Geplaatst op: 17-10-2021 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Chausson X550 Exclusive Line: Sportieve Fransoos

Chausson X550 Exclusive Line: Sportieve Fransoos

Een sportieve verschijning – zo kun je de Chausson gerust noemen. De zwarte kleurvlakken en subtiele blauwe details geven ‘m een stoer uiterlijk: hier staat iets bijzonders op de weg. We bekijken de Chausson X550 Exclusive Line uit Frankrijk.

Met z’n afmetingen is de X550 is een prima alternatief voor de buscamper die op dit moment een prominente rol speelt in de camperverkopen: met 5,99 meter lengte vergelijkbaar met de buscamper, maar ook 5 centimeter breder. Die extra centimeters, plus z’n rechte wanden geven de camper extra binnenruimte die door Chausson optimaal wordt benut.

Chausson x550 exterieur
Het exterieur van de camper

Exterieur

Stoere zwarte vlakken op het exterieur, zwarte spatborden, zwarte 16 inch lichtmetalen wielen en subtiele blauwe details: de uitstraling van de compacte Chausson X550 is dik in orde. Als basisvoertuig wordt de Fiat Ducato gebruikt, met de nieuwe 2,2 liter dieselmotor die weer ietsje zuiniger en milieuvriendelijker is dan z’n voorganger. Boven het voorraam zien we een panorama dakraam dat open kan – fijn om de warmte eruit te laten als je na een dagje in de stad terugkomt. In de polyester buitenwanden is aan de linkerzijde een extra deur gemonteerd, met daarachter opbergmogelijkheden voor kampeerstoelen.

Wonen, eten, slapen

Binnen zorgen lichte houtkleuren, witte en taupe kleurvlakken voor een ruimtelijk interieur. Handgrepen zijn uitgevoerd in matzwart. Voor de meubelstoffering is grijs gekozen, met blauwe kleuraccenten die we ook op de buitenkant van de camper tegenkomen. De dinette is een zogenaamde face-to-face indeling, met langsbanken recht tegenover elkaar. Samen met de omgedraaide cabinestoelen kun je hier met minstens vijf, zes mensen een gezellige avond hebben.

Chausson x550 dinette
De dinette biedt plek voor 5 tot 6 personen

Door de tafel van het woongedeelte te laten zakken ontstaat een tweede tweepersoonsbed voor de kinderen of voor logés, want het vaste tweepersoonsbed kun je uit het plafond laten zakken. Nadeel: met het elektrisch bediende hefbed omlaag kun je niet via de toegangsdeur naar buiten. De ramen zijn voorzien van combirollo’s met verduistering en insectengaas. Gordijnen of raambekleding ontbreken, al is er wel een rolgordijn voor het grote raam aan de linkerwand, voor wat privacy overdag.

Chausson x550 elektrisch bedienbare hefbed
Het elektrisch bedienbare hefbed

Recht tegenover de entree zien we de keuken met een diep werkblad waarin de kookplaat en de spoelbak zijn ingebouwd. Een smalle strook in het aanrechtblad is beschikbaar als werkplek om een maaltijd klaar te maken. In het ladenblok zijn er voldoende opbergmogelijkheden voor kookspullen.

Verder naar achteren vinden we een grote hang-/legkast voor kleding en bijvoorbeeld handdoeken en daarachter is de badkamer gesitueerd. Met toilet en daarboven een uitklapbaar wastafeltje en aan de andere kant een douche.

Chausson x550 uitklapbare wastafel
De uitklapbare wastafel in de badkamer

Installaties

Verwarming op diesel, met ringverwarming: dat scheelt een grote gasfles aan boord. Je kunt volstaan met een kleintje, om op te koken, voor de boiler (10 liter) en voor de werking van de koelkast als er geen 230 volt voor handen is. De X550 heeft leuke designdetails, ook met de led-verlichting aan boord, zoals de plafonnière die onder het hefbed tegen het plafond is gemonteerd.

Conclusie Chausson X550

De Chausson X550 is een interessante nieuwkomer op de campermarkt, als alternatief voor de populaire buscamper. Bij kampeerbussen moet je goed zoeken naar een model om met vier personen op vakantie te kunnen – met de X550 kan dat zonder problemen en dan heb je ook nog een voor buscamper-begrippen ruime badkamer. De camper is vrij basic en heeft veel laadvermogen. De opbergmogelijkheden voor vakantiespullen zijn gering.

PLUS & MIN

+ compact en wendbaar
+ uitstraling
– bagagemogelijkheden

Technische informatie

CHASSIS/MOTOR

Chassis: Citroën Ducato

Motor: 2,2 viercilinder diesel Multijet-2

Maximum vermogen: 104kW/140pk bij 3.600 rpm

Maximum koppel: 350 m bij 1.400 rpm

AFMETINGEN
Lengte: 599 cm
Breedte: 210 cm
Hoogte: 275 cm
Stahoogte: 198 cm
Wielbasis: 380 cm

ZITTEN* & SLAPEN
Aantal zit-/slaapplaatsen: 4/4
Bed (dinette) 190×140 cm
Hefbed 190×140 cm

(*zitplaatsen met veiligheidsgordels)

GEWICHTEN
Rijklaar gewicht: 2.700 kg
Maximummassa: 3.500 kg
Laadvermogen: 800 kg

Prijs vanaf circa € 76.950

Meer info: www.chausson-x550.com

Aanbod Chausson

Op zoek naar je eigen Chausson? Bekijk het huidige aanbod. Of lees je liever het laatste Kampeernieuws?

 

 

Lees verder
Terug naar Campertesten