Geplaatst op: 03-05-2018 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 5 minuten
Fendt Bianco Selection 495 SFE: Innovatieve dwarskoker

Fendt Bianco Selection 495 SFE: Innovatieve dwarskoker

Bij de caravans was het jarenlang Hobby die de verkoopstatistieken aanvoerde met Fendt in haar kielzog. Inmiddels hebben die twee dit jaar van plaats gewisseld. En voor modeljaar 2018 stoomt Fendt verder door met allerlei innovaties. Ook in de nieuwe Fendt Bianco Selection-serie.

Voor deze caravantest bekijken we de Fendt Bianco Selection 495 SFE. Wat meteen opvalt is de achterbumper van de nieuwe generatie Fendt caravans. Die heeft voor alle modelseries nog meer stroomlijn gekregen. Stickers in carbon-look zorgen bovendien voor een sportief uiterlijk en laten de caravan nog dichter tegen automotive design aanschurken. Maar er is nog meer nieuws onder de zon bij Fendt…

Fendt

Slimmigheidjes van Fendt

Een simpele, maar geniale verandering bij alle Fendt caravans is dat de serviceluiken iets hoger zijn geplaatst. Binnen zorgt dat voor een comfortabeler instap in de bedden, maar buiten betekenen die extra centimeters dat de geopende kleppen de grond niet meer kunnen raken. En dus netjes schoon blijven. Nog zo’n nieuwtje – met grote impact – is de nieuwe dop op de geïntegreerde watertank in de zijwand: net als de benzinedop bij auto’s heeft Fendt nu een kabeltje tussen caravan en waterdop, zodat je die dus nooit meer kwijt kunt raken. Nog zo’n bewijs dat ze bij Fendt ook zélf met de caravan op stap gaan, is het neuswiel met geïntegreerde disselweger. Zo heurt ’t dus gewoon, bij caravans in deze prijsklasse.

Exterieur

Qua uitstraling geven de off-white beplating en de grijze accenten de Fendt een eigen gezicht. De toegangsdeur in de rechterzijwand heeft nu een raam waardoor je de visite ziet aankomen en datzelfde raam is bovendien te openen – in combinatie met alle andere ramen en dakluiken zorgt het voor nog meer ventilatiemogelijkheden. De Bianco Selection is verder voorzien van aluminium wielen, hetgeen de caravan een sportief uiterlijk geeft. Het polyester van het front is gevuld met schuim, waardoor stevigheid en een prima isolatie ontstaat. Opvallend zijn de robuuste handgrepen, waarmee je de caravan snel op z’n plaats kunt krijgen – al zal het merendeel van de Fendt-clientèle al een mover laten monteren. Doordat de disselkast bij het openen recht omhoog beweegt, heb je veel toegang tot bagage en gasflessen. Bijzonder detail zijn de oranje zijmarkeringslampjes die verzonken zijn aangebracht in de onderste rand van de caravan.

Fendt

Wonen, koken en slapen

Binnen valt meteen de bijzondere indeling op. In de 495 SFE die wij bekijken, staat de keuken namelijk dwars in het interieur, meteen links na het openen van de toegangsdeur. Daardoor doet het keukenblok dienst als ‘devider’ tussen slaap- en woongedeelte. Koken doe je op het gietijzeren rooster van het Dometic driepits gasstel dat geïntegreerd is met de spoelbak. Een glazen achterwand zorgt ervoor dat je door de hele caravan kunt kijken (ruimtegevoel!) én voorkomt spetters op het dekbed, achter de keukenopstelling. Voor potten, pannen en levensmiddelen zijn drie schuifladen beschikbaar, plus voldoende bovenkastjes.

Recht tegenover de toegangsdeur staat de Slim Line Tower van Dometic, met een inhoud van maar liefst 140 liter. Daarnaast zijn twee flinke hangkasten geplaatst voor kleding. Als we vervolgens het slaapgedeelte indraaien, zien we dat het voeteneind van het Franse bed niet direct tegen de keuken is gebouwd – daardoor kun je het bed gemakkelijk opmaken. De rechterzijde van de caravan is hier gebruikt voor een wastafeltje en naast het hoofdeind van het bed heeft de toiletruimte een plaats gekregen. We zien een gemakkelijk schoon te maken banktoilet van Thetford en voldoende kastruimte voor toiletartikelen en handdoeken.

In het hele interieur zijn houtkleurige meubels gecombineerd met lichte bovenkastkleppen en deuren – het geeft de Fendt een moderne uitstraling. De zithoek biedt ruim voldoende ruimte voor twee personen. Langs de bovenkasten is indirecte verlichting beschikbaar en boven de twee lekkere loungeposities in de hoeken zijn leesspotjes geplaatst.
Fendt

Techniek

De Fendt Bianco Selection 495 SFE heeft een chassis met een 1.700 kg as en is voorzien van de nieuwe zelfstellende AAA-remmen van Al-Ko. Binnen zorgt een Truma Combi met geïntegreerde boiler voor verwarming en heet water. Qua positie heeft Fendt gekozen voor plaatsing in de linkerbank – de verwarming zit dus direct waar je ‘m het meeste nodig hebt: in het woongedeelte; door korte slangen van de ringverwarming is die plek in een mum van tijd op temperatuur. Waterleidingen, luchtslangen en elektrische bedrading zijn netjes weggewerkt, zoals we gewend zijn van Fendt.

Fendt

Conclusie

Fendt introduceerde deze indeling met dwarskeuken als een actiemodel, maar de verkoop sloeg goed aan, waarna de ‘SFE’ een vaste plek kreeg in het portfolio van de Duitse fabrikant. Terecht, want de indeling zorgt én voor een ruime keukenopstelling én voor een slimme scheiding tussen wonen en slapen. Slimme details – zoals acht (!) stopcontacten, rookmelder, disselweger in het neuswiel etc – tonen aan dat de Fendt-designers zelf ook kamperen. Daarnaast is de uitrusting en de afwerking van hoog niveau. Topcaravan!

PLUS & MIN

+ Indeling met dwarskeuken
+ Slimme details
+ Keurige afwerking

– liever een rondzit

Technische informatie

Lengte opbouw, met dissel, binnen: 587/722/520 cm
Breedte buiten, binnen: 232/210 cm
Hoogte buiten/binnen: 263/195 cm
Bedmaten achter (vast): 141/131 x 210 cm
voor (woongedeelte om te bouwen): 140 x 200 cm

Leeggewicht: 1.379 kg
Totaal toelaatbaar: 1.700 kg
Laadvermogen: 321 kg

Prijs: € 21.990
Meer informatie: www.fendt-caravan.com
Zoek Fendt caravans op camperscaravans.nl

Lees verder
Terug naar Caravantesten