Geplaatst op: 05-06-2020 Geschreven door: Nienke Baerents Leestijd: 12 minuten
Toch nog op vakantie in Europa?

Toch nog op vakantie in Europa?

Had je al een vakantie in Europa gepland deze zomer? Het idee dat deze vakantie in duigen valt door het coronavirus en de maatregelen viel erg zwaar. Maar er is goed nieuws! Want in steeds meer landen lijk je ondanks corona deze zomer toch als toerist terecht te kunnen.

Over ongeveer anderhalve week kunnen we weer op vakantie in Europa. Naar twaalf Europese landen en met een beetje geluk in de weken erna, worden dat er waarschijnlijk nog meer. Dat bevestigde premier Rutte deze week in een persconferentie. Voor reizen buiten de EU blijft een negatief reisadvies gelden. “Het korte antwoord op alle vragen is dat we deze zomer op vakantie kunnen. Maar niet zomaar overal en er zijn hoe dan ook onzekerheden”, aldus de premier.

Het goede nieuws komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Veel landen zijn afhankelijk van het toerisme, nu de piek van het virus lijkt te zijn geweest, willen veel mensen maar al te graag het huis verlaten. Met beide doelgroepen in het achterhoofd wordt dan ook voorzichtig wat meer toegestaan in meerdere landen, maar het blijft lastig om te overzien wat nou wel en niet mag. Nederland houdt vooralsnog ‘Code Oranje’ aan voor reizen naar het buitenland, maar als deze geschrapt wordt (naar verwachting halverwege juni) is er wel weer het één en ander mogelijk.

Om je een beetje in een inzicht te geven zetten wij hier een aantal landen voor je op een rijtje. Zodat jij alsnog op vakantie in Europa kunt gaan. Deze informatie kan in de loop van de komende weken wijzigen. Voor de meest actuele informatie verwijzen we je graag door naar www.nederlandwereldwijd.nl

Nederland

In ons land mogen vanaf 1 juli campings weer volledig open, inclusief gedeelde sanitaire voorzieningen. Vakantiewoningen mogen gewoon gasten ontvangen. Faciliteiten als zwembaden op vakantieparken mogen open zijn, maar daar zullen de nodige maatregelen getroffen worden om de anderhalvemeter-regel te kunnen handhaven.

Cafés en restaurants zijn in Nederland op 1 juni opengegaan om 12 uur ’s middags. Zelfs terrasjes zijn mogelijk, met een aangepaste indeling. Ook de culturele sector heeft de deuren geopend.

Vanaf 15 juni zijn Belgische toeristen welkom in Nederland, liet premier Rutte weten. Vanaf dan mogen de Nederlanders ook naar het buitenland reizen binnen Europa.

Duitsland

De grens met Duitsland is open, maar Duitsland in reizen mag op dit moment alleen met een geldige reden. Als je niet kan aantonen zo’n reden te hebben, dan kan de toegang tot het land geweigerd worden. Maar er is wel goed nieuws in het verschiet! De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat de reisbeperkingen vanaf 15 juni zullen worden afgebouwd.

Toch zijn er al weer veel winkels open in Duitsland, let op: dit verschilt per deelstaat. Ook zijn hotelovernachtingen voor toeristische bezoeken in de meeste deelstaten weer toegestaan. Mocht je naar Duitsland gaan, neem dan absoluut ook een mondkapje mee. In de meeste deelstaten ben je namelijk verplicht deze te dragen, zowel in winkels als in het openbaar vervoer. Ook hanteren zij de 1,5 meter regel in openbare ruimtes.

België

In België is er nog geen versoepeling aangekondigd. Het verbod op niet-essentiële reizen naar en vanuit België is in ieder geval tot en met 8 juni. Het is sinds 30 mei wel weer toegestaan om in België familie te bezoeken of te winkelen. Maar hiervoor gelden wel strenge regels.

Je mag via België naar Nederland reizen, of naar een ander Europees land als je daar woont, maar daar zitten strenge voorwaarden aan. In de auto zijn maximaal twee personen toegestaan tenzij je uit één gezin komt. Verder is het dragen van een mondkapje op alle openbare plekken verplicht, met natuurlijk de daarbij behorende 1,5 meter regel.

Sinds 11 mei zijn winkels wel weer geopend in België. Echter gelden hier iets strengere regels: Zo mag een klant maximaal 30 minuten aanwezig zijn in de winkel en mogen er niet te veel klanten zijn (maximaal één klant op tien vierkante meter). Klanten winkelen alleen, met uitzondering van kinderen jonger dan 18 jaar, die mogen vergezeld worden door 1 begeleider. Al met al is België voor nu nog niet het land waar je vakantie kunt gaan vieren.

Frankrijk

Momenteel is er in Frankrijk nog geen vakantie toegestaan, wel hebben zij een versoepeling aangekondigd. Frankrijk streeft ernaar om vanaf 15 juni weer Europese vakantiegangers te ontvangen. Op die datum wil het land, in overleg met andere Europese landen, de grenzen openen.

