Geplaatst op: 05-06-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
Frankia Platin 7900 GD: Luxe loft op wielen

Frankia Platin 7900 GD: Luxe loft op wielen

Acht meter lang, 5.000 kilo zwaar: de nieuwe Frankia Platin 7900 GD kun je met een gerust hart rekenen tot De Grote Jongens. Maar dan wel ’n grote jongen op Mercedes-chassis, met alle mogelijke luxe aan boord. Een luxe loft op zes wielen.

Frankia is een camperfabrikant in de Zuid-Duitse Franken: een gebied in Beieren. Een specialist in de camperbouw, met een jaarproductie van zo’n 450 campers – voornamelijk grote wagens waarvoor je een C-rijbewijs nodig hebt. Zo ook deze Frankia Platin 7900 GD: met een leeggewicht van bijna 4 ton en een maximaal toegelaten massa van 5.300 kg overstijgt hij ruimschoots de uiterste mogelijkheden van het normale B-rijbewijs.

Maar: nooit meer zorgen over laadvermogen en door de heerlijke zescilinder-automaat van Mercedes en de (optionele) luchtvering rijdt de Frankia Platin 7900 GD alsof je in een veel kleinere camper bent ingestapt. Voor deze campertest bekijken we het topmodel van Frankia, in de 7900-uitvoering. Het kan overigens nog iets gekker: er is ook een 8400, met een totale lengte van 858 cm.

Frankia Platin 7900 GD

Exterieur

De Frankia Platin 7900 GD gebruikt de Mercedes Europsprinter 516 als basisvoertuig. Standaard met de 190pk sterke Mercedes V6, gecombineerd met de 7-traps automaat – een uitstekende keuze voor zo’n zware wagen. De wagen komt vlot mee in het verkeer, pas bij het manoeuvreren weet je weer dan je met een 804 centimeter lange camper op stap bent. Standaard is de auto uitgerust met ABS, ESP en dubbele airbags. De wagen is voorzien van ‘dubbel lucht’: twee wielen aan elke kant van de achteras, die bovendien is uitgerust met de optionele luchtvering – te bedienen met een afstandsbediening in de cabine.

De Frankia Platin 7900 GD is uitgevoerd met een riante dubbele bodem, waarin de technische installaties, maar ook de watertanks een plaats hebben gekregen. De ruimte die overblijft kan van alle kanten worden benut voor bagage: veel luiken rondom en ook binnen zijn er diepe voorraadkasten in de bodem weggewerkt. Voordeel van een dubbele bodem is bovendien de extreme wintervastheid – al helemaal in combinatie met de Alde vloeistof- en vloerverwarming, waardoor ook die dubbele bodem nog ‘ns verwarmd wordt. Achter zien we een joekel van een garage, die – uniek bij Frankia – ook toegankelijk is via een enorme achterklep.

Frankia Platin

Opbouw Frankia Platin 7900 GD

De opbouw van de camper is van polyester met styrofoam isolatie – aluminium profielen zorgen voor stabiliteit en zijn zo toegepast dat er geen koudebruggen ontstaan. Voor deze bouwwijze gebruikt Frankia de term ThermoGuard. Door de binnenzijde van het dak te bekleden met textiel klinkt een flinke regenbui minder hard door in het interieur. En zo zijn er nog veel meer slimme details in deze Frankia te vinden. Zoals een aparte ruimte achter een serviceluik waarin alle elektronica is weggewerkt, een automatisch oprolbaar 230 Volt-snoer, een apart serviceluik waarachter de waterslang netjes op een haspel is weggewerkt en centrale vergrendeling op cabine- en toegangsdeur. Om maar wat te noemen.

Comfort en ruimte

Binnen zien we een comfortabele zithoek waarbij de comfortabele SKA-cabinestoelen uiteraard draaibaar zijn. Een modern controlepaneel boven de toegangsdeur geeft informatie over onder meer de accustand en het niveau in de watertanks. Hier zien we ook de bediening voor de Aldekachel en de tv-satellietontvanger: alles netjes weggewerkt achter een kastklep. In deze uitvoering is het hefbed ingeruild voor extra bovenkasten – het geeft nóg meer ruimtegevoel en een enorme hoeveelheid extra bagagemogelijkheden.

