Geplaatst op: 22-04-2024 Geschreven door: ArimpexAdmin Leestijd: 6 minuten
Tips voor de juiste buitenverlichting voor je camper of caravan

Tips voor de juiste buitenverlichting voor je camper of caravan

Heb jij een camper of caravan en loop je al een tijdje met het probleem dat je het niet voor elkaar krijgt om de buitenverlichting in orde te krijgen, dan zit je hier goed! Wij weten namelijk als geen ander hoe vervelend het is dat wanneer je ‘s avonds nog lekker even buiten wilt zitten om een potje te kaarten of de krant wilt lezen en je hebt niet voldoende licht. Daarom delen wij een aantal handige tips, zodat jij je hier de komende zomer niet meer aan hoeft te ergeren. Want laten we eerlijk zijn, het kan toch niet zo zijn dat je een prachtige caravan of camper hebt, maar de verlichting buiten niet in orde hebt. Tijd dus om hier verandering in te brengen. Dus herken jij jezelf in deze uitdaging? Lees dan snel onze tips!

Waarvoor heb je verlichting nodig?

Om de juiste keuze te kunnen maken voor het type verlichting, is het eerst zaak om te bepalen waarvoor je deze nodig hebt. Zo is het logisch dat je voor het goed kunnen lezen van de krant of een boek andere verlichting nodig hebt, dan wanneer je gezellig met vrienden wilt borrelen. In het laatste geval is kerstverlichting en buiten feestverlichting vaak prima geschikt om alles net even wat beter te kunnen zien, maar ook om het veel gezelliger te maken. Wil je ook uitgebreid de krant kunnen lezen, dan zal je naar een andere optie moeten zoeken. Omdat de kans groot is dat je beide wilt kunnen, is het handig om te kiezen voor dimbare verlichting. Zo kun je zonder zorgen de krant lezen terwijl je het licht wat feller zet en ook weer zachter op het moment dat je het weer wat gezelliger wilt kunnen maken. Nu snappen we heel goed dat het maken van een keuze soms lastig kan zijn, ons advies is daarom ook om je eerst eens online te oriënteren, zodat je weet welke opties er allemaal zijn.

De juiste lichtbron

Tegenwoordig zien we dat de meeste verlichting LED is. LED verlichting staat bekend om zijn energiezuinigheid en lange levensduur. Door het gebruik van geavanceerde technologieën kan LED verlichting aanzienlijk minder energie verbruiken dan traditionele lichtbronnen, zoals halogeen  en xenon lampen. Dit resulteert niet alleen in lagere energiekosten, maar draagt ook bij aan een vermindering van de ecologische impact. Bovendien gaan LED lampen veel langer mee dan andere typen lichtbronnen, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Dit maakt LED verlichting niet alleen milieuvriendelijk, maar ook voordeliger op de langere termijn. Zo kost het je misschien bij aanschaf wel wat meer, maar bespaar je uiteindelijk door een veel langere levensduur.

Let op de lichtopbrengst

Lichtopbrengst verwijst naar de hoeveelheid licht die een lamp produceert. Het is belangrijk om voldoende licht te hebben rondom je caravan of camper, vooral als je ’s avonds in het donker aankomt op een nieuwe campinglocatie. Onvoldoende licht kan het moeilijk maken om je weg te vinden, wat zowel frustrerend als potentieel gevaarlijk kan zijn. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook genieten van de buitenruimte rondom je voertuig, zelfs wanneer het donker is. Voldoende licht zorgt ervoor dat je comfortabel buiten kunt zitten en van je omgeving kunt genieten. Daarbij zorgt het ook voor een stukje veiligheid, helemaal als je kiest voor verlichting dat werkt op bewegingssensoren.

Kies voor waterdichte verlichting

Niet iedereen staat hier bij stil, maar wanneer je kiest voor verlichting voor buiten, dan is het wel belangrijk dat je ook daadwerkelijk kiest voor buitenverlichting dat is geclassificeerd met IP67. Dit houdt in dat het water- en stofdicht is, waardoor je dus niet bang hoeft te zijn voor kortsluiting. Dit is vooral handig voor mensen die de verlichting het hele jaar door buiten willen kunnen laten hangen of het tijdens de zomermaanden in de boom willen hangen of aan de schutting. Ook in de zomer kan het namelijk af en toe flink regenen, waardoor je dus serieus problemen kunt krijgen op het moment dat je dit niet in orde hebt. Let hier dus wel goed op bij het aanschaffen van de verlichting, zodat je zeker weet dat je zorgeloos kunt genieten.

Maak gebruik van dimbare verlichting

We hebben het al even genoemd, maar dimbare verlichting is vooral voor op de camping ideaal. Zo zijn er namelijk momenten dat je behoefte hebt aan wat feller licht, bijvoorbeeld bij  het lezen van de krant, maar is het ook gezellig als je ‘s avonds de verlichting wat kunt dimmen zodat je niet helemaal in het donker zit, maar nog wel kunt zien welke hapjes er op tafel staan. Vooral wanneer je een wat kleinere camper of caravan hebt, is de ruimte vaak beperkt, hoe handig is het dan om te kiezen voor verlichting die de beide kan combineren. Dit scheelt je niet alleen een extra stekker in het stopcontact, maar ook ruimte onder de luifel.

Laat je adviseren én geniet!

Ons advies is om je te laten adviseren bij het maken van de uiteindelijke keuze. We zien namelijk nog te vaak dat mensen op eigen houtje iets bestellen en het uiteindelijk blijkt niet helemaal naar wens te zijn. Dat wil niet zeggen dat je per se naar een winkel hoeft, maar kun je ook prima contact opnemen met de klantenservice van de webshop waar je verlichting voor buiten hebt gezien. Naast dat je ze precies kan vertellen wat de mogelijkheden zijn, denken ze ook graag met je mee om ervoor te zorgen dat jij zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van je verlichting. Dat houdt dus vaak in dat ze met je meedenken als het gaat om het gebruiken, maar ook zaken zoals gemak. Het is namelijk zonde dat je straks een hoop geld uitgeeft, maar eigenlijk niet helemaal tevreden bent. Veel verstandig, vind je niet? Maar bovenal zorg ervoor dat je daarna met je camper of caravan geniet van het moment, want dat is natuurlijk waar het uiteindelijk allemaal om draait bij camperen. Die gezellige feestverlichting lampjes voor buiten gaan je daar gegarandeerd bij helpen!

Lees verder
Terug naar Gastblogs