Geplaatst op: 05-10-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Frankia 1960: all inclusive jubileummodel

Frankia 1960: all inclusive jubileummodel

Frankia is een kleine fabrikant van luxe kampeerauto’s. Het bedrijf bestaat 60 jaar en viert dat met een bijzonder jubileummodel, de Frankia 1960: een luxe integraalcamper in een gelimiteerde oplage van 60 stuks.

Frankia startte in 1960 als zelfstandige fabriek – vandaar de naam van het jubileummodel, dat prominent op de zijkant van de camper staat en ook terug te vinden is als geborduurd logo in de meubelstoffering. De 1960 is een indrukwekkende verschijning van bijna 8 meter lengte en een maximaal toelaatbaar gewicht van 5.500 kilo.

De naam van het jubileummodel staat prominent op de zijkant.
De naam van het jubileummodel staat prominent op de zijkant.

Exterieur

Aan de buitenkant valt de 1960 op door de striping die gedeeltelijk bestaat uit geborsteld aluminium. De tandemasser is voorzien van dubbele wielen aan de achterzijde. De wagen heeft lichtmetalen wielen, een grote garage met deuren aan beide zijkanten plus een grote achterklep – een handelsmerk van Frankia. Diverse serviceluiken bieden toegang tot bagagecompartimenten die in de dubbele bodem zijn gebouwd.

De Frankia is ontwikkeld voor mensen die lang onderweg zijn en liefst onafhankelijk reizen. Dat blijkt uit de drinkwatervoorraad van 300 liter, de drie zonnepanelen en de dubbele lithium-accu’s. Daardoor heb je de stroompaal nauwelijks nog nodig.

Binnen heeft de camper een voor Frankia nieuwe houtkleur gecombineerd met witte meubeldelen.
Binnen heeft de camper een voor Frankia nieuwe houtkleur gecombineerd met witte meubeldelen.

Interieur

Binnen heeft de camper een voor Frankia nieuwe houtkleur gecombineerd met witte meubeldelen. Samen met de grote dakluiken – waardoor veel daglicht binnen valt – zorgt dit voor een ruimtelijk interieur. Dat wordt nog versterkt door de rechte keuken en de zogenaamde face-to-face indeling, met twee banken die recht tegenover elkaar zijn geplaatst. De tafel kun je verschuiven waardoor veel loopruimte ontstaat.

In de voorkant is een hefbed leverbaar, waardoor je ook met vier personen op reis kunt, want achterin is een ruime slaapkamer met enkele bedden die je eenvoudig aan elkaar kunt koppelen. Onder beide voeteneinden van de enkele bedden zijn kledingkasten gesitueerd, waarvan de legkast is uitgevoerd met uittrekbare draadmanden.

achterin is een ruime slaapkamer met enkele bedden die je eenvoudig aan elkaar kunt koppelen.
achterin is een ruime slaapkamer met enkele bedden die je eenvoudig aan elkaar kunt koppelen.

De rechte keuken heeft een driepits gasstel in het werkblad en een keramische spoelbak. Tegenover de keuken staat de Dometic koelvriescombinatie waarvan de deuren aan beide zijden te openen zijn. Daarboven zit een gasoven. Tussen slaapkamer en keuken vinden we de badkamer, met de douche links en de nieuw ontwikkelde toiletruimte met keramisch toilet aan de rechterkant. De grote tussendeur richting woongedeelte zorgt voor veel privacy in de badkamer.

Installaties

De 1960 is uitgerust met alle mogelijke opties, zoals zonnepanelen, een extreem grote drinkwatertank, een Thule cassetteluifel en bijvoorbeeld ook een kantelbare 32 inch tv met satellietontvanger. De camper heeft Alde vloeistofverwarming, alle leidingen en installaties zijn keurig weggewerkt in de dubbele bodem en er is een Alpine-muziekinstallatie aanwezig. Aan de dubbele lithiumaccu’s is een Büttner-omvormer gekoppeld, zodat er altijd 230 Volt voorhanden is.

Achterklep van de Frankia 1960.
Achterklep van de Frankia 1960.

Conclusie

Met de 1960 heeft Frankia een luxe camper gebouwd voor veeleisende reizigers die lang onafhankelijk onderweg willen zijn. Het prijskaartje is fors, maar toch ook weer niet: als je alle componenten apart zou bestellen, dan komt de totaalprijs van deze camper boven de twee ton – vandaar de gelimiteerde oplage van 60 stuks.

Plus / Min
+ Kwaliteit en afwerking
+ Interieur
+ Standaarduitrusting
– Korte tafel

De rechte keuken heeft een driepits gasstel in het werkblad en een keramische spoelbak.
De rechte keuken heeft een driepits gasstel in het werkblad en een keramische spoelbak.

Technische gegevens Frankia 1960

(volgens opgave fabrikant)

Chassis Fiat Ducato heavy chassis
Motor: 2.3 Multijet-2 Euro 6d-temp
Uitrusting onder meer ABS, ASR, ESP, draaibare cabinestoelen met armleuningen, dubbele airbags, tandemas-stel, lichtmetalen wielen, Alde verwarming, 3 zonnepanelen, omvormer, lithiumaccu’s.
Maximum vermogen: 118 kW/160 pk (3600 rpm)
Maximum koppel: 380/400 Nm (1500-2750 rpm)

Wielbasis: 376 cm (+80cm ivm tandem-as)
Lengte: 786 cm
Breedte: 230 cm
Hoogte: 318 cm
Stahoogte: 203 cm
Maximummassa: 5.500 kg
Massa rijklaar: 4.200 kg

Bedden achter: (2x) 198 x 80 cm
Hefbed (optie): 200 x 200 cm
Aantal zit-/slaapplaatsen: 4/2(4)

Prijs: € 169.000

Meer informatie: www.raemacampers.nl en www.frankia.com

Huidig aanbod Frankia

Benieuwd welke campers van Frankia er nu te koop staan? Bekijk het huidige aanbod hier. Liever eerst nog wat andere campertesten bekijken? Dat doe je hier. Of lees het laatste kampeernieuws.

 

Lees verder
Terug naar Campertesten