Geplaatst op: 22-11-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Sprite Cruzer 635 SR: Vlaggenschip vol verrassingen

Sprite Cruzer 635 SR: Vlaggenschip vol verrassingen

Sprite caravans komen uit de Swift-fabrieken in Groot-Brittannië. Wat ze bijzonder maakt is niet alleen de typisch ‘Britse’ indeling, maar ook het uitrustingsniveau. Met de Cruzer 635 SR introduceert Sprite een landhuis op wielen, met een interessant prijsniveau.

De Cruzer 635 SR is een bijna 8 meter lange tandemasser met een breedte van 2,44 meter: letterlijk én figuurlijk is dit het vlaggenschip van de Britse fabrikant. De caravan is afgeladen met allerlei opties en dat tegen een zeer concurrerende prijs, zeker als je ‘m vergelijkt met Duitse concullega’s.

Een opvallende verschijning

De Cruzer is een opvallende verschijning, met z’n grotendeels zwarte front. In de hoogglanzende snuit is een groot driedelig voorraam gemonteerd, met daar meteen boven het panoramadakraam. Samen zorgen die voor heel veel daglicht in het caravaninterieur en dan is er op het dak nog een extra dakluik boven het woongedeelte gemonteerd.

Achterkant Sprite Cruzer 635 SR

Degelijk polyester

Front, achterkant en zijwanden zijn gemaakt van degelijk polyester en de bodemplaat heeft ook een polyester beschermlaag aan de onderzijde: een prima bescherming tegen opspattend water en steenslag. Houten frames om de caravan stevigheid te geven, zul je nergens vinden: Sprite was een van de eerste fabrikanten die duurzame kunststoffen toepaste in z’n caravans. Uiteraard is ook het dak van polyester: een goede bescherming tegen hagel.

De achterwand van de Cruzer heeft geïntegreerde achterlichten en rangeergrepen. Die laatste gebruik je niet snel, want een caravan van dit formaat schreeuwt om een caravanmover. En dan eentje die geschikt is voor tandemassers, want de totale massa van de 635 SR – 1.900 of naar keuze 2.000 kg – wordt gedragen door een tandemas-onderstel met vier lichtmetalen wielen. De Cruzer heeft disselafdekking, het reservewiel ligt op een drager onder het chassis en de caravan is uitgevoerd met een AL-KO AKS 3004 stabilisator.

Sprite Cruzer 635 SR
Enorme hoeveelheid daglicht in de Sprite Cruzer 635 SR

Woongedeelte

Als we via de deur naar binnen kijken, valt de enorme hoeveelheid daglicht op. Voorraam, panoramadakraam en dakluik zijn bijna aansluitend gemonteerd en dat zorgt voor veel lichtinval in het woongedeelte. We zien een typisch Britse indeling met twee langsbanken, met daartussen, helemaal vooraan, een koffietafel met bergruimte in lades. De banken kun je tegen elkaar schuiven zodat een tweede tweepersoonsbed ontstaat, met riante afmetingen: 228 x 163 cm. Daar kun je dus eventueel zelfs drie (klein-)kinderen kwijt.

Het driedelige voorraam is typisch voor Engelse caravans en dat geldt ook voor de keuken, die is uitgevoerd met het voor Britten onmisbare fornuis met oven en grill, waar je toast kunt maken. De keuken is verder uitgevoerd met een magnetron op ooghoogte en een smalle, hoge 133 liter Dometic koelkast die direct naast de ingangsdeur is geplaatst.

Grote badkamer

De verrassingen volgen ná de keuken, want achter een grote deur vinden we de grote badkamer, met links een flinke douche en rechts een (draaibaar) toilet met wastafel en een opbergmeubel. Met dichte deur heb je dus volop privacy in de badkamer.

De volgende deur leidt naar de slaapkamer, waar een zogenaamd queensbed dwars in de ruimte is geplaatst, met het hoofdeind tegen de linker zijwand. Je kunt helemaal om het bed heenlopen, wat de in- en uitstap fors vergemakkelijkt – tijdens een nachtelijk bezoek aan het toilet hoef je dus niet over elkaar heen te klimmen. Aan weerszijden van het hoofdeinde zien we hangkasten voor kleding en er zijn voldoende legkasten tegen het plafond. Qua styling is gekozen voor een lichte houtkleur, gecombineerd met crème bovenkasten bij de keuken en een bijpassende stoffering voor meubels en gordijnen. En let ook even op de spatwand achter de keuken en de raamafdekking in de slaapkamer: het geeft de Cruzer een moderne, eigentijdse uitstraling.

Een zogenaamd queensbed is dwars in de ruimte geplaatst
Een zogenaamd queensbed is dwars in de ruimte geplaatst

Installaties

Sprite caravans staan bekend om hun uitgebreide standaarduitrusting en dat zien we ook terug in dit vlaggenschip. Zoals de riant uitgeruste keuken, het audiosysteem met speakers waarmee je ook je eigen muziek kunt streamen. De Cruzer is ook uitgerust met het Swift Command System waarmee je veel installaties kunt bedienen en de watervoorraad kunt checken. Een Truma Combi 4 zorgt voor (ring-)verwarming en warm water – gezien het formaat van de caravan hadden we daar liever een Combi 6 gezien, en dan nog liefst de 6-E-versie, zodat niet alleen op gas kunt verwarmen maar ook op 230V.

Conclusie Sprite Cruzer 635 SR

Sprite Cruzer 635 SR is een meer dan complete caravan uit het topsegment, met een prima bouwwijze, goede afwerking en prima uitrusting. Het vlaggenschip heeft serieuze afmetingen en dat vraagt om een serieuze caravantrekker die dus minstens 1.900 kilo moet kunnen trekken. Met een vanafprijs van net boven de 30 mille heb je echt veel caravan voor je geld.

PLUS & MIN

+ ruimtegevoel
+ badkamer
+ standaarduitrusting

Technische informatie

AFMETINGEN
Lengte opbouw, met dissel: 627/799 cm
Breedte: 244 cm
Hoogte: 257 cm
Stahoogte: 195 cm

ZITTEN & SLAPEN
Aantal slaapplaatsen: 5
Bedmaten queensbed: 200×150 cm
langsbanken: 228×163 cm

GEWICHTEN
Leeggewicht: 1.585 kg
Totaal toelaatbaar: 1.900 kg (optioneel 2.000 kg)
Laadvermogen: 260-360 kg

Prijs vanaf € 31.695
Meer informatie www.spritecaravans.nl

Op zoek naar een nieuwe of gebruikte Sprite caravan? Bekijk hier het aanbod. Of bekijk hier nog meer caravantesten.

Lees verder
Terug naar Caravantesten