Geplaatst op: 06-05-2018 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 5 minuten
Kabe Classic C 560 XL: Meer dan winterproof

Kabe Classic C 560 XL: Meer dan winterproof

Kabe staat bekend om z’n compromisloze bouwwijze en z’n absolute wintervastheid. Daarmee behoren de caravans van de Zweedse fabrikant tot de absolute top. Maar: daar hangt ook een prijskaartje aan. Om meer voet op de Nederlandse markt te krijgen, komt Kabe met een speciale serie: de Kabe Classic C 560 XL.

In thuisland Zweden is Kabe absoluut marktleider, expansie zit er dus alleen maar in door andere Europese landen te bewerken. Zoals Nederland. Wat daarbij enigszins in de weg zit, is de prijs: de range start bij 34 duizend keiharde euro’s en daarmee beperk je ook de doelgroep. Speciaal voor ons land ontwikkelde Kabe de Classic – een tikkie kleiner, een tikkie smaller, maar nog steeds met de compromisloze bouwwijze: alleen qua luxe zijn er concessies gedaan. Daarmee zakt de prijs onder de dertig mille. Nog steeds veel geld, maar: dan heb je wel een Kabe…
Kabe

Techniekvan de Kabe Classic C 560 XL

Wat maakt de Kabe Classic C 560 XL zo bijzonder? Dat is vooral de isolatie, de verwarming en slimme toepassingen om condens te voorkomen. We starten met de bodemplaat: die is – net zoals de wanden en het dak – dikker dan bij andere merken. De bovenste laag van de vloer is afgewerkt met een aluminium plaat waarin sleuven gefreesd zijn voor de standaard vloeistof vloerverwarming van Alde. Bij het bouwen van een Kabe wordt gestart met het monteren van die bodemplaat op het chassis, daarna volgen de zijwanden, de achterkant en het front. Pas als het meubilair is bevestigd, gaat het dak erop. Bijzonder aan de binnenwanden is dat ze aan de binnenzijde zijn bekleed: minder kans op condensvorming. En tussen meubels en wanden is een spouw, zodat warme lucht overal kan circuleren. Ook het unieke, door Kabe zelf ontwikkelde VarioVent ventilatiesysteem draagt daar aan bij. Vervolgens zijn alle wanden voorzien van convectoren voor de Alde vloeistof verwarming – vergelijkbaar de radiatoren thuis. Door al die maatregelen zijn Kabe’s 100 procent winterproof, maar ook in de zomer heb je veel comfort, doordat veel warmte buiten blijft. Dat Kabe overal de puntjes op de i zet, blijkt ook uit de steekproeven in de eigen klimaatkamer worden uitgevoerd, met temperaturen tussen min-35 en +50 graden.
Kabe Classic C 560 XL

Exterieur

Al deze techniek zien we ook terug in ons testexemplaar, de 5,5 meter lange Kabe Classic C560 XL. Buiten valt direct de typische rode kleur op, die Kabe caravans zo herkenbaar maken. Wat ook opvalt zijn de kleinere ramen, duidelijk kleiner dan bij andere merken, waardoor veel minder warmteverlies optreedt. Of andersom: waardoor de warmte van zon minder snel in de caravan terechtkomt – ook in Toscane heb je dus profijt van goede isolatie. Slim detail is de uittrekbare skibak, die achter een van de serviceluiken schuilgaat. Niet alleen geschikt voor ski’s, maar bijvoorbeeld ook voor tentstokken, hengelspullen of andere lange voorwerpen.
Kabe Classic C 560 XL

Interieur

Binnen zien we licht eiken meubels, gecombineerd met lichte kleuren – het geeft de caravan een moderne, eigentijdse uitstraling. Naast de toegangsdeur zien we direct het touch screen bedieningspaneel van de Alde-verwarming. Binnen heeft deze Kabe een indeling met Frans bed aan de achterzijde en daarnaast de toiletruimte met schuifdeur. Boven het bed is een rookmelder gemonteerd. Warmteconvectoren zijn overal onzichtbaar weggewerkt. Onder de brede hangkast is de Aldekachel gesitueerd en – typisch Kabe – hier vinden we ook een droogkast, voor skikleding of een natte jas. De keuken is groot uitgevoerd, met een werkblad van maar liefst 1,75 meter waarin de langwerpige kookplaat – drie gaspitten – en een spoelbak zijn weggewerkt. De koelkast heeft een capaciteit van 140 liter, de softclose laden onder het werkblad zijn voorzien van centrale vergrendeling, handig voor onderweg. Voorin heeft de Classic Classic C560 XL een riante rondzit met comfortabele kussens. Er zijn 6 stopcontacten aanwezig in de Kabe Classic C 560 XL en op alle plekken zijn lampen en lichtspots die zorgen voor een sfeervolle verlichting.
Kabe Classic C 560 XL

Conclusie

Compromisloze bouw, 100% winterproof, slimme details en een topklasse verwarmingssysteem dat zelfs permanente bewoning mogelijk zou maken. Dat is Kabe. Maar: dat is niet voor niets. Slim is dat Kabe met een ‘voordeliger’ versie naar Nederland komt. Door alleen te beknibbelen op luxe komt deze Classic ook binnen het bereik van een nieuwe doelgroep.

PLUS & MIN

+ absoluut winterproof
+ superieure bouwwijze
+ netjes afgewerkt

– nog steeds prijzig
– alleen geschikt voor forse trekauto’s

Technische informatie

Lengte opbouw/incl.dissel/binnen: 637/767/550 cm
Breedte binnen, buiten: 215/235 cm
Hoogte binnen, buiten: 196/264 cm
Afmetingen vast bed: 205 x 179/150 cm
Leeggewicht: 1450 kg
Totaal toelaatbaar: 2000 kg
Laadvermogen: 650 kg

Prijs € 28.495,00
Meer informatie: www.kabe.se/nl

Lees verder
Terug naar Caravantesten