Geplaatst op: 29-09-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Malibu 440 QB: Wintervaste middenklasser

Malibu 440 QB: Wintervaste middenklasser

Malibu Campers zijn relatief nieuw in de camperbranche: vijf jaar geleden introduceerde Carthago het zustermerk als alternatief voor haar eigen premiumcampers. Malibu startte met buscampers, maar heeft inmiddels ook halfintegraals en integraalcampers in het portfolio. Met een modern interieur en veel aandacht voor licht en ruimtegevoel. We bekijken de 440 QB, met een ‘queensbed’.

Exterieur Malibu 440 QB

De Malibu is voorzien van gladde aluminium met daartussen hardschuim isolatiemateriaal. Hout kom je in de 33 millimeter dikke wanden niet tegen – net als grote zus Carthago worden ook de Maibu’s volgens de modernste methoden geconstrueerd. Het dak is van polyester, waardoor kans op hagelschade minimaal is. Ook de bodemplaat heeft aan de onderkant zo’n polyester laag, die daardoor niet kan inwateren door opspattend regenwater onderweg en bovendien steenslagbestendig is. De garantie op waterdichtheid bedraagt 6 jaar, maar die kun je up-graden tot 10 jaar.

De camper heeft een Fiat Ducato als basis, met een laag breedspoor chassis. De motorisering bestaat uit de bekende 2.3 liter Euro-6 dieselmotor. De wagen is standaard voorzien van ESP (stabilisatie), ASR (anti-doorslip) en een Hill Holder. Aan de voorzijde zien we moderne busspiegels die een goed zicht naar achteren bieden. De camper is voorzien van vlakke inbouwramen en achterin vinden we de grote garage waarin een handigheidje is verwerkt zodat er moeiteloos de fietsen in passen: aan de rechterzijde is de vloer iets verdiept uitgevoerd voor de voorwielen van de fietsen, en het queensbed – waarover later meer – kun je optillen, zodat de fietsen er moeiteloos onder passen. De garage kan tot maar liefst 250 kg worden beladen.

Malibu Campers

Wonen, eten, slapen

Van binnen is de Malibu strak en modern vormgegeven – een flink contract met de Carthago’s die wat traditioneler ogen. Opvallend is de volledig vlakke vloer, zonder hinderlijke opstapjes: de wagen is voorzien van een dubbele bodem, waarbij de meeste technische installaties in de tussenruimte zijn verwerkt. Heel praktisch is het diepe vloerluik direct bij de ingang, met veel ruimte voor boodschappen en vakantiebagage. Met omgedraaide cabinestoelen heb je in de zithoek ruimte om met vijf mensen te borrelen – de tafel kan in grootte worden aangepast. Boven de zithoek is een tweede tweepersoonsbed in het plafond verwerkt; je kunt dus met vier personen op vakantie. De campers is voorzien van volop indirecte verlichting en een aantal leesspotjes; alle ramen zijn voorzien van geïntegreerde horren en verduistering. Bij de hoekkeuken zien we een driepits gasstel en voor kookgerei heb je maar liefst zes lades tot je beschikking.

Tegenover de keuken, direct naast de toegangsdeur, staat de Dometic SlimTower koel/vriescombinatie met een inhoud van 146 liter. Achterin de wagen is de slaapkamer gesitueerd, met een afsluitbare schuifwand. Hier vinden we het zogenaamde ‘queensbed’: een centraal geplaatst tweepersoonsbed, waar je langs beide zijden omheen kunt lopen. Aan weerszijden van het hoofdeind staan twee ruime hangkasten voor kleding. Dat hoofdeind kun je overdag in een hoge stand zetten, waardoor het hele bed iets korter wordt: een slimme vondst om meer loopruimte bij het gescheiden douche en toilet te creëren. Onder het voeteneind van het bed is een grote schuiflade geplaatst voor kleding. De Mailibu is voorzien van een ruime douche en de toiletruimte – met spiegelkastje voor toiletspullen – is af te sluiten met een roldeur.

Technische installaties

De Malibu is voorzien van een verwarmbare dubbele bodem. Daarmee is de camper geschikt voor de wintersport: gegarandeerd warme voeten en doordat de watertanks tussen beide vloeren zijn geplaatst, zullen dus niet bevriezen. Een ander voordeel is – we schreven het hierboven al – is de volledig vlakke binnenvloer in het woongedeelte, zonder hinderlijke opstapjes. Handig zijn de twee serviceluiken aan de voorzijde van de camper, waardoor de dubbele bodem volledig doorlaadbaar is, bijvoorbeeld voor ski’s. Verwarming en warmwater komen uit de Truma Combi-6, kabels en leidingen zijn netjes – en vorstvrij – weggewerkt. Onder de bestuurdersstoel is het centrale elektroblok geplaatst.

Malibu Campers 440 QB

Conclusie

De Malibu I 440 QB is een interessante camper, die duidelijk voordeliger in de markt wordt gezet dan ‘grote zus’ Carthago. Kwalitatief een prima wagen, wel zul je bij aanschaf direct wat optiepakketten bestellen, om het matige standaardniveau wat op te krikken. Minpuntjes zijn de afmetingen van het queensbed – het hefbed biedt meer ruimte – en het geringe aantal stopcontacten. Opmerkelijk is dat de Malibu slechts één USB-aansluiting heeft: dat is niet meer van deze tijd. Maar dat los je bij je dealer voor een paar tientjes op.

Plus & Min

+ Dubbele bodem
+ Veel opbergruimte
– te weinig 230V en USB stopcntacten
– eenvoudige basisuitrusting

Facts & Figures

CHASSIS/MOTOR
Chassis: Fiat Ducato Light chassis
Motor: 2.3 ltr 4 cilinder Multijet
Maximum vermogen kW/pk: 96kW/130pk bij 3.600 rpm
Maximum koppel: 320Nm bij 1.500 rpm
Lengte: 699 cm
Breedte: 227 cm
Hoogte: 294 cm
Stahoogte: 198 cm
Wielbasis: 4.035 mm
Maximummassa: 3.500 kg
Rijklaar gewicht: 2.990 kg
Laadvermogen: 510 kg
Aantal zit-/slaapplaatsen: 4/4
Hefbed voor: 195 bij 160 cm
Bed achter: 193 bij 146 cm
(*zitplaatsen met veiligheidsgordels)
Prijs vanaf: € 90.172

Meer informatie: Malibu-carthago.com
Benieuwd welke Malibu campers er nu te koop of te huur zijn? Bekijk het aanbod op CampersCaravans.nl

Lees verder
Terug naar Campertesten