Toch moeten burgers zo veel mogelijk thuisblijven en thuiswerken. In het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht zoals in de meeste landen. Maar ook op andere plekken kunnen mondkapjes vereist worden, zoals in winkels of op het strand. Wel mogen winkels in principe open. Hiervoor gelden wel voorwaarden.

Sinds 2 juni is ook de horeca in de meeste Franse regio’s weer open en zijn campings, zwembaden, stranden en parken weer toegankelijk! Dus over een aantal dagen zal men toch kunnen genieten van een vakantie in Frankrijk.

Spanje

Per 1 juli is reizen van en naar Spanje toegestaan. Hier staat tegenover dat reizigers niet meer in quarantaine hoeven. Dat moet nu nog wel en dat is natuurlijk alles behalve gunstig bij een vakantie. Momenteel is Spanje nog wel in een lockdown en gaat dit ongeveer tot 21 juni duren.

Bij alle verplaatsingen buitenshuis is het dragen van een mondkapje verplicht en dienen veiligheids- en hygiënevoorschriften in acht te worden genomen. Tijdens de quarantaine mag men alleen het huis of accommodatie verlaten voor de volgende uitzonderingen: Het kopen van voedingsmiddelen, medicijnen, eerste levensbehoeften of in bepaalde noodsituaties.

Desondanks de lockdown zijn op 24 mei de terrassen op veel plekken wel weer open gegaan. Verder mogen ook musea hun deuren beperkt weer openen, net als zwembaden, enkele andere openbare gelegenheden en hotels. In sommige delen van het land mogen ook concertzalen, bioscopen en stranden weer mensen ontvangen. Wel gelden strikte regels en moeten mensen op 2 meter afstand van elkaar blijven. De vooruitzichten lijken positief en wie weet kan je binnenkort alweer genieten van je vakantie in Spanje!

Portugal

In Portugal is toerisme al weer toegestaan, toeristen zijn dus welkom in het land. De lockdown is namelijk in kleine stapjes versoepeld.  Wel worden alle burgers gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Je mag je huis verlaten voor noodzakelijke activiteiten zoals hulp aan familieleden en het uitlaten van de hond. Ook is er een samenscholingsverbod voor meer dan 10 personen en mag sport alleen individueel buiten worden beoefend. Ook moet je in het openbaar vervoer voorzien zijn van een mondkapje en mag maar twee-derde van capaciteit gevuld zijn.

In Portugal is al veel open gegaan, zo is er sinds 18 mei alle musea en winkelstraten tot 400 m2 geopend. Ook zijn de restaurantjes, barretjes en cafés geopend voor de mensen. Hiervoor gelden wel de voorwaarde dat slechts 50% gevuld mag zijn en ze tot maximaal 11 uur ’s avonds open zijn.

Sinds 1 juni mogen alle straatwinkels open, en ook de winkels in winkelcentra. Bioscopen, theaters, auditoria en concertzalen zijn open. Wel met minder plaatsen beschikbaar om afstand te bewaren. Portugal lijkt het zijn toeristen toch wel zo leuk mogelijk te willen maken. Dus mocht je nog een reisje hebben staan naar Portugal, dan kun je toch hier nog gebruik van maken!

Italië

Vanaf 3 juni was reizen van en naar Italië toegestaan voor reizigers uit het Schengengebied. Reizigers van buiten Europa moeten toch echt even tot 15 juni wachten. Het is ook mogelijk om Vaticaanstad en San Marino te bezoeken: goed nieuws als je hier een reisje naartoe had geboekt.

Overal moet minstens een meter afstand worden gehouden maar ben je aan het sporten is dit twee meter. Daarnaast is het strikt verboden om de straat op te gaan bij luchtwegklachten en koorts. Ook groepsvorming op openbare plekken is niet toegestaan en er zijn zelfs specifieke regio’s waar ze, zo nodig, strengere maatregelen treffen.

Wel zijn er naast de strenge regels veel culturele instellingen geopend, zoals kerken en musea. Maar het aantal bezoekers wordt wel streng beperkt zodat men genoeg afstand kan houden. Sinds 18 mei worden ook de winkels weer geopend. Maar mocht je lekker willen dansen in de discotheek of uitzweten in de sauna, moet je toch echt even je reisje naar Italië uitstellen.

Griekenland

Griekenland is bezig met het versoepelen van de maatregelen. Nederlanders zijn vanaf 1 juni onder voorwaarden welkom. Toeristen die bijvoorbeeld via Schiphol of Eindhoven Airport reizen, moeten daarom sowieso een week in quarantaine. Ook moet je verplicht worden getest op het coronavirus: is de uitslag positief, dan moet je twee weken in quarantaine. Niet heel erg uitnodigend natuurlijk om naar Griekeland te gaan. Echter het opheffen van de lockdown gaat de aankomende tijd in 3 fases:

Fase 1 geldt tot 15 juni. Internationale vluchten zijn alleen toegestaan ​​op de luchthaven van Athene. Alle reizigers worden bij aankomst getest en moeten overnachten in een aangewezen hotel en vervolgens een week in quarantaine. Wordt je positief getest dan moet je twee weken in quarantaine.

