2 – Bastogne War Museum

Een indrukwekkende plek is het Bastogne War Museum, dat in de vorm van een ster is gebouwd. Dezelfde ster die de Amerikanen droegen op hun uniformen en tanks. Hier kom je alles te weten over de ‘Battle of the Bulge’, waarbij de geallieerde troepen in Bastogne volledig door de Duitsers waren omsingeld. Moderne 3D-technieken laten je zien hoe de geallieerden tóch de Duitse overmacht kon verslaan. Films en foto’s tonen de barre winterse omstandigheden waaronder de soldaten moesten vechten.
(Meer informatie op: www.bastognewarmuseum.be)

Tips in de Ardennen

Tip-3 Musée de la Bataille des Ardennes

Een enorme collectie geweren, pistolen en revolvers: die vind je in het Musée de la Bataille des Ardennes in La-Roche-en-Ardenne. Hier staat het beroemde decodeerapparaat ‘Enigma’ dat de Duitse Wehrmacht gebruikte om geheime berichten te vertalen. Op drie verdiepingen kun je 120 poppen zien, in uniformen van de Amerikaanse, Engelse, Schotse en Duitse troepen. Waaronder de gevechtsjas van Luitenant-Colonel Cathaert: de bevelhebber van het 7th Bataljon Black-Watch, onderdeel van de 51ste Schotse Highland Division dat op 11 januari 1945 La Roche-en-Ardenne bevrijdde van de Duitsers.
(Meer informatie op: www.batarden.be)

Tips in de Ardennen

Tip-4 Militaire begraafplaatsen

Om stil van te worden: tijdens het Ardennenoffensief sneuvelden 40.000 soldaten. Op elke begraafplaats is een apart plekje voor ze ingericht, maar er zijn ook veel militaire begraafplaatsen. Zoals bij Hotton. Hier liggen 666 soldaten begraven, waaronder 526 Britten, 88 Canadezen, 41 Australiërs, 10 Nieuw-Zeelanders, een Poolse militair en een 18-jarige Belg van het 53rd Welsh Division. In Hombourg en Neupré liggen de grootste Amerikaanse begraafplaatsen, samen met meer dan 13.000 gesneuvelde soldaten. Ook voor Duitse miliairen zijn er begraafplaatsen, zoals in het dorpje Eupen. Als je een ‘Battle-tour’ boekt (vanaf 12 jaar) komt alles te weten over de Slag om de Ardennen en bezoek je de belangrijkste slagvelden.
(Meer informatie op: www.battlefieldtours.nu en www.regjans.com)

Tips in de Ardennen

Tip-5 Museum Baugnez 44

Een vrij nieuw museum vinden we net buiten Malmedy: ‘Baugnez 44’ is een eerbetoon aan 84 Amerikaanse militairen die op 17 december 1944 werden ontwapend en geëxecuteerd in een weiland, op de kruising van Baugnez, vlakbij Malmedy. Dat gebeurde nadat de paratroepers zich hadden overgegeven aan een Duitse SS-Kampfgruppe, nadat ze tijdens hevige gevechten ingesloten waren geraakt. Een paar militairen overleefden, door zich in de sneeuw dood te houden. In het museum draait een film over de massamoord en komen overlevenden en ooggetuigen aan het woord.
(Meer informatie op: www.baugnez44.be)

Tips in de Ardennen

Bonus: campingtip

Parc La Clusure is een 4,5-sterren familiecamping in de Ardennen. Langs het terrein (300 plaatsen) stroomt het ondiepe riviertje de Homme. Zwembad, bistro, luxe restaurant en bruin café met Belgische bierproeverijen. Animatieprogramma voor kinderen en uitgebreide activiteiten voor tieners: mountainbiken, abseilen, paintball, kampvuuravonden en spooktochten. De camping heeft een eigen supermarktje en beschikt over wifi., een Amerikaanse Diner (bistro) en een campingrestaurant. Gratis wifi.
(Meer informatie op: www.parclaclusure.be)

Tips in de Ardennen

Camping Parc La Clusure ligt aan de Chemin de la Clusure 30, in Bure (gemeente Tellin, postcode 6927), België. Route vanaf Brussel: rijksweg A4 (E411), vervolgens afslag 23a Tellin. Hou Tellin aan, en vervolgens Bure. Volg de campingborden. Vanaf Maastricht: A25 langs Luik, vervolgens N63, N836 en N803 naar Tellin. Volg de campingborden.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden