Geplaatst op: 29-12-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
TV kijken op de camping: kies een satellietsysteem

TV kijken op de camping: kies een satellietsysteem

Even het nieuws checken, je favoriete serie kijken of die belangrijke voetbalwedstrijd: veel kampeerders willen dat gewoon niet missen. Met je eigen satellietsysteem hoéft dat ook niet. CampersCaravans legt uit wat je nodig hebt.

Nederlandse tv-programma’s kijken in het buitenland: via een eigen satellietsysteem is dat een fluitje van een cent. Het kan zelfs gratis, als je genoegen neemt met de uitzendingen van BVN – Beste van Nederland, met een selectie van Nederlandse programma’s. En daarnaast kun je nog honderden andere zenders ontvangen – gratis en voor niets. Maar je wilt natuurlijk hetzelfde setje zenders als thuis – dat kost geld, want die zijn echter gecodeerd. Maar voor je lekker onderuit kunt, met je campingvoetbalvrienden, heb je spullen nodig: een satellietontvanger bijvoorbeeld. En nóg een paar dingen…

Hardware van satellietsysteem

Een satellietsysteem pikt de signalen op die vanuit de satelliet worden uitgezonden naar de aarde. Door die holle vorm worden die signalen gebundeld en terug gestraald naar de LNB: dat kleine kastje in het midden van de schotel. Vervolgens gaan de signalen via een kabel naar de ontvanger – dat kan een los toestel zijn, of eentje die is ingebouwd in de televisie. Die ontvanger zet vervolgens het signaal om in televisiebeelden. Zet de borrelnootjes dus vast klaar.

Hoewel… veel van die televisiesignalen zijn versleuteld, zoals de publieke zenders NPO 1, 2 en 3, de regionale zenders en de commerciële: de RTL’s van deze wereld, SBS, Net-5 en bijvoorbeeld Veronica. Dan heb je een abonnement nodig om die signalen te kunnen decoderen. Dat abonnement sluit je af bij Canal Digitaal of bij nieuwkomer Joyne, met flexibeler abonnementsvormen dan z’n concurrent. Via beide aanbieders ontvang je CAM-module waarin een smartcard is geïntegreerd. Die Cam-module stop je in de ontvanger – of in je tv – en dan kun je alles zien wat je wilt.

satellietsysteem

Welk satellietsysteem?

Satellietsystemen heb je in soorten en maten. Allereerst over de afmetingen: grofweg gezegd, hoe groter je schotel hoe groter je ‘footprint’. Met een schotel van 85 centimeter heb je ook langs de randen van Europa beeld op je flatscreen. En dan over de soorten: er zijn – goedkope – handmatig bediende schotels en automatische, die zelfstandig de juiste stelliet vinden. En waarbij automatisch van satelliet wordt gewisseld als dat nodig is.

De topmodellen hebben GPS aan boord (zodat ze sneller de juiste satelliet vinden) en beschikken over ‘SKEW’: een systeem waarbij de LNB automatisch een paar graden kantelt als dat nodig is (bijvoorbeeld in Marokko of Griekenland). Zulke automatische satellietontvangers zie je vaak op het dak van de camper, maar de Italiaanse fabrikant Teleco heeft ook een automatische die je gewoon buiten neer kunt zetten. Handig als je bijvoorbeeld met de caravan op stap bent. Om de satellieten te vinen, beschikken de automatische schotelsystemen over een BlackBox: die zet de schotelantenne in exact de juiste positie om de satellietsignalen te ontvangen.

Satelliet keuzepaneel

Aandachtspunten bij aanschaf

Als je een satellietsysteem gaat aanschaffen, dan zijn er een paar dingen belangrijk. Zoals: waar ga je heen op vakantie? Kies je voor de randjes van Europa, neem dan een grote schotelantenne: 85 cm in plaats van 65. En ga je naar Zuid-Spanje, Portugal of bijvoorbeeld Griekenland, dan moet de LNB verstelbaar zijn. Met ’t handje, of automatisch, met het SKEW-systeem.

En dan zijn er natuurlijk nog allerlei merken waaruit je kunt kiezen. Voor camperaars is de hoogte van de schotel in ingeklapte toestand belangrijk. Teleco heeft xe met een hoogte 17 centimeter en is daarmee een van de platste op de markt. Ook handig is het uitgebreide servicenetwerk van de Italiaanse fabrikant, in heel Europa. Handig als je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij software-updates of satellietwijzigingen die natuurlijk altijd tijdens je vakantie plaatsvinden. In principe zou je dat zelf moeten kunnen aanpassen, maar het is wel handig als je even snel bij de dealer langs kunt als je er zelf niet uit komt.

Meer informatie

Joyne is de nieuwe provider met flexibele abonnementsvormen: één, drie, zes maanden of een jaar. De abonnementen starten bij 13 euro per maand (Travel Lite pakket). De volledige zenderlijst vind je op www.joyne.nl

Teleco biedt complete satellietsystemen aan, inclusief flatscreen-tv. Meer info, ook over het uitgebreide dealernetwerk in Europa vind je op www.telecobenelux.eu

 

Lees verder
Terug naar Kampeertips