Geplaatst op: 11-01-2022 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 5 minuten
LMC Innovan 560: Fiat vs Ford

LMC Innovan 560: Fiat vs Ford

Een zekere radeloosheid bepaalt momenteel het levensgeluk van camperbouwers. Het lijstje met productieproblemen die nogal wat CEO’s tot wanhoop drijven is dan ook behoorlijk lang. De problematische levering van het populaire Fiat-chassis speelt daar een belangrijke rol in. Onder andere LMC heeft hier een oplossing voor gevonden door de nieuwe LMC Innovan 560 op basis van een Ford Transit te bouwen. Geheel zonder consequenties is dat echter niet.

Fiat heeft zich in deze turbulente tijden nogal wat scepsis op de hals gehaald door leveringsafspraken in de campermarkt niet zo goed na te komen. De Italianen hebben net als ieder merk last van een tekort aan chips en andere cruciale onderdelen. De vraag naar nieuwe campers blijft de capaciteit maar overstijgen en de perikelen rond Corona zetten de productie verder onder druk. Maar daarnaast is er ook een fiks aantal Ducato’s aan Amazon toegezegd. Die deal houdt in dat meneer Bezos jaarlijks 5500 exemplaren krijgt toegewezen die daardoor niet beschikbaar zijn voor camperbouwers. Lijdzaam toekijken doen die fabrikanten niet. Het leidt tot keuzes die ten koste van Fiat gaan.

LMC

LMC Innovan 560 Op Ford

De beslissing van LMC om voor de Innovan 560 buscamper een Ford Transit in te zetten is gezien de omstandigheden goed te begrijpen. Maar of je daarmee een betere buscamper in de markt zet kent een paar kanttekeningen. Fiat is al jaren het meest verkochte camperchassis met een goede reden. Ducato’s zijn namelijk een stuk breder en vaak ook langer dan de alternatieven. Daarnaast is de Fiat ook een prijsbewuste basis en is het servicenetwerk voor Fiat campers uitgebreider dan van andere merken.

LMC

Smaller en Hoger

Fiat’s zijn leverbaar in de lengtematen 500, 540, 600 en 640. De Ford Transit die LMC inzet heeft de naam 560, maar meet in een parkeervak toch echt 600 cm. Daar zit het probleem dus niet in. De breedte van deze bus is eerder een hoofdbreker. Een Ford Transit is namelijk negen centimeter smaller dan de Ducato. De maximale lengte van een dwarsbed in een Ford is daarom slechts een luttele 1,88 meter. Voor die lange Nederlanders is dat een maat die aan een ouderwetse bedstede doet denken. Om te voorkomen dat deze groep met kramp wakker wordt zou met een wel vaker toegepaste uitbouw in de zijwand nog een paar cruciale centimeters gewonnen kunnen worden. Een soort slide-out aan het voeteneind is een andere oplossing. Die klap je tijdens het rijden weer in waarmee het uiterlijk en aerodynamica tijdens de rit niet lelijk gemaakt wordt. LMC is er echter nog niet uit of deze vaste dan wel flexibele oren in het ontwerp een plaats gaan krijgen. Wel is de LMC Innovan 590 met het verhoogde dak van de Ford wat beter uit. De LMC bereikt hiermee een comfortabele stahoogte van ruim twee meter.

LMC

Doorloop

Een ander nadeel van een smalle bus is een doorloop die beperkt wordt. Negen centimeter minder speelruimte lijkt weinig maar in de breedte geeft zo’n klein verschil toch een heel ander interieur. Het keukenblokje is daarom uit drie verschillende elementen opgebouwd die in hoogte en diepte steeds een stapje kleiner worden. Dit komt ten goede aan die doorloop maar beperkt wel weer de bruikbaarheid van het keukentje. Ook de badkamer is extra compact maar dat is iets wat je in de meeste buscampers tegenkomt.

LMC

Betrouwbaarheid

Ieder merk maakt wel eens een misstap. Zo kent de nieuwe Mercedes Sprinter al aardig wat terugroep acties, of wil Volkswagen nog wel eens iets nieuws te vroeg in de markt zetten, nog voor het goed is uitontwikkeld. Zo kent Fiat ook een paar problemen. Voor Italianen is het zowiezo nogal moeilijk de schroefjes van een kroonsteen strak aan te draaien met haperende electronica tot gevolg. Ook is er in het recente verleden een automaat geleverd die vervelende kuren kon gaan vertonen, het liefst net even na het verstrijken van de garantie. Ford’s zonde in dit licht was een foute partij verstuivers die motorproblemen veroorzaakten. Een probleem wat inmiddels tot het verleden behoort maar waar het merk desalniettemin stevig op is afgerekend. Misschien wel iets te stevig want hoe vervelend het ook is wanneer je campervakantie eindigt op de vluchtstrook, houdbaar zijn structurele problemen, aan wat in de basis een bedrijfsauto is, niet. Geen enkel merk zal de toorn van een fleetmanager als goede marketing zien.

De prijs van een nieuwe LMC Innovan 560 op Ford Transit basis is nog niet bekend, maar de bedoeling is om hetzelfde bedrag aan te houden als de Innovan 600 met een Fiat Ducato als basis.

Meer informatie: www.lmc-caravan.com

Op zoek naar een gebruikte buscamper? Kijk dan eens op campers.nl of www.camperscaravans.nl

Lees verder
Terug naar Campertesten