Frankia Platin 7900 GD

Slim ingedeelde hoekkeuken

De hoekkeuken is voorzien van een Maxi Flex kooktoestel met twee grote gaspitten met een makkelijk schoon te houden glazen onderplaat. In het kookgedeelte kun je bovendien kiezen voor een derde, grote gaspit of elektrische kookplaat, weggewerkt onder een Corian-afdekplaat. Afdekplaten van de spoelbak (voorzien van een uittrekbare handdouche) kunnen worden gebruikt als extra werkruimte, door ze in handige houders te klikken en de ruimte achter de spoelbak wordt gebruikt voor een handig afvalbakje dat in het aanrecht is geïntegreerd.

Links naast de toegangsdeur zien we een verlichte kast met wijnglazen, daaronder de flatscreen-tv. Iets verder naar achteren vinden we de hoge koel/vriescombinatie met daarboven de oven/grill. Meer richting slaapkamer zien we aan de linkerzijde van de wagen de aparte toiletruimte met keramisch toilet, wastafeltje en kastruimte waarvan de deurtjes zijn voorzien van spiegels. Tegenover de toiletruimte is de aparte douchecabine gesitueerd, met designarmatuur. In deze uitvoering is gekozen voor twee ruime, enkele bedden in de lengterichting die met een tussenstuk tot een meer dan ruim tweepersoonsbed kan worden omgetoverd.

Frankia camper

Technische installaties

In het hele voertuig is vloeistofverwarming van Alde gemonteerd en ook de vloer is voorzien van Alde vloerverwarming. Buiten is er een gaskast met plaats voor twee gasflessen, inclusief Truma Duo Control (met afstandsbediening), Eis-Ex en crashsensor. De verswatertank en de grijswatertank zijn geïntegreerd in de dubbele bodem van het voertuig. Buiten, links achteraan, achter een seviceluik, zien we een met blauwe ledjes verlicht mannenparadijs, waarin de elektronica met veel oog voor detail is weggewerkt: omvormer, acculader, schakelunits voor de zonnepanelen, noem maar op. Onberispelijk ingebouwd is ook de aparte zekeringenkast, vlakbij de bestuurdersdeur. In dezelfde ruimte zijn ook de aftapinstallaties voor watertank en boiler te vinden, met daarnaast de vorstbeveiliging. Hier is ook de waterhaspel weggewerkt en we zien een handige lade voor bijvoorbeeld de 230 Volt-verloopkabels.

Frankia Platin

Conclusie test Frankia Platin 7900 GD

De Frankia Platin 7900 GD is met recht het topmodel van camperspecialist Frankia. Installaties zijn onberispelijk weggewerkt, net als leidingen en kabels. Satellietsysteem, zonnepanelen, Alde-verwarming: het complete wensenlijstje vindt je in deze camper. Inclusief de 190pk-uitvoering van Mercedes, de automatische 7-traps versnellingsbak en de optionele luchtvering op de achteras. We hebben niets meer te wensen over. Of misschien toch: de 8400-uitvoering.

Plus & Min

+ Riante standaarduitrusting
+ Rijeigenschappen
+ Keurige installaties
+ Veel laadvermogen

Facts & Figures

CHASSIS/MOTOR
Chassis origineel verhoogd chassis van Mercedes
Motor 190pk/6cil ipv standaard 163pk/4cilinder Mercedes

AFMETINGEN
Lengte: 804 cm
Breedte: 230 cm
Hoogte: 309 cm
Stahoogte: 203 cm
Wielbasis: 4525 mm
Maximummassa: 5.000/5.300 kg
Rijklaar gewicht: 3.990 kg
Laadvermogen: 1.010/1.310 kg

Aantal zit-/slaapplaatsen: 4/2
Bedden: 195/200 x 80 cm
Prijs vanaf: € 174.500, incl. BPM, BTW, transport-/kentekenkosten

Voor meer informatie kijk je op www.frankia.com
Benieuwd welke Frankia campers er nu te koop staan? Bekijk hier het aanbod

Lees verder
Terug naar Campertesten