Geplaatst op: 21-10-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 3 minuten
Wat is de staat van jouw autobanden?

Wat is de staat van jouw autobanden?

Hoe goed zijn jouw autobanden? Geen idee? Je bent niet de enige. Bijna 90 procent van de Nederlandse automobilisten weet niet bij welke profieldiepte hun autobanden toe zijn aan vervanging.

Dit bleek uit een onderzoek dat BOVAG laatste uitvoerde. En dit terwijl te weinig bandenprofiel bij de APK juist de meest voorkomende aanleiding is voor afkeuring, reparatie of vervangingsadvies. Wat de BOVAG ook constateerde was dat bij volle belading van de caravan, camper of vouwwagen niet de juiste bandenspanning wordt gehanteerd.

Wettelijke minimum bandenspanning

Het onderzoek onder 1.021 automobilisten toont aan dat slechts 12,2 procent weet dat er bij de APK wettelijk een advies voor vervanging van de banden is voorgeschreven als het profiel minder dan 2,5 millimeter is. Bijna 84 procent van de respondenten denkt dat er veel langer veilig kan worden doorgereden, tot er nog maar 2 millimeter profiel over is (36,5 procent) of zelfs nog maar 1,5 millimeter (47,4 procent). Het wettelijke minimum is 1,6 millimeter, maar die grens is bij meer dan de helft van de automobilisten niet bekend; ruim een kwart denkt 1,2 millimeter en volgens meer dan 10 procent is 0,6 millimeter het minimum. Bij zulke waardes zijn de banden echter al zo goed als kaal en dus levensgevaarlijk.

Autobandenprofiel en APK

Uit APK-cijfers over 2016 blijkt dat het gebrek aan bandenprofiel veruit het meest voorkomende mankement is. In 15,7 procent van de gevallen zorgt het voor APK-afkeur of voor goedkeur na reparatie. Een profieldiepte van tussen de 1,6 en 2,5 millimeter is daarnaast goed voor 33,9 procent van de adviespunten bij APK’s; de keurmeester geeft hiermee aan dat de banden op zeer korte termijn moeten worden vervangen. De voornaamste reden hiervoor is volgens BOVAG de opgerekte interval tussen de verplichte keuringen, aangezien benzineauto’s sinds enkele jaren pas na vier jaar voor het eerst naar de APK hoeven en vervolgens tweejaarlijks. Veel automobilisten rijden van APK naar APK en besteden tussentijds geen of te weinig aandacht aan regulier onderhoud of überhaupt aan de technische staat van hun voertuig.

Caravanbanden

Een veelvoorkomend probleem bij caravans en vouwwagens is dat er onduidelijkheid heerst over de juiste bandenspanning bij volle belading. Vooral als de banden al eens vervangen zijn en de originele exemplaren dus niet meer zijn gemonteerd, is lastig te achterhalen welk spanningsniveau bij de betreffende caravan of vouwwagen hoort. Daarnaast is de benodigde spanning vaak hoger dan het maximale niveau dat een gemiddelde bandenpomp bij een tankstation kan produceren. Het is dan ook van groot belang dat de vakantieganger zich vergewist van het advies van een vakman. BOVAG heeft als geheugensteuntje speciale stickers ontwikkeld waarop de juiste bandenspanning kan worden vermeld. Klapbanden zijn in veel gevallen het gevolg van verkeerde spanning en zorgen voor een groot deel van de caravanschades die elk seizoen worden genoteerd.

Op zoek naar een nieuwe camper of caravan? Neem eens een kijkje op CampersCaravans.nl

Lees verder
Terug naar Kampeertips