Fase 2 geldt van 15 t/m 30 juni: Internationale vluchten zijn toegestaan ​​naar de luchthavens van Athene en Thessaloniki. Reizigers uit risicogebieden moeten een week quarantaine, dus ook reizigers afkomstig Nederlandse luchthavens. Andere reizigers worden steekproefsgewijs getest.

Fase 3 geldt vanaf 1 juli: Internationale vluchten zijn toegestaan ​​op alle luchthavens in Griekenland. Bezoekers kunnen aan verschillende tests worden onderworpen. Nederlanders hoeven vanaf 1 juli vermoedelijk niet meer bij voorbaat in quarantaine.

Daarnaast blijft het verplicht om in openbare ruimtes mondkapjes te dragen. Griekse restaurants en cafés hebben op 25 mei na ruim twee maanden de deuren weer geopend maar wel onder strenge voorwaarden. Zo moeten horecazaken er voor zorgen dat er genoeg afstand is tussen zitplaatsen. Ook mogen niet meer dan zes klanten aan één tafel zitten. Toch probeert Griekenland ervoor te zorgen dat eind juni alle winkels, musea, hotels en andere openbare gelegenheden weer open zijn.

Verenigd Koninkrijk

Vanaf 8 juni is reizen naar het Verenigd Koninkrijk weer toegestaan maar er gelden wel twee voorwaarden: je moet bij binnenkomst je reis- en contactgegevens opgeven en je moet 14 dagen in zelfisolatie. Niet een ideale situatie als je een reisje van een week had gepland.

Je moet dus voordat je je reis begint online een formulier invullen. Daar geef je je reis- en contactgegevens op. De overheid zal deze informatie gebruiken om contact met je op te nemen om te controleren of je in zelfisolatie bent gegaan na je aankomst. Ook kunnen ze je op de hoogte brengen als iemand in je reisgezelschap besmet is geraakt.

Daarnaast gelden de voorwaarden dat je niet met meer dan twee personen in gezelschap bent en je zoveel mogelijk afstand op straat moet bewaren.

Toch zijn de meeste winkels sinds 1 mei open. Restaurants en café’s mogen officieel op 4 juli weer open, maar er is een kans dat deze datum wordt vervroegd. Hetzelfde geldt voor hotels, zwembaden, dierentuinen en andere toeristische attracties. Voor nu is het nog niet ideaal om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken echter zullen er versoepelingen aankomen in de toekomst.

Oostenrijk

Voor nu is het nog niet toegestaan om naar Oostenrijk op vakantie te gaan. Maar vanaf 15 juni wordt de grens met Duitsland weer geopend. Dit betekent dan ook dat Nederlandse bezoekers weer welkom zijn. EU-burgers die nu per vliegtuig Oostenrijk binnenkomen, moeten 14 dagen in zelfisolatie.

In Oostenrijk is ook het advies om minstens een meter afstand te houden van elkaar. Op veel plekken is het dragen van een mondkapje verplicht, onder andere in winkels, het openbaar vervoer, bij tankstations en op drukke plekken. Wel gingen de restaurants en musea weer open rond 15 mei. Maar veel toeristische faciliteiten zijn ook al geopend op 29 mei, waaronder campings, hotels en attractieparken. Gelegenheden om te gaan stappen zullen voorlopig nog wel gesloten blijven

Turkije

De grenzen van Turkije zijn dicht en toeristen zijn ook niet welkom. Het is nog niet bekend wanneer de grenzen weer open zullen gaan.

Er geldt in Turkije nog altijd een lockdown voor alle personen jonger dan 20 en ouder dan 65. Zij moeten thuisblijven. Een aantal grote steden, waaronder Ankara, Istanbul en Izmir, zijn volledig afgesloten van verkeer. Een gezichtsmasker is verplicht in alle openbare gelegenheden en ook op straat.

Tot nu toe is bijna alles in Turkije is nog dicht. Supermarkten zijn wel open maar bij restaurants kan alleen afgehaald worden. Hotels en stranden zullen in juni waarschijnlijk open gaan maar een exacte data is nog niet duidelijk. Voor nu ziet het er naar uit dat we voorlopig nog niet naar Turkije kunnen op vakantie.

“Ga wijs op reis”

Nu de maatregelen in veel landen versoepelt worden betekent niet dat we massaal met zijn allen op vakantie in Europa kunnen gaan, hoe graag we dat ook zouden willen. Premier Rutte benadrukte dan ook duidelijk:”Ga wijs op reis. Zorg dat je de regels in het land van bestemming kent.” Lees je goed in, bereid je goed voor en wie weet kan je toch nog even genieten van een vakantie dit jaar!

Voor de meest actuele informatie over reizen, verwijzen we je door naar www.nederlandwereldwijd.nl. Meer kampeernieuws of leuke kampeergebieden vind je op dit blog. Of ga op zoek naar een nieuwe camper of caravan op CampersCaravans.nl.

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws