Geplaatst op: 11-12-2020 Geschreven door: Sanne Koens Leestijd: 3 minuten
Rijden met je camper of caravan: welk rijbewijs?

Rijden met je camper of caravan: welk rijbewijs?

De populariteit van campers en caravans is ongekend hoog. Er zijn ook dit jaar weer vele nieuwe kampeerliefhebbers bijgekomen. En ook op onze website is het zoekgedrag enorm gegroeid dit jaar. Voordat je echter een camper of caravan gaat kopen, is het goed om te weten wat eigenlijk de regels zijn op de weg. En dan specifiek: welk rijbewijs heb je nodig?

Tot een bepaald gewicht kun je met je normale B rijbewijs met zowel een camper of caravan de weg op. Er is echter een grens, waarna je een extra rijbewijs nodig hebt. We zetten voor je op een rij wat de regels hieromtrent zijn.

Rijbewijs voor caravan

Een caravan valt voor de wet onder een aanhangwagen. Om ermee te mogen rijden is je B rijbewijs voldoende als:

  • Je caravan niet zwaarder is dan 750 kg.
  • Het totaalgewicht van je auto en caravan niet zwaarder is dan 3500 kg.

Je vindt het gewicht in de documenten van je caravan en je auto. Is je caravan zwaarder? Dan heb je een BE rijbewijs nodig, het aanhanger rijbewijs. Trouwens, ook als je nog niet vol geladen bent en je in je eentje onderweg bent, dan heb je alsnog een BE rijbewijs nodig voor zwaardere caravans.

Heb jij het juiste rijbewijs voor je caravan?
Heb jij het juiste rijbewijs voor je caravan?

Rijbewijs voor camper

Bij kleinere, lichte campers heb je genoeg aan je B rijbewijs. Dit is het geval als:

  • Je camper niet zwaarder is dan 3500 kg.
  • Je camper niet meer dan 8 zitplaatsen voor passagiers heeft.

Op het kentekenbewijs van je camper kun je vinden wat de maximaal toegestane massa is. Dit gewicht omvat de camper met daarbij alle bagage en inzittenden. Op het kentekenbewijs staat ook beschreven hoeveel personen de kampeerauto maximaal kan vervoeren. Het gebeurt trouwens zelden dat dat laatste aantal de 8 personen overschrijft. (Als dit wel het geval is, dan heb je een D rijbewijs nodig.)

Veilig de weg op met je camper met het juiste rijbewijs.
Veilig de weg op met je camper met het juiste rijbewijs.

C1 rijbewijs

Is de camper zwaarder dan 3500, maar lichter dan 7500 kg? Dan heb je een C1 rijbewijs nodig. Voor dit rijbewijs moet je theoriecertificaat behalen en een praktijkexamen doen. C1 is eigenlijk een soort lichtere versie van het C rijbewijs (het vrachtauto rijbewijs). Sinds 2013 mag je voor het C1 rijbewijs rijlessen volgen en examen doen.

C rijbewijs

Is je camper zwaarder dan 7500 kg? Dan heb je het rijbewijs C nodig. De aan dit voertuig gekoppelde aanhangwagens mogen een maximum toegestane massa hebben van 750 kg. Je mag dan tot 8 personen vervoeren, exclusief de bestuurder.

Voor zowel het C1 rijbewijs als het C rijbewijs moet een medische keuring doen. Deze wordt elke 5 jaar herhaald.

Nog op zoek?

Wil je een camper of caravan kopen? Bekijk dan eens deze artikelen met allerlei tips. Of bekijk welke campers en caravans er nu te koop staan

Lees verder
Terug naar Kampeertips