Geplaatst op: 04-11-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Carthago C-Tourer I 141 LE: Integraal met XL-bedden

Carthago C-Tourer I 141 LE: Integraal met XL-bedden

Carthago heeft wederom een uitstekend jaar achter de rug: camperaars hebben de Beierse kwaliteit ontdekt. Voor 2019 lanceert Carthago een interessante nieuwkomer: de 141 LE. De Carthago C-Tourer is een compacte camper met lange enkele bedden.

Carthago staat bekend om z’n lichtgewicht bouwwijze. Elk modeljaar zijn er nieuwe vondsten waardoor de campers minder wegen dan het jaar ervoor. Ook de modellen voor 2019 wegen weer zo’n 50-60 kilo minder en dat is goed nieuws voor het laadvermogen, dat met diezelfde cijfers stijgt. Een andere innovatie is de Carthago C-Tourer I-141 LE: een compleet nieuw model met bescheiden afmetingen.

Exterieur Carthago C-Tourer

De nieuwkomer heeft een lengte van 6.65 meter en herbergt twee enkele bedden achterin. Met zo’n indeling tikken soortgenoten doorgaans de 7 meter aan, maar Carthago is erin geslaagd om ‘m compacter te houden. De integraalcamper is gebouwd op Fiat Ducato-basis met onder meer dubbele airbags, ABS, ESP, Hill holder, cruise control en motorairco. Hij staat op een aangepast Al-Ko chassis dat een belangrijke rol speelt bij de gewichtsbesparing.

Het dak is van hagelbestendig polyester en de opbouw bestaat uit met styrofoam geïsoleerde wanden, met aluminium platen aan zowel de buiten- als binnenzijde: een sandwichconstructie die we bij meer fabrikanten zien. De snuit van de camper heeft een nieuw front met een opvallende grill en de wagen is uitgevoerd met een vorstvrije dubbele bodem, waartussen de technische installaties en bijvoorbeeld de watertanks zijn weggewerkt. De garage is te beladen tot 350 kilo en heeft voldoende plaats voor twee fietsen.

Carthago C-Tourer

Wonen, eten, slapen

Als we via de elektrisch bediende opstapje naar binnen gaan, herkennen we meteen het stijlvolle, klassieke interieur: een van de USP’s van Carthago. We zien witte kastkleppen en warme houttinten. Met de omgedraaide cabinestoelen ontstaat een niet al te ruime zitgroep voor vier personen – een extra uitschuifbaar zitje kun je gebruiken als voetensteun of om even snel je veters te strikken voor je naar buiten gaat.
Vanaf de voorstoelen kun je tv kijken: die is gemonteerd boven de hoofdsteunen van de L-bank. In het plafond van de cabine is het tweede tweepersoonsbed verborgen. Direct naast de toegangsdeur vinden we de keuken, met een driepits gaskookplaat en een spoelbak. Veel werk- en aflegruimte is er niet in het compacte keukenblok, maar er is wel een mooie plek voor de Nespresso-machine. Zes lades onder het werkblad bieden volop ruimte voor kookgerei en andere spullen.

Aansluitend aan de keuken staat de Slimtower hoge koel/vriescombinatie van Dometic die meteen de afscheiding vormt naar het slaapgedeelte. Tegenover de koelkast is de badkamer geplaatst. De gebogen toiletdeur kan worden gebruikt om de complete achterzijde af te schermen van het woongedeelte, zodat je veel privacy hebt tijdens omkleden, douchen en tandenpoetsen. In de toiletruimte zien we een Thetford draaitoilet en een draaiwand maakt dat je in dezelfde ruimte ook kunt douchen zonder alles nat te spetteren. Door de badkamer compact te houden ontstaat extra ruimte voor de 2 meter lange enkele bedden: een uitkomst voor langere mensen. Overigens: Carthago heeft ook campers in het programma met bedden van 2.10 meter lengte. Een extra kussen tussen de enkele bedden zorgt dat je ook samen in slaap kunt vallen.

Techniek Carthago C-Tourer

Door de dubbele bodem is de camper prima geschikt voor winterse omstandigheden. Technische installaties en beide watertanks liggen vorstvrij in de dubbele bodem en via de vloerluiken kun je ze prima bereiken. Verwarming en boiler zijn gecombineerd in de Truma Combi 6 en de vorstbeveiliging zit op een handige plek onder een van de vloerluiken. Waterleidingen en elektriciteitskabels zijn netjes weggewerkt, de elektriciteitskast is keurig geïnstalleerd. De luchtslangen onder de dinettebank hadden beter kunnen worden afgeschermd: een kwetsbare plek tijdens het beladen van vakantiespullen. Nog een puntje van kritiek: het aantal stopcontacten had royaler gekund: drie 230V stopcontacten en slechts één USB is niet van deze tijd.

Conclusie Carthago campertest

Door te spelen met de indeling is het Carthago gelukt om een compacte camper te bouwen waarin tóch twee populaire enkele bedden een plaats hebben gevonden. Bedden bovendien, met een lengte van 2 meter. Het compromis vinden we in de badkamer, waar toilet en douche op een slimme manier zijn gecombineerd door middel van de draaiwand: een slimme oplossing.

Carthago

Plus & Min

+ lengtebedden
+ slimme badkamer
+ laadvermogen
– aantal stopcontacten
– krappe zithoek

Specificaties Carthago C-Tourer

Chassis Fiat Ducato met Al-Ko chassis
Motor 2.3 Multijet (130 pk Multijet Power)
Max vermogen 96kW (130pk) bij 3.600 toeren
Max koppel 320Nm bij 1.500 toeren

AFMETINGEN
Lengte 665 cm
Breedte 227 cm
Hoogte 289 cm
Stahoogte 198 cm
Wielbasis 3.800 mm

GEWICHTEN
Maximummassa 3.500 kg
Rijklaar gewicht 2.820 kg
Laadvermogen 680 kg

BEDDEN
Aantal zit-/slaapplaatsen: 4/4
Achterbedden: 2x 200 x 82 cm
Hefbed 195 x 160 cm

Prijs vanaf: € 100.440

Meer informatie vind je op CarthagoCampers.com
Benieuwd welke Carthago campers er nu te koop staan? Klik dan hier

Lees verder
Terug naar Campertesten