Geplaatst op: 18-06-2024 Geschreven door: ArimpexAdmin Leestijd: 3 minuten
Wat kost een verzekering voor de camper?

Wat kost een verzekering voor de camper?

Ga je met de camper op reis? Dan denk je er waarschijnlijk over na om een camperverzekering af te sluiten om met iets minder zorgen op vakantie te gaan. Een camperverzekering verschilt van een gewone autoverzekering. Meestal is deze een stuk goedkoper.  Dit komt doordat je niet zo vaak met een camper rijdt in tegenstelling tot de auto, waardoor het risico voor de verzekeringsmaatschappij lager is en de premie lager kan uitvallen. De kosten van een camperverzekering hangen af van verschillende factoren. In dit artikel bespreken we deze factoren, zodat je goed geïnformeerd bent over wat je kan verwachten en hoe je de beste keuze kunt maken. Een premie autoverzekering berekenen is vrijwel hetzelfde als een premie voor de camper berekenen. Mocht je dit dus al eens gedaan hebben, weet je ongeveer wat je te wachten staat.

De gemiddelde kosten

De kosten die gemaakt worden bij een camperverzekering hangen van een aantal zaken af. Ten eerste speelt de gekozen dekking een grote rol. Je kan kiezen uit een WA-dekking, WA + beperkt casco, en een allrisk dekking. Een WA-verzekering kost gemiddeld € 700 per jaar, terwijl WA+ en allrisk ongeveer € 1.400 en € 2.400 per jaar kosten. Daarnaast beïnvloeden eventuele aanvullende dekkingen de totale premie. Hoe meer risico’s je wil afdekken, hoe hoger de premie zal zijn. Het is dus belangrijk om goed na te gaan welke dekking het beste bij jouw situatie past.

Schadevrije jaren

Net als bij een autoverzekering kan je door schadevrije jaren de premie voor een camperverzekering een stuk verlagen. Het verschil in premie tussen geen schadevrije jaren en vijf of meer schadevrije jaren kan behoorlijk groot zijn. Daarom is het belangrijk om verschillende verzekeraars te vergelijken. De premieverschillen tussen verzekeraars kunnen variëren. Door goed te vergelijken, kan je de beste dekking tegen de meest voordelige prijs vinden. Schadevrije jaren belonen veilig rijgedrag en kunnen zo helpen om de kosten van je camperverzekering op de lange termijn te verlagen. Het loont dus de moeite om te onderzoeken welke verzekeraar het voordeligst uitkomt voor jou.

Invloed gegevens van je camper op de verzekering

Het bouwjaar van een camper speelt een grote rol bij het vaststellen van de premie van je camperverzekering. Oudere campers kunnen hogere onderhouds- en reparatiekosten met zich meebrengen, waardoor het risico op claims toeneemt. Daarnaast beïnvloeden het model en de uitvoering van de camper de verzekeringskosten. Luxere modellen met meer functies en accessoires hebben vaak een hogere aanschafwaarde, wat voor een hogere premie zorgt. Sommige modellen bieden betere veiligheids- en beveiligingsfuncties, wat het risico op claims kan verlagen en de premie kan verlagen. De aanschafwaarde van de camper, oftewel de initiële investering, is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de premie. Dit bedrag weerspiegelt de waarde die de verzekeraar moet dekken bij verlies of diefstal. Tot slot speelt het gewicht van de camper een rol. Zwaardere campers kunnen bij ongevallen meer schade veroorzaken, wat kan leiden tot een hogere verzekeringspremie vanwege het verhoogde risico.

Kies een verzekeraar die bij jou past

Een camper is een kostbaar bezit, daarom is het verstandig om deze goed te verzekeren. De verplichte WA-verzekering dekt alleen schade aan anderen. Overweeg daarom een WA-plus of Allrisk-verzekering om hoge kosten bij schade of diefstal te voorkomen. Vergelijk een aantal premies en aanvullende dekkingen om de voordeligste optie te vinden. Ga met een gerust hart op vakantie en laat je camper optimaal verzekeren zonder onnodig hoge kosten.

 

Lees verder
Terug naar Gastblogs