Geplaatst op: 03-11-2019 Geschreven door: Sanne Koens Leestijd: 5 minuten
Caravan beladen: hoe doe je dat veilig?

Caravan beladen: hoe doe je dat veilig?

Op vakantie gaan met je eigen caravan heeft vele voordelen. Bijvoorbeeld dat je lekker wat spullen mee kunt nemen zodat je niets tekortkomt op je vakantieadres. Toch is het wel belangrijk dat je dit veilig doet. Ga je je caravan beladen? Bekijk onze tips en voorkom problemen onderweg.

Wat is het toch heerlijk om met je eigen caravan op vakantie te gaan. Als je aankomt op je bestemming, draai je de pootjes uit en je bent klaar. En als je de reis van tevoren goed voorbereid, heb je onderweg een ontspannen reis.

Prettiger rijden

Het goed beladen van je caravan heeft vele voordelen. Als je je caravan goed indeelt, ligt hij lekker stevig op de weg. Ook rijdt het een stuk prettiger, sturen gaat makkelijker en je hebt geen last van de zuiging van vrachtwagens. Daarnaast is een juiste belading zuiniger voor het verbruik van je auto.

Heerlijke vakantie met je caravan
Heerlijk op vakantie met je eigen caravan

Maximale gewicht

Om te weten wat het maximale gewicht is dat je mee kunt nemen, moet je twee dingen weten. Hoeveel kan jouw auto maximaal trekken? En hoeveel weegt je caravan als hij helemaal leeg is? Het eerste vind je terug in het kentekenbewijs van je auto. Het gewicht van je lege caravan kun je vaststellen bij een weegbrug, bijvoorbeeld bij een milieustraat in de buurt. Als je beide gewichten weet, weet je hoeveel gewicht je nog in de caravan mee kunt nemen.

Het is raadzaam om vast te stellen wat het gewicht is van alle kampeerspullen die je extra meeneemt. Denk aan de voortent, tentstokken, tafel, stoeltjes en het trapje. Bij elkaar wegen die al snel zo’n 100 kilo. Tip: schrijf al je bevindingen op in je caravan- / autopapieren. Zo weet je dit ook de komende vakanties te vinden.

Wegen voor vertrek

De beladen caravan mag niet zwaarder zijn dan driekwart van het gewicht van je beladen auto. De stelregel is dat hoe zwaarder het trekkende voertuig is en hoe lichter je caravan, hoe beter je rijdt. Gebruik dus de ruimte in je auto optimaal. Niet zeker of je onder het maximale gewicht bent gebleven na het beladen? Ga dan voor je vertrek nog een keer met je volle caravan langs een weegpunt. Ongemerkt pak je namelijk toch nog aardig wat gewicht erbij in.

De kogeldruk meten
De kogeldruk mag niet te hoog of te laag zijn

Kogeldruk meten

Let ook op de kogeldruk. Dit is de druk die je caravan op de trekhaak van je auto uitoefent. Deze druk mag niet te hoog of te laag zijn. Vaak kun je in het kentekenbewijs van je auto zien wat de maximale kogeldruk mag zijn. Is dit niet zo? Kijk dan wat er op het typeplaatje van de trekhaak staat. Gemiddeld ligt de kogeldruk tussen de 50 tot 75 kilo.

Om de kogeldruk te meten, gebruik je een kogeldrukmeter, te koop bij de caravandealers en kampeerwinkels. Als je caravan beladen is, plaats je deze mater onder de kogelkoppeling van de caravan. Draai het neuswiel in en bekijk wat de kogeldruk is.

Caravan op CampersCaravans.nl

Caravan beladen

Je weet nu alles over het maximale gewicht. Maar hoe je je caravan beladen? Een van de belangrijkste regels: leg zwaar gewicht zoveel mogelijk op de as of voor de as van de caravan en niet achterin. Als je teveel gewicht achterin de caravan hebt, vergroot je de kans op slingeren onderweg. En dat wil je natuurlijk vermijden. Doe dus niet teveel zware dingen in je koelkast en neem niet teveel water mee in je tank. Die kun je op je bestemming vullen.

Let er op dat je het gewicht goed over beide wielen verdeelt. Daarnaast is het goed om lichte dingen in de kastjes op te bergen, zoals kleding. En zware dingen zo dicht mogelijk bij de grond.

Fietsen mee op vakantie
Fietsen mee op vakantie

Fietsen meenemen

Op de fiets de omgeving van je vakantieadres verkennen, dat is optimaal genieten. Veel mensen nemen dan ook hun fietsen mee als je er met de caravan op uit gaan. Deze kun je het beste op het dak van je auto vervoeren. Dan verdeel je het gewicht gelijkmatig. Daarnaast kun je ervoor kiezen de fietsen op de dissel te vervoeren. Nadeel daarvan is dat je niet goed bij de disselbak kunt komen. En let erop dat de druk niet te hoog wordt. Elektrische fietsen wegen bijvoorbeeld aanzienlijk meer dan racefietsen.

Zijn je banden goed?

Niet onbelangrijk voor het goed inrichten van je auto en je caravan: zijn alle banden nog in goede staat? Kijk naar profiel en bandenspanning. Zeker als je flink wat gewicht op de banden zet, vergroot je de kans op een klapband. De bandenspanning controleer je trouwens in beladen toestand. En vergeet niet een goede reserveband mee te nemen.

Veilig aankomen op je vakantieplek
Veilig aankomen op je vakantieplek

Een fijne vakantie!

Met deze tips ga jij veilig en ontspannen op weg met je caravan. Nog op zoek naar een nieuwe of gebruikte caravan? Bekijk hier het aanbod. Of ben je je nog aan het oriënteren? We hebben al vele caravantesten online staan om je daarmee te helpen. Een fijne vakantie!

Lees verder
Terug naar Kampeertips