Geplaatst op: 28-06-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
E-bikes mee met de camper: zó doe je dat!

E-bikes mee met de camper: zó doe je dat!

’s Morgens een krantje halen, een snelle boodschap of lekker toeren in de omgeving: de fiets – en steeds vaker: e-bikes zijn is camper-accessoire nummer-1. Maar hoe neem je die zware fietsen mee op vakantie? Dat kan op verschillende manieren.

De e-bike heeft de gewone fiets inmiddels bijna verdrongen in het camperwereldje. Geen wonder, want door de elektrische trapondersteuning kunnen Hollandse kuiten veel makkelijker uit de voeten in bergachtig landschap en verdubbel je makkelijk de actieradius tijdens een tochtje in de omgeving. Met een moderne e-bike is een actieradius van 80 kilometer geen enkel probleem.

E-bikes

Gewicht

De gemiddelde e-bike weegt al snel 26-28 kilo: fors meer dan een sportfiets zonder accu en middenmotor. Daar moet je dus rekening mee houden als je een fietsendrager gaat kopen – lang niet alle dragers zijn geschikt voor zo’n fors gewicht. Gelukkig hebben de meeste fabrikanten speciale uitvoeringen voor e-bikes, met een hoger draagvermogen: 60 kilo is niet ongebruikelijk. Samen met het eigen gewicht van zo’n drager plús twee elektrische fietsen neem je al snel 70 tot 110 kilo éxtra mee aan bagage. Hieronder bekijken we de verschillende mogelijkheden.

Trekhaak of garage

Als de camper al is voorzien van een trekhaak kun je een drager gebruiken die ook voor personenauto’s geschikt is. Nog handiger is de campergarage. Veel campers met enkele bedden of een in hoogte verstelbaar queensbed hebben zo’n garage onder die bedden. Daarin zijn de fietsen beschermd tegen regen en diefstal. Let wel op dat je garage hoog genoeg is, anders moet je eerst het voorwiel demonteren. Fietsendragers voor de garage bestaan meestal met twee goten op de garagevloer en een beugel om de fietsen vast te zetten. De duurdere systemen beschikken over een uitschuifbare rail, waardoor je de e-bikes heel gemakkelijk kunt beladen. Tillen voorkom je met een speciale oprijgoot. Handig: een stopcontact in de garage, plus een omvormer. Zo laad je de fietsen onderweg op.

E-bikes mee

Achterwand of chassis

Een andere mogelijkheid is een fietsendrager op de achterwand van de camper. Montage daarvan is een klusje voor de merkdealer: die weet waar de spanten in de achterwand verborgen zitten. De beste oplossing voor zware e-bikes is echter een fietsendrager die achter op het camperchassis wordt bevestigd. Daar is het draagvermogen het grootst, tot 160-170 kilo. Met een speciale drager op die plek kun je dus zelfs een scooter of lichte motorfiets meenemen. Om tillen te voorkomen bestel je een oprijgoot en er zijn ook fietsendragers die voorzien zijn van een lift, elektrisch of handmatig, met een slinger.

Voor de buscamper

Buscamperfabrikanten promoten de mogelijkheid om de fietsen binnen te vervoeren, maar dat betekent dat je steeds het bed moet ombouwen. En binnen kun je nauwelijks meer bij je vakantiespullen. Dat word je snel zat. Koop je een fietsendrager, dan wil je graag beide achterdeuren kunnen openen zonder eerst de fietsen – plus drager! – te hoeven verwijderen. Er zijn fietsendragers die op een van de achterdeuren worden bevestigd. Voor twee zware e-bikes kun je echter beter kiezen voor een scharnierende drager op het chassis of eentje die op de bestaande deurscharnieren wordt geschroefd. Die drager kunnen helemaal uitzwenken zodat beide deuren open kunnen. Tillen voorkom je met een oprijgoot en ook hier zijn er speciale dragers met een lift, zodat je niet zwaar hoeft te tillen.

Kamperen met e-bikes

Aanhanger

Voor de camperaars waarbij het laadvermogen toch al ’n dingetje is, en die meerdere fietsen mee willen nemen op vakantie, of zelfs een toermotor: die kunnen kiezen voor een aanhanger. Traditioneel staan de (motor-)fietsen dan in de rijrichting, maar speciaal voor campers zijn er compact te stallen aanhangers waarbij de fietsen, de motor, de scooter of een combinatie daarvan in de dwarsrichting zijn geplaatst. Op zo’n aanhanger kun je ook een afsluitbare bagagebox kwijt.

Groot aanbod campers en caravans

Op zoek naar een andere of nieuwe camper of caravan?
Klik hier voor het huidige aanbod

Lees verder
Terug naar Kampeertips