Geplaatst op: 25-07-2018 Geschreven door: Nienke Baerents Leestijd: 3 minuten
100.000 geproduceerde Volkswagen California

100.000 geproduceerde Volkswagen California

Met een Volkswagen Camper beleef je Nederland, Europa of de Wereld op jouw geheel eigen manier. Onlangs rolde in Hannover de 100.000ste Volkswagen California van de band. De California’s van Volkswagen zijn een icoon en de meest geliefde compacte camper onder camperaars. 2018 gaat de boeken in als het jaar waarin Volkswagen deze mijlpaal bereikt heeft. Dit is wederom een nieuw productierecord, net als in 2017. Het bevestigt de groeiende populariteit van misschien wel de meest bekende compacte camper.

30ste verjaardag van de Volkswagen California

In 1988, de Caravan Salon werd toen nog gehouden in Essen, presenteerde Volkswagen de eerste California op basis van de T3. Het was een kopie van Westfalia’s Joker, toentertijd ook in Amerika te koop als Vanagon Camper. Westfalia kreeg toen van Volkswagen de opdracht een flink aantal van deze campers te bouwen. Daardoor daalde de prijs fors. De VW California was zo’n 10.000 DM goedkoper dan de Westfalia. Dat moest echter wel ergens vandaan komen. Veel opties waren er niet beschikbaar. Sterker nog, er was enkel de keus uit twee kleuren, ‘pastelweiß’ en ‘marsalarot’. Ook was er maar één stof om het interieur aan te kleden. Wel kon je kiezen tussen een verhoogd dak of een hefdak. De voorstoelen waren daarnaast draaibaar en het tapijt op de vloer van velours.

Volkswagen California nu

De T4 zorgde voor flink wat verandering. Niet alleen was de motor voorin geplaatst, hij was er tevens in twee verschillende lengtes. Ook Westfalia was bij dit model betrokken voor het interieur. In 1991 rolde de eerste California met voorwielaandrijving van de band. In 2004 volgde de T5, volledig door Volkswagen zelf gebouwd. Tegelijk stopte de verkoop in de VS. Daarom zie je daar ook vooral de oudere modellen. Het automerk is vanaf dit moment ook meteen camperbouwer geworden. Er kwam een Beach en Comfort uitvoering met korte wielbasis. De huidige T6 is er in drie varianten. Gooi je er wat opties tegenaan, en dat doen de meeste kopers, heb je een camper op maat. Een cultbus in een heerlijk compacte formaat camper. De waardevastheid is ook prima. Kijk maar eens voor welke bedragen de California’s op T3 basis momenteel te koop staan.

Volkswagen Campercentrum

Rob Marchal, directeur Volkswagen Campercentrum: “Wij zijn de enige officiële dealer in Nederland en zelfs in Europa die volledig gespecialiseerd is in Volkswagen Campers en kennen daardoor elk detail van de California. Tijdens de vele bezoeken aan de fabriek in Hannover, viel ons steeds weer het plezier en de toewijding op van de mensen die de California ontwikkelen en produceren. Zij vragen ook vaak naar onze praktijkervaringen en doen daar ook iets mee. Wij noemen de Volkswagen California dé camper met de meeste reiservaring. Dat merk je aan de indeling, de toegepaste materialen en het slim benutten van elke centimeter. Het  hefdak zorgt voor extra leefruimte als je het nodig hebt. Onderweg rijdt de California als een comfortabele personenauto en kun je er overal mee komen, zowel in het stadscentrum als op dat smalle landweggetje.”

Volkswagen California

De 100.000ste Volkswagen California is een Ocean met 4MOTION vierwielaandrijving, een 7-traps DSG, two-tone Candy White/Starlight Blue Metallic lak met een donkerblauw hefdak en luifel in dezelfde kleur.

Volkswagen California

Benieuwd naar het aanbod van Volkswagen Campercentrum?
Klik HIER voor meer informatie over de Volkswagen campers.
Op zoek naar een Volkswagen camper? Neem dan een kijkje op Camperscaravans.nl 

Lees verder
Terug naar Campertesten