Geplaatst op: 06-05-2018 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 5 minuten
Benimar Mileo 224: Geschikt voor 6 personen

Benimar Mileo 224: Geschikt voor 6 personen

Een camper die geschikt is voor zes personen… die kom je niet heel vaak tegen. Zéker niet onder de 3.500 kilo – de magische grens om nog met het gewone’ B-rijbewijs op stap te kunnen met een kampeerauto. Het Spaanse Benimar lukt ’t, met de Benimar Mileo 224.
Benimar Mileo 224
Zes slaapplaatsen in een camper: die vind je – met enige creativiteit – wel in vaker campers. Maar je hebt ook zes officieel goedgekeurde zitplaatsen nodig om met zoveel mensen de weg op te kunnen: stuk voor stuk voorzien van een veiligheidsgordel. En zulke campers kom je niet heel snel tegen – tenminste: niet onder de 3.500 kilo. In deze test bekijken we de Benimar Mileo 224, een halfintegraal met slimme oplossingen.
Benimar Mileo 224

Exterieur

Benimar heeft serieuze ambities. De Spaanse camperbouwer verdubbelde voor 2018 haar productiecapaciteit, naar 3.000 campers. Als we de buitenkant van deze Mileo halfintegraal bekijken zien we een polyester sandwich opbouw waarin kunststof spanten zorgen voor stevigheid. De twee ramen in de achterkant verraden dat hierachter een stapelbed schuilgaat – als je het onderste bed opklapt, ontstaat een garage die je via een serviceluik kunt beladen. Met vouwfietsen bijvoorbeeld, en de campingstoelen. In de achterwand zijn verstevigingen aangebracht voor een – optionele – fietsendrager en we zien een sportieve spoiler waarin de achteruitrijcamera is geïntegreerd. In alle wanden zijn donkere inbouwramen gemonteerd van Seitz.
Benimar Mileo 224

Interieur van de Benimar Mileo 224

De toegangsdeur van de Benimar Mileo 224 zit achterin het voertuig – de zichtlijnen zijn maximaal en daardoor ontstaat een groot ruimtegevoel zodra je binnenstapt. De lichtinval via het grote panoramaluik draagt daar aan bij, maar ook het meubelwerk oogt fris en modern: donkere houtkleuren met lichte, hoogglanzende kastkleppen. Als we slaapplaatsen gaan tellen, beginnen we met het twee lagen tellende stapelbed voor de kinderen, tegen de achterwand. Vervolgens komen we bij het hefbed boven de dinette – met ingang van modeljaar-2018 is dat standaard in alle halfintegralen, bovendien: elektrisch bediend. Bijzonder is dat het hefbed ook nog met de hand te bedienen is, handig bij een eventuele storing. Slaapplaatsen 5 en 6 ontstaan als we de forse dinette ombouwen tot bed. De zithoek is overigens ook ruimschots afgestemd op zes personen, met twee L-vormige banken plus de draaibare bijrijdersstoel. Slim zijn de USB-poorten die verwerkt zijn in de leeslampjes boven de voorstoelen. Het hefbed zakt laag, maar kan op elke gewenste hoogte stoppen. Wel zo prettig als er ook slapers zijn op de omgebouwde dinette, want anders is het met vier personen wel erg krap. Direct naast de toegangsdeur is de hoekkeuken gesitueerd: een klein werkblad, met een gasstel met drie pitten, een spoelbak en daarboven een afzuigkap. Er tegenover zien we de grote koelkast met daarnaast de verbeterde douche- en toiletruimte. Daarin is een Thetford draaitoilet gemonteerd, we zien een fonteintje met spiegel en een goed af te sluiten douchegedeelte.
Benimar Mileo 224

Techniek

De Benimar Mileo 224 is gebouwd op een Fiat Ducato light chassis met de bekende 2,3 multijet motor (130 pk). Twee airbags zijn standaard en de wagen is uitgevoerd met cruise control. Kabels en leidingwerk zijn netjes uitgevoerd en het nieuwe, verbeterde hefbed is stevig, ook in de lage posities. Opvallend is de optie om het bed ook met de hand te bedienen, bij een eventuele stroomuitval. Bijzonder is het leeggewicht van de 6,91 meter lange Mileo: 2.800 kilo – er is dus nog genoeg reserve voor een flinke hoeveelheid vakantiebagage. Maar dat moet ook wel, in een wagen die geschikt is voor 6 personen.
Benimar Mileo 224

Conclusie

Voor modeljaar-2018 heeft Benimar z’n Mileo-lijn goed opgefrist. De vernieuwde sanitairruimte verdient een pluim. Hét pluspunt aan deze wagen is natuurlijk het aantal slaapplaatsen en goedgekeurde zitplaatsen. Je ziet ook dat het laadvermogen, maar bijvoorbeeld ook de koelkast zijn afgestemd op een groot reisgezelschap. Complimenten daarvoor. Grote – of samengestelde – gezinnen zullen niet snel bij andere merken kunnen slagen voor een wagen onder de 7 meter die ook nog ‘ns met een normaal B-rijbewijs gereden mag worden.
Benimar Mileo 224

Plus & Min

+ voor grote gezelschappen
+ laag eigen gewicht
+ veel laadvermogen

– weinig bergruimte (als je met 6 personen reist)

Facts & Figures

(opgave fabrikant)

MOTORISERING
Chassis: Fiat Ducato Light chassis
Motor standaard: 2.3 Multijet (130 pk)
Maximum vermogen: 96 kW (130 pk) bij 3.600 toeren
Maximum koppel: 320 Nm bij 1.500 toeren

AFMETINGEN
Lengte: 691 cm
Breedte: 230 cm
Hoogte: 289 cm
Stahoogte: 198 cm
Maximummassa: 3500 kg
Wielbasis: 3800 mm
Rijklaar gewicht: 3.025 kg
Laadvermogen: 475 kg

Aantal zit-/slaapplaatsen: 6/6
Hefbed voor: 193 bij 140/120 cm
Bed onder hefbed: 210 bij 140/120 cm
Bed achter: 1 x 210 bij 84 cm
1 x 210 bij 74 cm

Prijs vanaf: € 76.900
Meer informatie: www.benica.com

Lees verder
Terug naar Campertesten