Geplaatst op: 05-06-2018 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 5 minuten
Dethleffs c’joy 480 QLK: Verrassende gezinscaravan

Dethleffs c’joy 480 QLK: Verrassende gezinscaravan

Vorig jaar introduceerde Dethleffs de c’joy, een nieuwe instapserie voor startende caravanners. Met drie indelingen, beginnend bij een kleine 13 mille. Voor komend kampeerseizoen komt er een familielid bij: de Dethleffs c’joy 480 QLK, met accommodatie voor maximaal zeven (!) personen.

Compact, met een basic uitrusting, een sympathiek prijskaartje en licht in gewicht. Een goed jaar geleden presenteerde Dethleffs de c’joy meteen met drie modellen. Twee met vast tweepersoonsbed en eentje met enkele bedden. Bij twee modellen is ook de zitgroep om te bouwen tot bed, waardoor de wagens prima geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Op de Caravana in Leeuwarden verscheen het vierde model uit de serie: de 480 QLK, met een bijzondere indeling.
Dethleffs c'joy

Exterieur

Lichtgewicht bouwen is niet de voordeligste productiemethode. Een belangrijke manier van afslanken gebeurt bij de c’joy dan ook letterlijk: door de caravan niet breder te maken dan 2,12 meter wordt nogal wat gewicht bespaard. Met als voordeel dat de caravan met de meeste auto’s gewoon te trekken is met een normaal B-rijbewijs. Nóg een voordeel van zo’n smalle wagen is dat je niet meteen met het zweet in je handen zit zodra je door een Frans dorpje moet manoeuvreren.
Bijzonder aan de c’joy is dat er niet is bespaard op kwaliteit: zo zijn het dak, de voor- en achterzijde van het hagelbestendige GFK: polyester. Voor de zijwanden koos Dethleffs voor hamerslag aluminium beplating. Het hoge serviceluik rechtsachter verraadt dat er een stapelbed is gemonteerd. Als je het onderste slaapdeel opklapt, schuif je via dat serviceluik moeiteloos een paar kinderfietsen naar binnen – handig voor onderweg.
Dethleffs c'joy

Interieur

De caravan oogt heel ruim van binnen. Dat komt door de lichte houtkleur, afgewisseld met witte vlakken, zoals de zijkanten van de kastjes. Samen met de taupe bekleding geeft dat de caravan een moderne look. Als je binnenkomt valt meteen het dwarsgeplaatste bed aan de voorzijde op. Het is hoger gemonteerd, met een enorme bergruimte onder de lattenbodems. Aan de rand van het bed zit de tafel aan een rail – die tafel is te verschuiven naar het hoofdeinde, zodat je ‘m kunt gebruiken als aflegruimte. De bank dienst dan als opstapje om in bed te komen. Het andere bed zien we aan de achterzijde. Daar is de volle breedte van de caravan benut voor een stapelbed met twee (of desgewenst drie) lagen. De dinette is om te bouwen tot een derde bed (190×122 cm), waardoor 6 personen in de QLK kunnen overnachten. Of zelfs zeven, wanneer je bij het stapelbed voor het optionele derde bed kiest. In het midden van de caravan is de keuken geplaatst. Met een spoelbak, ingebouwde kookplaat met drie gaspitten en een flinke koelkast (90 liter) met vriesvak. Er tegenover vinden we de natte cel met daarin een makkelijk schoon te houden banktoilet en de mogelijkheid om te douchen.

Technische installaties

De c’joy is net zoals z’n broertjes en zusjes zeer basic uitgevoerd. Alleen het allernoodzakelijkste zit erin, waardoor de prijs concurrerend wordt gehouden. Je kunt de caravan naar wens up-graden met diverse pakketten, zoals het Dynamic-pakket (599 euro), met daarin onder meer schokbrekers, ingebouwde watertank, een extra serviceluik en een houder voor het reservewiel. Nog luxer wordt het met het Touring-pakket (1.000 euro), met daarin een comfortabeler verwarming, boiler en een groter dakluik – je bepaalt dus zelf het luxeniveau van je nieuwe caravan.
Dethleffs c'joy

Conclusie

De 480 QLK is een interessante uitbreiding binnen de c’joy-serie van Dethleffs. Met maximaal 7 slaapplaatsen is de caravan geschikt voor grote, en samengestelde gezinnen. De caravan is netjes gebouwd en qua styling is er niets op aan te merken: een moderne caravan met een strak interieur. De vanafprijs van € 14.990 klinkt leuk, maar in de praktijk zul je nog wel wat extra’s willen aankruisen in de optielijst. Leeg weegt de 480 QLK 972 kilo – er kan dan 228 kilo bagage mee. Dat is, zeker met accommodatie tot zeven personen, niet overbemeten; gelukkig kun je dat maximum gewicht verhogen tot 1.500 kilo. Waardoor je ook met grote gezelschappen prima uit de voeten kunt met de 480 QLK.
Dethleffs c'joy

PLUS & MIN
+ moderne uitstraling
+ uitbreidbaar met luxepakketten
– beperkt laadvermogen in basisuitvoering

Facts & Figures
Lengte opbouw, met dissel: 596/706 cm
Breedte: 212 cm
Hoogte: 261 cm
Aantal slaapplaatsen: 6 (uitbreidbaar tot 7)
Bedmaten voor: 190×150 cm
midden: 190×120 cm
achter: 190×70 en 190×60 cm
Leeggewicht: 972 kg
Totaal toelaatbaar: 1.200/1.500 kg
Laadvermogen: 228/528 kg

Prijs € 14.990
Meer informatie www.dethleffs.nl

Lees verder
Terug naar Caravantesten