Geplaatst op: 08-10-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
VanTourer Prime 630 L: Buscamper met bergruimte

VanTourer Prime 630 L: Buscamper met bergruimte

Campers zijn hót: de verkoopcijfers rijzen de pan uit en een van de grootste groeiers is de buscamper. Voor deze test bekijken we de VanTourer Prima 630 L – een buscamper die in de Hongaarse Knaus-fabriek wordt gebouwd.

Compact, makkelijk rijden op smalle wegen en bochtige steden en tóch alles aan boord. Dat maakt de buscamper tot een populaire vakantievriend. De buscamper is ideaal voor vakanties, weekendjes weg of een familiefeestje aan de andere kant van het land: altijd je bed bij je. En even een Ikea-kast ophalen is met zo’n multifunctionele wagen natuurlijk ook geen enkel probleem.

Bouw uitbesteden

Waarom zou je zelf een camper bouwen als je dat ook bij een gerenommeerd campermerk kunt laten doen? Zo moet het Duitse bedrijf EuroCaravaning hebben gedacht, toen het z’n VanTourers ontwikkelde. De buscampers rollen in Nagyoroszi (Hongarije) van de band, in de Knaus-fabrieken.

VanTourer woongedeelte

De VanTourer Prime 630 L

De VanTourer Prime 630 L is het grootste model, met een lengte van 636 centimeter. De Prime is de meest luxe uitvoering, met de Fiat Ducato als basis. De buscamper is voorzien van matzwarte stickers en dat geeft ‘m een stoer uiterlijk. Onder de motorkap huist de bekende 2,3 liter diesel van Fiat die voldoet aan de strengste milieueisen. De wagen is uitgerust met diverse veiligheidssystemen, waaronder ABS, ESP, Hill Holder en dubbele airbags. Fijn is de elektrisch opstap bij de schuifdeur die zichzelf automatisch intrekt zodra je de motor start.

Interieur

Woongedeelte, bed, keuken, badkamer: alles op een paar vierkante meters. Dat is de kracht van de buscamper. Met de cabinestoelen in omgedraaide positie ontstaat een gezellig woongedeelte. De dinettebank is uitschuifbaar, waardoor je met vier personen binnen kunt borrelen. Tegen het cabineplafond zit een bagagevak voor kleine spullen. Handig, maar daardoor moet je wel even bukken als je van binnenuit plaats neemt op de chauffeursstoel en die van de bijrijder. ’s Avonds kun je de cabine verduisteren met de ingebouwde Remi plissé gordijnen.

VanTourer slimme details

De VanTourer is uitgevoerd met een compacte keuken met spoelbakje en tweepits gasstel. Extra werkruimte ontstaat door een uitklapbaar werkblaadje. Prettig is de hoog ingebouwde koelkast (90 liter) die daardoor makkelijk toegankelijk is. De kledingkast eronder is wel wat lastiger te bereiken.

Raampje in badkamer

Tegenover de keuken vinden we de badkamer met toilet en douchemogelijkheid. Bijzonder is het keramische Dometic-toilet (meestal zien we de plastic variant) en prettig is het raampje waardoor je de badkamer beter kunt luchten dan alleen met het bekende ventilatiepunt op het dak.

Achterin de wagen is een groot tweepersoonsbed geplaatst van 200 bij 170 centimeter, waarvan het hoofdeinde opklapbaar is. Waardoor en lekkere leesplek ontstaat, maar met het hoofdeinde omhoog kun je ook een fiets binnen vervoeren.

VanTourer groot tweepersoonsbed

Installaties

Voor de verwarming en warm water gebruikt VanTourer een Truma combiketel op diesel. De compressorkoelkast gebruikt ook al geen gas en daardoor heb je maar een klein gasflesje nodig: alleen om op te koken. Dat scheelt veel bergruimte. Leidingen en bedrading zijn netjes weggewerkt en de watertank is niet zoals gebruikelijk onder het bed maar onder de camper geplaatst. Dat levert dus extra bergruimte op, onder het bed. De watertank is bovendien geïsoleerd en zal dus niet snel bevriezen in de winter.

Conclusie campertest

VanTourer is misschien nog wat onbekend merk maar de buscampers doen zeker niet onder voor soortgenoten met bekendere merknamen. De buscamper is degelijk gebouwd: aan alles kun je zien dat hij bij een gerenomeeerd fabriek wordt gebouwd. Inrichting en afwerking zijn prima in orde. De Vantourer heeft slimme, ruimtebesparende oplossingen aan boord en bij de technische installaties zijn doordachte keuzes gemaakt.

VanTourer Indirekte ledverlichting

Plus & Min

+ afwerking
+ bergruimte
+ groot bed

Specificaties

CHASSIS/MOTOR
Chassis Fiat Ducato Light chassis
Motor 2.3 liter 4 cilinder Multijet-2
Maximum vermogen kW/pk: 104 kW / 120 pk bij 2.750 rpm (standaard)
Maximum koppel: 320 Nm bij 1.400 rpm

AFMETINGEN
Lengte: 636 cm
Breedte: 205 cm
Hoogte: 258 cm
Stahoogte: 190 cm
Wielbasis: 4.035 mm

GEWICHTEN
Maximummassa: 3.500 kg
Rijklaar gewicht: 2.904 kg
Laadvermogen: 596 kg

ZITTEN* & SLAPEN
Aantal zit-/slaapplaatsen: 4/2
Bed achter: 200 x 170 cm
(*zitplaatsen met veiligheidsgordels)

Prijs vanaf circa: € 63.000
Meer info: www.camperdream.nl en www.vantourer.de

VanTourer fietsgarage, met het hoofdeind van het bed omhoog

Groot aanbod campers

Ben je op zoek naar een camper? Bekijk hier het huidige aanbod

Lees verder
Terug naar Campertesten