Geplaatst op: 14-05-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Mooie streek in Frankrijk: de Pays de la Loire

Mooie streek in Frankrijk: de Pays de la Loire

Oceaanstomers in Saint-Nazaire, schimmelkaasjes om je vingers bij af te likken en een maritiem museum waar je bijna zou willen wónen. De Pays de la Loire is één van de meest afwisselende regio’s in Frankrijk.

De Pays de la Loire, ook bekend als de Atlantische Loirestreek, ligt aan de westkust van Frankrijk, onder Bretagne. Het is een populaire vakantiebestemming door z’n ligging aan de kust, met mooie stranden en populaire badplaatsen. Dieper in het binnenland ontdek je het authentieke Frankrijk, met streken als Maine-et-Loire, Mayenne en Sarthe. Interessant is ook het natuurpark Brière dat grotendeels uit moerrassen bestaat: een ideale broedplek voor vogels.

De lekkerste kaasjes

Tijdens een autotochtje door het binnenland rij je door slaperige dorpjes en langs kleine boerderijen. Hier scoor je ook de lekkerste kaasjes. Beroemd in deze regio is de Crottin de Chavignol, een romig zacht schimmelkaasje van geitenmelk. En als je dan toch je boodschappenlijstje voorleest bij de kaasboer… Cendré d’Olivet, Curé Nantais en een Sainte-Maure-de-Touraine. Inpakken en wegwezen!

Kaasjes van Pays de la Loire.
Kaasjes van Pays de la Loire.

Saint-Nazaire

Terug aan de kust mag je Saint-Nazaire niet overslaan. Op scheepswerf Chantiers de l’Atlantique werden zeereuzen gebouwd, waaronder het legendarische passagiersschip SS Normandie dat later in New York kapseisde na een brand, toen de Amerikanen het schip wilden gebruiken in de Tweede Wereldoorlog. In die tijd hadden de Duitsers Saint-Nazaire omgetoverd tot duikbootbasis, die vervolgens door de Amerikanen werd gebombardeerd. Na de oorlog bouwde de scheepswerf het passagiersschip France in 1962. In 2003 volgde de 345-meter lange Queen Mary 2.

De 345-meter lange Queen Mary 2 is in 2003 gebouwd.
De 345-meter lange Queen Mary 2 is in 2003 gebouwd.

In de enorme betonnen bunker van de onderzeebootbasis is nu het Ecomusée gevestigd. Daar kom je álles te weten over de historie van Saint-Nazaire, de scheepswerf en je kunt ook aan boord van de ss Escal’Atlantic en de onderzeeër Espadon. Oh, en shoppen – we zouden het bijna vergeten – is leuk in Nantes, in de wijk Graslin. Leuke modewinkels en nog veel meer!

Moet je doen

Fietsen! Een fietspad van maar liefst 800 kilometer is La Loire à vélo, waarvan bijna driekwart langs de rivier de Loire ligt. De complete route rijgt zes departementen aan elkaar en je passeert talloze kastelen. Meer informatie: www.fietsen-loire.com

Heerlijk fietsen in de Pays de la Loire.
Heerlijk fietsen in de Pays de la Loire.

Met de kids

Je waant je in de Middeleeuwen, in het historische themapretpark Le Puy du Fou. Kijk hoe Romeinse gladiatoren elkaar te lijf gaan, maak je uit de voeten voor de Vikingen en strijd mee met de Ridders van de Ronde Tafel. Meer informatie: www.puydufou.com/nl

Moet je proberen

Een specialiteit uit deze regio: rillauds d’Anjou. Een stoofschotel van gesudderd varkensvlees. Lekker met mogettes, een gerecht met witte bonen. Je drinkt er een glaasje Jasnière bij, een frisse witte wijn uit de streek.

Groot aanbod campers en caravans

De Pays de la Loire verkennen vanuit je eigen camper of caravan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod nieuwe en gebruikte campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier.

Milieusticker Frankrijk

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden