Geplaatst op: 28-07-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Op vakantie in Tsjechië: Praag en omstreken

Op vakantie in Tsjechië: Praag en omstreken

Dé manier om een stad te verkennen? Met de fiets. En dan liefst met een georganiseerde fietstocht. In de Tsjechische hoofdstad kan dat zelfs met een Nederlandse gids. Maar Praag heeft nog veel meer te bieden.

De Karelsbrug, de Praagse Burcht, het plein met de astronomische klok: iedereen kent de belangrijkste highlights van de Tsjechische hoofdstad. Maar het onbekende Praag krijg je op een presenteerblaadje tijdens een fietstocht – met Nederlandse gids. Zoals het Tom Cruise-pleintje bijvoorbeeld, waar de bekendste scène uit de film Mission Impossible werd opgenomen. Of de John Lennon-muur: een protest tegen het communisme, met tekeningen, portretten en uitspraken van de beroemde Beatles-zanger.

iedereen kent de belangrijkste highlights van de Tsjechische hoofdstad
iedereen kent de belangrijkste highlights van de Tsjechische hoofdstad

Tussenstops

Andere tussenstops zijn de oerlelijke betonnen brug die de Russen bouwden na de Praagse lente en de Heilige Methodiuskerk waar twee oorlogshelden zelfmoord pleegden voordat ze gevangengenomen konden worden door de nazi’s. Onze gids vertelt er uitgebreid over je je raakt als vanzelf diep onder de indruk van wat hier is gebeurd.

fietstoer met gids-Joshua
Fiets-tour met gids Joshua.

Een andere aanrader bij Praag is kasteel Karlštejn van koning Karel IV, die maar liefst vier keer moest trouwen voor hij een troonopvolger had. Hij gebruikte het kasteel voornamelijk als bewaarplaats van de kroonjuwelen, waaronder een bijna vier kilo wegende gouden kroon, bezet met edelstenen en duizend parels.

Kutná Hora

Helemaal aan de andere kant van Praag ligt Kutná Hora, de zilverstad van Tsjechië. In dit mooie plaatsje, bezaaid met klinkerstraatjes, kun je terecht voor rondleidingen in de zilvermijnen. Heel bijzonder zijn ook de drie kathedralen waaronder de St. Barbara kathedraal met een bijzondere dakconstructie en de Onze Lieve Vrouwe-kerk met een beeld van een mijnwerker uit de zilvermijnen.

Beroemd is ook het Sedlec-ossarium, een ‘knekelhuis’ aan de rand van de stad, dat eigenlijk een bovengronds begraafplaats is voor 40 tot 70 duizend overledenen. Deze plek werd heilige grond nadat er – letterlijk – aarde uit Jeruzalem werd verstrooid waarna de rijken van het land op die plek begraven wilden worden. Zo raakte de begraafplaats in recordtempo vol waarna werd besloten om de schedels bovengronds op te slaan. Brrr!

De John Lennon-muur, met tekeningen, portretten en uitspraken van de beroemde Beatles-zanger.
De John Lennon-muur, met tekeningen, portretten en uitspraken van de beroemde Beatles-zanger.

Camping in de stad

Aanrader voor een camping midden in de stad: Camping Caravan Prague, op het eiland Císařská Louka in de Moldau, met vlakbij een fietspontje naar het centrum. Vol? Rij dan een paar honderd meter verder, want bij de Yacht Club is ook een camping, waar je wat ruimer staat (matig sanitair).

Tips in Praag

Moet je zien

Hét visitekaartje van Praag is natuurlijk de Karelsbrug: 519 meter lang, 30 meter hoog, 16 bogen. Hij loopt taps toe richting de burcht. Dat is onderdeel van het verdedigingssysteem van de Burcht.

Met de kids

Een georganiseerde fietstocht is perfect om Praag te leren kennen. Via mijnpraagtours.nl kun je familietochten boeken met Nederlandse gids en op splinternieuwe mountainbikes – dikke aanrader!

Moet je doen

Griezelen in Kutná Hora, bij het ossuarium Sedlec dat helemaal boordevol schedels staat – een bizarre plek. Too much? Bezoek dan het Alfons Mucha-museum in Praag, met mooie tekeningen van de beroemde reclame-kunstenaar die doorbrak met de affiche ‘Gismonde’.

Kasteel Karlštejn van koning Karel IV.
Kasteel Karlštejn van koning Karel IV.

Groot aanbod campers en caravans

Praag verkennen vanuit je eigen camper of caravan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod nieuwe en gebruikte campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden