Geplaatst op: 25-11-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Sprite Cruzer 495 SR: Met badkamerparadijs

Sprite Cruzer 495 SR: Met badkamerparadijs

In Groot-Brittannië worden Swift caravans gebouwd. Bijzondere caravans, niet alleen door hun oer-Britse indelingen en uitstraling, maar ook door hun uitrustingsniveau – daar kunnen de fabrikanten op ’the continent’ nog een puntje aan zuigen… Voor deze test bekijken we de Sprite Cruzer 495 SR

De Sprite Cruzer 495 SR is de meest ruime vierpersoons caravan in de Cruzer-serie, met de niet te vermijden Engelse keuken, een Frans bed en een hele bijzondere badkamer.

Exterieur Sprite Cruzer

Maar we starten met de opbouw. De Cruzer heeft gladde polyester wanden waarin geen hout meer is verwerkt. Die houten frames zijn vervangen door ‘Pure’, een op polyurethaan gebaseerd – en dus volledig waterdicht – product, waardoor eventueel vocht dus geen kans heeft om schade te veroorzaken. De fabriek geeft tot 10 jaar garantie op vochtinwerking.

De Cruzer SR heeft fraaie lichtmetalen wielen maar het is vooral de voorkant die ‘m karakter geeft, met het hoogglans zwarte front. In dat front is ook een groot panorama-dakraam weggewerkt – daarmee was Sprite een van de eerste caravanfabrikanten. Dak, front en achterzijde zijn eveneens van polyester en ook de bodemplaat is bekleed met datzelfde materiaal, als bescherming tegen steenslag en opspattend water. De caravan kan tot 1.550 kilo worden beladen.

Sprite Cruzer

Wonen, eten, slapen

Binnen valt meteen de typisch Britse indeling op: grote langsbanken, waarvan het profiel duidelijk laat zien dat je hier een comfortabele plek gaat vinden om lekker te relaxen. De kussens met binnenvering zijn speciaal ontwikkeld voor zitcomfort, maar uit het smalle kastje vooraan, rolt een extra lattenbodem, zodat je de complete zitgroep ook kunt ombouwen tot riant tweepersoonsbed. Standaard levert Swift twee Duvalay-oplegmatrassen, zodat slaapcomfort is gegarandeerd.

Nog zo’n typisch Brits detail is het driedelige voorraam en natuurlijk de keuken, al kunnen we dat geen detail meer noemen. Het hart van de keuken wordt gevormd door het gasfornuis: een ovencombinatie met grill, waaruit je ’s morgens je breakfast toast tevoorschijn tovert. Wat verder naar achteren komen we het Fransbed tegen, met daarachter het pièce de résistance van de Cruzer: over de volle breedte van de caravan is hier de ruime badkamer gesitueerd. Met gescheiden toilet aand e ene kant, een wastafel in het midden en vervolgens de grote douchecabine – in een vergelijkbare afmetingen als thuis. In de caravan is de verlichting keurig op orde en overdag zorgt het enorme panoramaraam voor veel lichtinval, waardoor de caravan extra ruim oogt.

Sprite Cruzer

Conclusie caravantest

PLUS & MIN
+ Badkamer
+ Ruimtegevoel
– Laadvermogen

De Cruzer 495 SR is een luxe caravan met een heel eigen karakter en daarnaast een uitgebreid standaarduitrusting. Lattenbodems rondom, kussens met binnenvering, koudschuimmatrassen, luxe oven-grill met drie gaspitten en een elektrische kookplaat, Truma Combi (verwarming en boiler) tot en met een radio/cd-speler met bluetooth, zodat je je eigen muziek kunt streamen: het zit er allemaal in. En daarmee is de Sprite Cruzer SR een van de meest complete caravans die er te koop zijn.

Kenmerken Sprite Cruzer 495 SR

AFMETINGEN
Lengte opbouw, met dissel 560/731 cm
Breedte 225 cm
Hoogte buiten/binnen 261/198 cm
Slaapplaatsen 2+2
Bedmaten Frans bed 135 x 195 cm
Bedmaat zitgedeelte (na ombouwen) 160 x 206 cm

GEWICHTEN
Leeg gewicht: 1.315 kg
Totaal toelaatbaar: 1.550 kg (te verhogen tot 1.750 kg)
Laadvermogen: 235 kg
Prijs € 26.995

Meer informatie vind je op www.spritecaravans.com
Benieuwd welke Sprite caravans er nu te koop staan? Bekijk hier het aanbod

Lees verder
Terug naar Caravantesten