Geplaatst op: 11-12-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
iCamp vouwcaravan: 100% Nederlands fabricaat

iCamp vouwcaravan: 100% Nederlands fabricaat

Niet meer dan 28 seconden zijn er nodig om de iCamp op te zetten. Dan kun je je stoeltje uitvouwen en het koffieapparaat aanklikken voor een verse bak koffie. Het is geen caravan, het is geen vouwwagen: het is… een vouwcaravan. Made in Holland.

Een halve minuut kost het om de iCamp op te zetten. Niet meer, niet minder. Het was één van de ideeën die Hans Udo had toen hij z’n iCamp vouwcaravan bedacht. Comfort en gemak. En: hij wilde ‘ns wat anders dan de doorsnee-vouwwagens die hij op campings zag. Honderden schetsen volgden, daarna de modellen van piepschuim en hout. Toen hij polyesterspecialist Robert van Eekeren ontmoette, klikte het meteen. In 2016 richtten ze Udo Camp op en in 2017 beleefde de eerste vouwcaravan haar primeur op de beurzen.

iCamp

Exterieur iCamp

Mooie lijnen. Dat is het eerste dat opvalt als je de 4,34 meter lange, polyester wagenbak bekijkt. De ronde ‘kont’ en de geïntegreerde achterlichten geven de iCamp een design-uitstraling. De vouwcaravan is gebouwd op een Al-Ko chassis en met een breedte van 1,75 cm breed vormen zelfs de smalste Italiaanse weggetjes geen probleem. De wagen heeft een 60 liter kofferbak en is aan de rechterzijde voorzien van twee serviceluiken: een voor kampeermeubilair, de ander biedt plaats aan de uitschuifbare keuken, die zowel binnen als buiten te gebruiken is.

Aan de voorzijde is het polyester hefdak voorzien van een geïntegreerde imperiaal voor extra bagage of een paar fietsen. Slim: het hefdak is elektrisch bedienbaar met de bijgeleverde afstandsbediening. In 28 seconden rijst het dak omhoog samen met de voorgemonteerde tent van Ten Cate doek. Wie ook een voortent of luifel (opties) wil monteren, onderbreekt het hefproces even om de bovenkant van voortenten/luifel in de rail te bevestigen – daarna kan het dak verder omhoog en is het opzetten een fluitje van een cent.

iCamp

Interieur iCamp

Van de opbouwlengte (4,34 meter) blijft binnen 3,70 meter leefruimte over: aan de achterzijde worden flink wat centimeters opgesnoept door de van personenauto’s afgekeken kofferbak. Binnen zien we aan de achterzijde een comfortabele rondzit; aan de voorkant is een bankje gemonteerd dat ook als slaapplaats gebruikt kan worden. Onder die bank is de uittrekbare keuken verstopt: we zien een vierpits gasstel, een wasbakje met elektrische kraan en een 40 liter koelbox met klep. Op mooie dagen kun je ook buiten koken: bij het uitschuiven ondersteunt een extra pootje de buitenkeuken. Rondzit en bank leveren zitplaatsen op voor 6 tot 8 personen en je kunt beide zitgroepen ombouwen tot bedden. Met wat improviseren kun je moeiteloos met het hele gezin op pad.

Technische installaties

Een van de opvallendste installaties is het elektrisch bedienbare hefdak. Twee zuilen drukken het dak in nog geen halve minuut omhoog – Udo Camp is zo overtuigd van het systeem dat er 10 jaar garantie op wordt gegeven. Aan boord zien we een 12 Volt accu met druppellader en op de optielijst is er keuze uit een elektrische kachel of zelfs een standkachel. Aan boord zien we drie 230 Volt-stopcontacten en maar liefst zes USB-stopcontacten – daar kunnen veel caravan- en camperfabrikanten nog een voorbeeld aan nemen.

iCamp

Conclusie test iCamp

De iCamp lijkt in niets op de vouwcaravans van ooit, zoals de Esterel – die overigens met ‘harde’ wanden werd uitgevoerd in plaats van tentdoek. De vloeiende lijnen aan de achterzijde, het strakke polyesterwerk, de bijzondere hefdakconstructie, de slimme uitschuifkeuken: het geeft aan dat de wagen goed is doordacht. Met een vanafprijs van ruim 15 mille positioneert Udo Camp z’n vouwcaravan in de bovenklasse, tussen de vouwwagens van Holtkamper en de ‘echte’ toercaravans van de gevestigde orde.

PLUS & MIN

+ moderne uitstraling
+ opzetgemak
– beperkt laadvermogen

Facts & Figures

Lengte opbouw, met dissel: 434/548 cm
Breedte: 175 cm
Hoogte: 244 cm
Stahoogte: 202 cm
Aantal slaapplaatsen: 4
Bedmaten omgebouwde zithoek: 200×162 cm
boven keuken: 162/197×110 cm
Leeggewicht: 538 kg
Totaal toelaatbaar: 750 kg
Laadvermogen: 212 kg
Prijs Vanaf € 15.750

Meer informatie vind je op www.udocamp.nl

Lees verder
Terug naar Caravantesten