Geplaatst op: 29-11-2021 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 6 minuten
Levertijd Campers en Caravans loopt uit de hand

Levertijd Campers en Caravans loopt uit de hand

De handel in kampeermiddelen zoals een camper of caravan heeft momenteel te kampen met een lange levertijd door een nijpend grondstoffen- en onderdelentekort. Voor de auto industrie geldt hetzelfde, daar waren al te weinig chips en halfgeleiders voorhanden. Nu dreigt er daarnaast ook een magnesiumtekort. Een aantal fabrikanten leggen uit waar deze tekorten de productie van campers en caravans raken.

Magnesium is cruciaal voor het produceren van versnellingsbakken, remmen, stoelframes, stuurkolommen, brandstoftanks en andere delen van een auto. China is de belangrijkste leverancier met een marktaandeel van zo’n 85% in de magnesiumhandel. Het overgrote deel komt uit Yulin, een stad in het zuidwesten van China. Momenteel heerst daar een energiecrisis. Vele fabrieken hebben daardoor een productiebeperking toegediend gekregen. Van de vijftig magnesium producerende fabrieken zijn er momenteel nog maar vijftien in bedrijf. En die draaien , conform de wens van de overheid, ook nog eens op halve kracht. De verwachting is dat deze situatie zeker tot het einde van dit jaar zal voortwoekeren.

Ter zake deskundigen waarschuwden eerder al dat de Europese voorraden in magnesium eind november op zullen zijn. En wanneer de toevoer van magnesium stokt, zal de industrie weinig anders kunnen doen dan de productie te staken. Dat kan zelfs dit jaar al plaatsvinden. De levertijd van een nieuwe auto was door een tekort aan chips en halfgeleiders al twee tot drie keer langer, door het magnesiumtekort zal dit nog verder oplopen. Dit zal voor campers die nu eenmaal afhankelijk zijn van de levering van basisvoertuigen zoals de Fiat Ducato, ook gelden. Wat dit grondstoffentekort betekent voor de verschillende camper- en caravanbouwers maken de statements van de belangrijkste merken duidelijk.

levertijd campers

Levertijd Erwin Hymer Group

Ron Vermeule, algemeen directeur Hymer Nederland: “Er zijn op dit moment zoveel onzekerheden waar wij als fabrikant mee geconfronteerd worden, dat er geen goede voorspelling voor het komende jaar gegeven kan worden. De afgelopen tijd is vooral gebleken dat het “Exact op Tijd leveren principe” zodat fabrikanten niets hoeven op te slaan, niet tegen de huidige problemen op het wereldtoneel is opgewassen. Daar gaan we wel lering uit trekken. Er komen bijvoorbeeld dagelijks 80 tot 100 vrachtwagens met grondstoffen en onderdelen aan bij onze fabriek in Bad Waldsee. De goederen gaan dan direct uit de vrachtauto naar de serieproductie. Zodra een enkele levering dan niet doorgaat, kan de productie niet verder. Op dit moment verwacht de directie in Duitsland dat we tot medio 2023 productieproblemen ondervinden door het gebrek aan grondstoffen.”

levertijd campers

Levertijd Adria Benelux B.V.

Natasja Kwikkers, Adria Benelux Marketing en Sales Operations manager: “De groeiende vraag en de populariteit van onze caravans en campers stelt ons voor een aantal uitdagingen. In Novo Mesto, waar de Adria-fabriek in Slovenië is gevestigd, zijn we op dit moment druk doende met het vergroten van de capaciteit en kwaliteitsverbetering van onze producten. In de bevoorrading loopt het echter niet zoals we dat graag zouden willen zien. Het vervelende is dat wij hier geen enkele invloed op uit kunnen oefenen aangezien het zich wereldwijd manifesteert. We moeten letterlijk roeien met de beschikbare riemen. Hierdoor zijn in een aantal gevallen de leveringen aan uiteindelijke klanten verschoven. We kunnen hierin alleen maar hopen dat er zo snel mogelijk weer voldoende grondstoffen leverbaar zijn. Maar deze tegenslag kan er voor zorgen dat we nog wat langer in deze lastige positie blijven en daar heeft naast de consument, de hele branche last van.”

levertijd campers

Levertijd Knaus Tabbert AG

Stefan Diehl, hoofd Communications en PR Knaus Tabbert: “Deze tegenvaller in de levering van grondstoffen komt bij de problemen die we al hebben in de levering van onderdelen. Er staan ​​op dit moment zo’n 1000 campers en caravans op het Knaus terrein in Jandelsbrunn, waar op de een of andere wijze onderdelen van ontbreken. Dit kunnen dakluiken of ramen zijn, maar scharnieren en kachels kennen hetzelfde probleem. Vergeet niet dat die wagens al verkocht zijn aan de diverse dealers. Er zijn daardoor klanten die met smart wachten op de levering van hun nieuwe kampeermiddel. De kosten van grondstoffen zoals hout of aluminium rijzen daarnaast de pan uit. Als Knaus Tabbert zijn we daarom continue op zoek naar grondstoffen voor onze productie en kopen dan ook in wat er voorhanden is. Helaas speelt het probleem wereldwijd en is er niemand die kan voorspellen wanneer en hoe het zich oplost.”

levertijd campers

Levertijd Carthago Reisemobilbau

Bernd Wuschack, Managing Director Sales, Marketing and Customer Service van Carthago: “Uiteraard heeft het tekort aan grondstoffen en de instabiele toelevering invloed op de productie van onze campers. Een gebruikelijke planning over meerdere weken is daardoor zo’n beetje onmogelijk geworden en eist alles van de flexibiliteit van ons personeel. Vele incomplete kampeerwagens zijn daar het resultaat van. Hier moeten onze klanten steeds langer op wachten. En ook voor onze dealers is de huidige situatie mild uitgedrukt, onbevredigend. Aan de ene kant kent de vernieuwde manier van op vakantie gaan een sterk groeiende vraag, De andere kant laat zien dat onze dealers niets te tonen of te verkopen hebben. We doen onze uiterste best om deze uitdagingen zo goed mogelijk te pareren door continue informatie uit te wisselen met onze toeleveranciers en dealers, maar in sommige gevallen kunnen we niet voorkomen dat we een bestelling niet uit kunnen voeren.”

Het is te hopen dat consumenten die een camper of caravan in bestelling hebben staan, dit kampeermiddel voor de komende vakantie geleverd gaan krijgen. Uiteindelijk zal de aankoop wel verschijnen. Maar het is raadzaam om tot die tijd te wachten met de verkoop van de huidige camper of caravan. De levertijd van grondstoffen en daarmee eindproducten kent een aantal problemen,  hoofdzakelijk als gevolg van de Corona pandemie. Fabrikanten en dealers kunnen daar helaas helemaal niets aan veranderen.

Een gebruikte camper of caravan is natuurlijk wel direct beschikbaar, zoek en vind op www.camperscaravans.nl

Lees verder
Terug naar Campertesten